1,010
2
1
Isolering av garasje
3
0
Hei! Jeg har en stor dobbelgarasje som jeg skal dele opp, slik at den ene delen blir st isolert verksted med varme. Hele garasjeveggen er bygd av lecca, på utsiden har jeg pusset og slemmet.
På innsiden skal jeg lektre ut og isolere den ene delen av garasjen. Det er her jeg lurer litt på hva som blir den beste løsningen?
Vegard
På innsiden skal jeg lektre ut og isolere den ene delen av garasjen. Det er her jeg lurer litt på hva som blir den beste løsningen?
Vegard
Dersom veggen er over terreng - ikke tilbakefylt - så er dette en løsning som er brukt over det ganske land. Det vi ser er at slike løsninger ofte fungere greit fuktteknisk i en 10-15 -20 år, litt avhengig hvilke bruk som er i boligen.
Når vi gjør fukt og energi beregninger på slike konstruksjonen - med full varme inne og vinter ute så ligger duggpunktet/kondenseringen inne i ut lektingen, men ved lavere temperaturer inne og høyere ute blir forholdene annerledes, da ligger dette punktet i Leca konstruksjonen.
Så i teorien vil slike konstruksjoner med innvendig isolering ikke fungere, men vi ser at det står slike løsninger rundt omkring og de ser ut som de "fungerer". Åpner en opp slik vegger så ser vi ofte at det har vært fukt der.
Den beste løsningen og det som er en grunnregel innen all fukt, drenering og energisikring er at man skal ta "problemet der det kommer ifra". Med andre ord: Vi isolerer for å hindre kulde å komme inn i boligen eller varmen å forsvinne ut av boligen.
Og det er der kulden og varmen møter hverandre vi får kondensering/dugg. Ser for deg det kalde ølglasset som blir vått på utsiden - det er varm luft som treffer kald overflate og fukten i luften kondenserer:
Så vår anbefaling er å isolere alle konstruksjoner på den kalde side Altså utsiden både over og under terreng. Det er det som gjør at konstruksjonene fungerer optimalt rent fukt og energiteknisk.
Lykke til videre
Steinar - Daglig leder i Fukt og Dreneringsteknikk as