#11
 3,535     0
Er det egentlig verd investeringen og ståket? I spesifikasjonene til Norcools kjølehjørne er det angitt et årsforbruk på 224 kWt/år, det er 0,61 kWt/døgn. (Jeg antar det finnes internasjonale normer for hvordan måle dette, og at normene er fulgt.)

Trolig er forbruket ujamnt fordelt over året, med høyere forbruk sommerstid (mer kald drikke og avkjøket mat da!), da du ikke har noen bruk for den resirkulerte varmen. I den kaldere årstid går jo ikke varmen tapt; den kommer jo ut på kjøkkenet gjennom ventilasjonsåpningene. Med noe ujamn fordeling over året betyr det kanskje 0,5 kWt/døgn. Vel å merke ikke 0,5 kW, men 0,5 kWt/24t = 20 watt i snitt (eller 25 W om du ikke har variasjon over året).

Å betegne dette som at "det blåses varmuft hele døgnet" er vel å skalere opp et ikke-eksisterende problem: Et kjøkken kan gjerne få 20 watt oppvarming om vinteren, og om sommeren klarer golvvarmen seg uten de 25-30 watt fra kjøleskapet. Kjører du golvvarme om sommeren er det vel så hustrig at kjøkkenet kan få lov til å beholde de lusne wattene uten at de overleveres til golvvarme-systemet. Mitt kjøkken blir mer tiltalende av å holde en viss lunk selv når jeg sover eller er på jobb. Jeg liker ikke iskalde kjøkken, og skal det forhindres med golvvarme, kan det forhindres med 20-30 watt varmluft-energi fra kjøleskapet.

Hadde det vært "gratis" (ikke først og fremst øknonomisk, men ut fra kompleksitet) kunne jeg støtte slike tanker. Men et frittstående, uavhengig kjølehjørne/skap er mye enklere å handtere en et som er tilkoblet ekstern kompressor, golvvarme og "the works". Hvis du sier at "det er jo bare å koble det til, akkurat som stikkontakten i veggen!", da er det fordi du allerede har etablert den store kompleksiteten, sagt at den "må" være der. Å sette kjølehjørnet på plass øker ikke kompleksiteten ytterligere; den er der allerede. Men aksepterer du at kjøkkenet får 20-30 watt varme også når du sover og er på jobb, da kan du styre unna kompleksiteten.

(Får du regulert golvvarmen din slik at den ikke leverer 20-30 watt til kjøkkenet når du ikke bruker det, men likevel er golvet lunt og behagelig når du kommer tassende barfotet ned for å sette på frokostkaffen?)

HSt
   #12
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Mht kald luft inn pass på klimaklasse, mange kjøleskap stopper nå ved romtemperatur 16C mens andre er spekket til 10C. Finnes noen frysere som tålet -10 også men det er høyst uvanlig. Denne viktige informasjonen er skult bak noe de kaller klimaklasse og så må brukeren søke opp hva det betyr.
   #13
 1,696     Trondheim     0
Ja, jeg synes det er verdt det.
Signatur
   #15
 3,535     0
Mht kald luft inn pass på klimaklasse, mange kjøleskap stopper nå ved romtemperatur 16C mens andre er spekket til 10C.

Betyr det at de stopper, absolutt og ubetinget, eller at de ikke er garantert å følge spesifikasjonene ved lavere temperatur?

Med golvvarme synes jeg 17 grader er en behagelig lufttemperatur. Jeg er nesten 100% sikker på at når jeg i den kalde årstid har vært ute av huset i noen dager har temperaturen i huset generelt, inkludert kjøkkenet, falt et godt stykke under 16C, uten at jeg kan si hvor mye. Har ikke tenkt over at det skulle ha skjedd noe med kjøleskapet.

Kan du gi noen forståelig forklaring på hvorfor det gir problemer når temperaturen er lav?
HSt
   #16
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Kjøleskap/fryser med 16C klimaklasse stopper faktisk, jeg antar det er 1. spørsmål på kundeservice hos Whirepool... (men det gjelder også flere andre produsenter) Du skal ikke langt under 16C før dette skjer.

Det er mulig å finne problemet beskrevet her på BB og jeg har selv bekjente som har kommet hjem fra juleferie med all mat tint i fryseren. De starter vanligvis opp igjen hvis en tar strømmen av dem, lar de varme seg opp og deretter starter igjen.  Det er derfor viktig å få med seg at de starter IKKE opp igjen av seg selv selv om det bare er 3t temperatur under min kravet. For de med ødelagte frysevarer så våknet skapet opp igjen og har fungert OK nå i over 1/2 år.

Fra BB tråder så står det at Elkjøp på Geilo har erfaringer med at Miele skap for klimaklasse som stopper på 10C også fungerer greit på 5C.

Den fysiske forklaringen er nok at kjølemiddelet kondenserer på gale steder i kretsen og at kjøleeffekten forsvinner.  Det er en effekt av moderne (mer) miljøvennlige kjølemidler, dvs gamle kjøleskap og frysere tåler normalt mye lavere temperatur utenfor. I tillegg så har kombiskap  en mulig feil ved at noen antar at de ved å holde kjøleskapet kaldt nok alltid har fryseren kald nok, ved lave temperaturer så kan også dette feile.

Hørte fra en annen her at det finnes ett fryseskap som er spesifisert for -10C i handelen nå, så vidt jeg vet så er det et Grundig skap på Expert til pris ca 10k.
   #17
 6,009     Finnmark     3
Om man vil ha ett stille kjøkken så er vel kjøleskap minste problemet. Vi hører nesten ikke vår Miele, fryseboksen eller oppvaskmaskin. Det er alt det andre som bråker........under bruk vel og merke 😇
Vifte, stekeovn, mikro, brødrister, vannkoker, tapping av vann....

Derfor vi ikke ville ha noen slags kaffemaskin, men bruker heller kaffetrakter 1-2 ganger om dagen.
Signatur

   #18
 873     Sokna, Ringerike     2
Om du vil ha et lydløst kjøkken, så kan du nok I allefall ikke la kona ta seg av matlagingen😀. Da må du nok sysle med sånt selv.
Signatur
  (trådstarter)
   #19
 8     Lofoten     1
Mange gode innspill her Smile Tenker at jeg skal gå ut med et anbud der div leverandører kan få konkurrere på stillhet. For øvrig lest meg opp på mye annen verdifull info i denne tråden, bra!
   #20
 6,009     Finnmark     1
Som regel produserer man endel støy når man er på kjøkkenet. Om saken er at støy fra kjøkken spres i resten av huset, så løses det enklest med én dør.... 😁
Signatur