Fin den, men det står et par ting i artikkelen til Aftenposten som må rettes:
"Hvis du måler nøye, vil du se at glasset i gamle vinduer er tynnere øverst eller nederst. Det er fordi glasset har seget litt under selve produksjonen. Det siger faktisk fremdeles!"
Det siger ikke fremdeles. Rett nok er glass muligens teknisk sett en væske enda, siden det ikke har krystallisert, men i alle andre henseende er det i fast form og følgelig siger det ikke. Taffelglass kan ha langsgående eller parabelformede tykkelsesforskjeller/render. Kronglass er opphav til denne myten, da det er blåst som ei kule, åpnet i en ende og brettet og snurret ut som en trompet til det ble ei rund plate. Det blir dermed tjukkere jo nærmere sentrum du kommer. Tykkelsesforskjeller/render i slikt glass kan man se følger en gitt radius.
"Vi brukte en karosserisag for å få ut glassene mest mulig hele. Dette er en spesialsag som ikke roterer, bare vibrerer."
Vær så snill å ikke gjør det. Bruk kittlampe. Eller en varmluftspistol med glasskånertut som kan stilles inn på 450 grader. 450 grader synes å skåne treverket og har ingenting med glasset å gjøre. Varme som er ubehagelig for mennesker er også farlig for glass. Og faren stiger idet du passerer 80grader. Jeg bruker en Bosch, ikke bruk en billigsak uten vinklet tut Med riktig teknikk (forsiktighet og en 250mm metallsparkel som skåner motstående glass) er min erfaring at en varmluftspistol er mer skånsomt for glasset enn en kittlampe. Du trenger uansett en kittlampe dersom glasset blir hengende i trykkittet under glasset. Med en gang jeg har fjernet ei remse med "skråkitt", skjærer jeg et spor med tapetkniv rundt glasset mens trykkittet ennå er litt mykt. Det kan begrense mengden varme du trenger etter at alt "skråkittet" er borte. OBS: vernebriller! hvis du sneier glasset litt så spruter det bittesmå glassflak som alltid treffer deg i ansiktet.
"Puss helt ned på veden der det går an"
Vær så snill å ikke gjør det, det er ikke bevaringsmessig riktig. Den gamle malingen skader ingen, og forteller hvilke farger som har blitt brukt. Hvis du istedet bare pusser bort kvasse skrapekanter i malingen blir resultatet helt prima.
"Alle jern påføres rusthindrende maling før de settes på igjen"
Hjelper ikke. Hvis jernene er så rustne at det kommer fukt inn under dem så må de av. Ellers får de stå. For at det skal slutte å ruste så må all rust vekk, og den enkleste og absolutt beste metoden er elektrolyse. (1 stk. bilbatterilader, 1 stk. isboks, noen liter vann og noen spiseskjeer bakepulver) Kople hjørnejernene til minuspol, og plusspolen til en offeranode - ei jernplate som er større enn det du skal avruste. La stå 4-5 timer eller mer. Dette omdanner all rusten til jern, men det fester seg ikke igjen. Gnu/børst så vekk alt dette jernstøvet før det ruster igjen. Tørk helt rent og sett inn med linolje. Hjørnejernene skal så legges i kitt når de skrus fast til ramma, for å hindre fukt i å trenge inn. Mal med linoljemaling.
"Du kan også bruke akrylkitt"
Bruker du slikt nymotens klin så får du aldri ut glassene igjen, og neste gang de blir dårlige (som forøvrig går mye fortere når man introduserer akryl eller silikon) så går det ikke an å gjøre noen verdens ting.
Hørt om Else Sprossa? Hun har skrevet en bok "gamle hus" der er det bilde for bilde av restaureing av slike hvinduer. Vil anbefale denne, mye intresant for en med gammelt hus. Hun har studert slike hus, og berget mange slike hvinduer i årtider
http://www.aftenposten.no/bolig/article956604.ece
"Hvis du måler nøye, vil du se at glasset i gamle vinduer er tynnere øverst eller nederst. Det er fordi glasset har seget litt under selve produksjonen. Det siger faktisk fremdeles!"
Det siger ikke fremdeles.
Rett nok er glass muligens teknisk sett en væske enda, siden det ikke har krystallisert, men i alle andre henseende er det i fast form og følgelig siger det ikke.
Taffelglass kan ha langsgående eller parabelformede tykkelsesforskjeller/render.
Kronglass er opphav til denne myten, da det er blåst som ei kule, åpnet i en ende og brettet og snurret ut som en trompet til det ble ei rund plate. Det blir dermed tjukkere jo nærmere sentrum du kommer. Tykkelsesforskjeller/render i slikt glass kan man se følger en gitt radius.
"Vi brukte en karosserisag for å få ut glassene mest mulig hele. Dette er en spesialsag som ikke roterer, bare vibrerer."
Vær så snill å ikke gjør det. Bruk kittlampe. Eller en varmluftspistol med glasskånertut som kan stilles inn på 450 grader. 450 grader synes å skåne treverket og har ingenting med glasset å gjøre. Varme som er ubehagelig for mennesker er også farlig for glass. Og faren stiger idet du passerer 80grader. Jeg bruker en Bosch, ikke bruk en billigsak uten vinklet tut
Med riktig teknikk (forsiktighet og en 250mm metallsparkel som skåner motstående glass) er min erfaring at en varmluftspistol er mer skånsomt for glasset enn en kittlampe. Du trenger uansett en kittlampe dersom glasset blir hengende i trykkittet under glasset.
Med en gang jeg har fjernet ei remse med "skråkitt", skjærer jeg et spor med tapetkniv rundt glasset mens trykkittet ennå er litt mykt. Det kan begrense mengden varme du trenger etter at alt "skråkittet" er borte. OBS: vernebriller! hvis du sneier glasset litt så spruter det bittesmå glassflak som alltid treffer deg i ansiktet.
"Puss helt ned på veden der det går an"
Vær så snill å ikke gjør det, det er ikke bevaringsmessig riktig.
Den gamle malingen skader ingen, og forteller hvilke farger som har blitt brukt.
Hvis du istedet bare pusser bort kvasse skrapekanter i malingen blir resultatet helt prima.
"Alle jern påføres rusthindrende maling før de settes på igjen"
Hjelper ikke.
Hvis jernene er så rustne at det kommer fukt inn under dem så må de av. Ellers får de stå.
For at det skal slutte å ruste så må all rust vekk, og den enkleste og absolutt beste metoden er elektrolyse. (1 stk. bilbatterilader, 1 stk. isboks, noen liter vann og noen spiseskjeer bakepulver) Kople hjørnejernene til minuspol, og plusspolen til en offeranode - ei jernplate som er større enn det du skal avruste. La stå 4-5 timer eller mer.
Dette omdanner all rusten til jern, men det fester seg ikke igjen.
Gnu/børst så vekk alt dette jernstøvet før det ruster igjen. Tørk helt rent og sett inn med linolje.
Hjørnejernene skal så legges i kitt når de skrus fast til ramma, for å hindre fukt i å trenge inn.
Mal med linoljemaling.
"Du kan også bruke akrylkitt"
Bruker du slikt nymotens klin så får du aldri ut glassene igjen, og neste gang de blir dårlige (som forøvrig går mye fortere når man introduserer akryl eller silikon) så går det ikke an å gjøre noen verdens ting.