#21
 5,111     Sørnorge     0
Der det er undertak som skal være vanntett, ja. Der har man jo et ønske om å ikke skru platene igjennom undertaket. Det er vel noe som ikke har kommet med i dokumentasjonen at stålplatetak trenger lekter som tåler flere tonn løft
Jeg antok at TS hadde planer om å skru takplatene rett i sperrene. (Litt av poenget med lysinnslippende tak er jo at de ikke har lystett undertak.)

HSt
   #22
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det ligger vel normalt lekter under i allefall mange slike tak. TS må i allefall sjekke om ikke det trengs.
wth
   #23
 267     NA     0
Innfesting av takplater må tåle kombinasjonen av utvendig sug+innvendig trykk fra vind.
Med større åpninger i en av veggene kan det innvendige trykket bli ~2-3 ganger hva det er i ett bygg uten dominerende fasade, og nesten like stort som utvendig last.
Altså viktig å bruke tilstrekkelig og riktig skruer ved innfesting av plater og evt. lekter
  (trådstarter)
   #24
 127     Kristiansund     0
Det blir lekter med 45cm mellomrom på taket. De blir skrudd godt fast i takbjelkene, og platene blir festet i lektene med dobbelt antall skruer ift leverandørens anvisning. Jeg bygget med slike plater på andre siden av huset i fjor sommer (letak over terrassen), men der er ikke taket så utsatt for direkte vind.

Vedbu+ - Taket.jpg - Trond M
Signatur
wth
   #25
 267     NA     0
Virke gjennomtenkt det også da!

Liten avsporing: Har du funnet en fin addon til SketchUp for tremodellering, eller er det bare egenlagde sweeps? Veldig fin detaljgrad, sikkert arkitekter i dag som ikkje evner å modellere en bindingsverkvegg fullt ut..
  (trådstarter)
   #26
 127     Kristiansund     0
Jeg bruker bare den nettbaserte, uten noen tillegg. Alt er tegnet fra grunnen av, men det er mye enklere enn man skulle tro. Terskelen for å tegne denne vedbua er veldig lav. Det jeg savner, er å kunne modellere tomta først - for å kunne se bygget i naturlige omgivelser. Det kan være at det også er enkelt, men så langt har jeg ikke kommet.

SketchUp er gull - og anbefales varmt.
Signatur
wth
   #27
 267     NA     0
Det jeg savner, er å kunne modellere tomta først - for å kunne se bygget i naturlige omgivelser. Det kan være at det også er enkelt, men så langt har jeg ikke kommet.


Det er ganske enkelt, men tidkrevende. Enkleste er å ta høydekart fra norgeskart (bilde) og få det plassert riktig. Så tegner du av kote for kote og flytter til riktig nivå. Deretter er det gratis addon som fikser resten. Greit forklart på YouTube.

Mer avansert så kan man laste ned gratis høydemodell fra kartverket. Men fant selv ingen måte å få laserdata fra kartverket inn i SketchUp uten å gå via andre programmer først.

Uansett lurt å modellere huset i egen modell, mer fleksibelt.

  (trådstarter)
   #28
 127     Kristiansund     0
Å hente eksisterende kartdata blir altfor grovt for meg, dessuten endrer jeg topografien på tomta underveis. Det jeg ser for meg, er å kunne starte med en plan flate, som jeg kan manipulere i høyden som jeg vil. Ta tak i punkt og dra opp, og ta tak i et annet punkt å dytte ned...

Men, jeg skal sjekke ut tipset om YouTube.
Signatur
   #29
 5,111     Sørnorge     0
Ville spandert lange skruer i platene over sperre, slik at skruen går igjennom lekten og ned i sperre.

Det jeg savner i sketchup er muligheten til å gjøre endringer - alle posisjoner er absolutt, ikke relative. Hvis man f.eks endrer tykkelse på stender, må man manuelt endre plassering på hver ting på veggen. I andre programmer plasserer man lektene på stender, panelen på lektene. Når da stender endrer tykkelse, flytter alt som er plassert relativt til stender på seg like mye.
  (trådstarter)
   #30
 127     Kristiansund     0
I går ble jeg ferdig med taket på vedbua, så i morgen er det kledning (stående). Kledninga er 19x148 og lektene er 36x73. Siden bua ikke skal kles innvendig, ser jeg helst at spikerne ikke går igjennom lektene. Men, da blir det spiker på 55 og 75, noe er som er for kort iht de anbefalingene jeg finner på nett.

Bør jeg skru?
Signatur