Her med skisse på rom Der det står ”hyllesystem” er da det som er den synlige fjellvegg. Så går fjell helt vid sida upp mot ”nordvegg”
Hei Anders
Jeg må innrømme at det var litt vanskelig og få med seg alt, mye detaljer. men sånn overordnet skal et vin rom bygges som et kjølerom, du sier at temperaturen er bra nok så du trenger ikke mekanisk kjøling, men når du bygger rommet her så tipper jeg at kulden kommer fra fjellet og gulvet, isolerer du deg vekk fra det kan fort temperaturen bli noe høyere. Ser også på tegningen at det skal plasseres en varmepumpe der nede, om den ikke står der fra før skal du også tenke på at den vil varme opp rommet noe, så kan påvirke temp og fuktighet. Spørsmålet ditt er hvordan veggene skal konstrueres?
Hei! Jag skal ikke isolere mg vekk fra fjellet, fjellet skall vare en del av hyllesystem Beklagar att jag va otydlig.
Hvis jag skal bruke: 1 yttrevegg på ”höger” sida som per nu er leka/betong/stein. Denne önskar jag synlig då den har en rustikk look. Samma sak med vegg ”rett fram” Er det da nok med att isolera tak som vanlig & sen laga ett kjöleromstak 5 cm lavare med lustsirkulering? Bara det blir tett vid vegg?
2 glass vegg blir ingangsparti så den er grej, festes i ”kjöleromstak”, så får jag bygge en list uppe vid tak så det ikke blir synlig?
3. Vegg på venstre side, hvis vinrom går helt til ”nord fra varmepumperom” så er det vegg med isolation mellan varmepumperom & vinrom?
Begrenset hvor jag kan ha denne varmepump. Skall i tillegg vara en toalett
Hei! Jag skal ikke isolere mg vekk fra fjellet, fjellet skall vare en del av hyllesystem Beklagar att jag va otydlig.
Hvis jag skal bruke: 1 yttrevegg på ”höger” sida som per nu er leka/betong/stein. Denne önskar jag synlig då den har en rustikk look. Samma sak med vegg ”rett fram” Er det da nok med att isolera tak som vanlig & sen laga ett kjöleromstak 5 cm lavare med lustsirkulering? Bara det blir tett vid vegg?
2 glass vegg blir ingangsparti så den er grej, festes i ”kjöleromstak”, så får jag bygge en list uppe vid tak så det ikke blir synlig?
3. Vegg på venstre side, hvis vinrom går helt til ”nord fra varmepumperom” så er det vegg med isolation mellan varmepumperom & vinrom?
Begrenset hvor jag kan ha denne varmepump. Skall i tillegg vara en toalett
Hei Anders Med synlig/åpent fjell inn i rommet osv. er standard prinsippet med bygge vin/kjølerom borte, så her tenker jeg at du får bygge etter beste evne. plast mot varm side, isolasjon (glava) ullpapp og granpanel innerst. legge litt lufting/klaring mellom gulv og tak. la plasten tette best mulig mot fjellet, og vedrørende glasset er det fordel med isolert glass, for og holde kulden fra grunn inne og varmen fra varmepumpen e.l. på utsiden.
Enig. Tenkte første bildet selv. Har nå også tenkt å kle igjen enden med vegg i stedet for glass.
For så å la det ene store glasset på siden bli til en dør. Slik får jeg utnyttet vinrommet maks med hyller samtidig som det ser pent ut designmessig.
Eller bør jeg ta glassvegg på enden også🤔 Føler det bare bli innsyn rett inn i siden på vinhyllene da. Derfor like greit med vegg på enden og kun innsyn fra siden🤩
Prosjektet mitt er likt som dette bildet men kortsiden er yttervegg, hvordan tenker du å innrede dette og hvor tenker du å ha kjøleanlegg hvis du skal ha glass på kortsiden?
Serverings- og lagringstemperatur for rødvin, hvitvin og champagne
Her er et lite innlegg som gjelder spørsmål om lagring av rødvin, hvitvin og bobler. Jeg får stadig spørsmål om dette, og mange ønsker 2 eller 3 soner i vinrommet. Men er det nødvendig, og hva er rett og galt?
Først må vi skille mellom serveringstemperatur og lagringstemperatur
Serveringstemperaturen for ulike viner er forskjellig, og her har også folk litt ulike preferanser/smak, for viner har jo forskjellige kvaliteter og oppbygging – vinen kan være tørr, søt, lett, kraftig, lagret, hvilken druetype og så videre, men som en tommelfingerregel er dette en grei oversikt:
· Søt hvitvin: +/- 7 °C · Tørr, lett hvitvin & rosévin: +/- 9 °C · Kraftigere hvitvin: +/- 11 °C · Lett rødvin: +/- 13 °C · Kraftigere rødvin: +/- 17 °C · Champagne: +/- 12 °C
Hvilken temperatur skal de ulike vinene lagres i når de skal ligge lenge og ikke bli servert i nær fremtid? Det er heldigvis ikke like komplisert som serveringstemperatur.
Det er flere ting man skal passe på ved lagring, men det har jeg gått igjennom tidligere i denne tråden – når vi skal lagre vin, må vi passe på at temperaturen er jevn og stabil med fuktig luft og lite lys.
Hovedregelen er å unngå for lav eller for høy temperatur, det er også en av grunnene til av man ikke lagrer vin i kjøleskap, da det er altfor kaldt og vinen vil da ikke utvikle seg. Vi ønsker en temperatur som ligger et sted mellom 10–16 °C – her lagres vinen trygt og godt. Skal vi tilpasse lagringstemperaturen best mulig, vil jeg påstå at den beste lagringstemperaturen er 13 °C. I denne temperaturen kan du trygt lagre hvitvin, rødvin og champagne.
Derfor er det ikke behov for flere temperatursoner når vi snakker om lagring av vin over tid. I 13 °C modnes vinen sakte, men sikkert uten forringelse av kvalitet. Om temperaturen svinger noe fra 12 til 14 °C har dette fint lite å si for prosessen.
1: Jeg skal bygge er kjølerom under trapp, hvor det er vannbåren varme i gulv og lafta på en vegg. Tips her på fremgangsmåte. 2: det blir en vegg med tre og fronten i glass/ glassdør. Hvor tykk skal glasset og døren være. Tenker en utgangsdør i glass? 3: hvor skal kjøleaggregatet sitte? Høyt eller lavt?
1: Jeg skal bygge er kjølerom under trapp, hvor det er vannbåren varme i gulv og lafta på en vegg. Tips her på fremgangsmåte. 2: det blir en vegg med tre og fronten i glass/ glassdør. Hvor tykk skal glasset og døren være. Tenker en utgangsdør i glass? 3: hvor skal kjøleaggregatet sitte? Høyt eller lavt?
Hei TROUILLE
1: Har du vannbårne varme i gulvet, lager du en lufting, altså må du lage et gulv over gulvet med utluting slik at varmen kan komme ut og ikke varme opp gulvet i vinrommet. det må vurderes litt etter hvor mye varme og m2 gulvflate, men om du lekter som et eksempel opp 50 til 100mm før du legger plast isolasjon og gulvet i vinrommet, samtidig som du setter inn et par lufterister eller lager huller i gulvlisten, slik av varmen kommer ut skal det fungere fint. 2: Vi anbefaler normalt en u-verdi på 1,2 eller bedre(lavere). Normalt bruker man 13*C i et vinrom for lagring. Ønsker du høyere temperatur kan du benytte u-verdier på glassene som er noe høyere, men maks 2 u-verdi tenker jeg da. 3: Vinaggregatet skal helst plasseres nesten helt opp mot taket, ca 80mm fra taket og ned, det skal også plasseres slik at det ikke blåser direkte på glassflatene, det kan plasseres lavere, men da får du en mer ujevn temperatur i rommet.
Der det står ”hyllesystem” er da det som er den synlige fjellvegg.
Så går fjell helt vid sida upp mot ”nordvegg”
Hei Anders
Jeg må innrømme at det var litt vanskelig og få med seg alt, mye detaljer. men sånn overordnet skal et vin rom bygges som et kjølerom, du sier at temperaturen er bra nok så du trenger ikke mekanisk kjøling, men når du bygger rommet her så tipper jeg at kulden kommer fra fjellet og gulvet, isolerer du deg vekk fra det kan fort temperaturen bli noe høyere. Ser også på tegningen at det skal plasseres en varmepumpe der nede, om den ikke står der fra før skal du også tenke på at den vil varme opp rommet noe, så kan påvirke temp og fuktighet.
Spørsmålet ditt er hvordan veggene skal konstrueres?
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
Jag skal ikke isolere mg vekk fra fjellet, fjellet skall vare en del av hyllesystem
Beklagar att jag va otydlig.
Hvis jag skal bruke:
1 yttrevegg på ”höger” sida som per nu er leka/betong/stein. Denne önskar jag synlig då den har en rustikk look.
Samma sak med vegg ”rett fram”
Er det da nok med att isolera tak som vanlig & sen laga ett kjöleromstak 5 cm lavare med lustsirkulering?
Bara det blir tett vid vegg?
2 glass vegg blir ingangsparti så den er grej, festes i ”kjöleromstak”, så får jag bygge en list uppe vid tak så det ikke blir synlig?
3. Vegg på venstre side, hvis vinrom går helt til ”nord fra varmepumperom” så er det vegg med isolation mellan varmepumperom & vinrom?
Begrenset hvor jag kan ha denne varmepump. Skall i tillegg vara en toalett
Hei Anders
Med synlig/åpent fjell inn i rommet osv. er standard prinsippet med bygge vin/kjølerom borte, så her tenker jeg at du får bygge etter beste evne.
plast mot varm side, isolasjon (glava) ullpapp og granpanel innerst. legge litt lufting/klaring mellom gulv og tak.
la plasten tette best mulig mot fjellet, og vedrørende glasset er det fordel med isolert glass, for og holde kulden fra grunn inne og varmen fra varmepumpen e.l. på utsiden.
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
Serverings- og lagringstemperatur for rødvin, hvitvin og champagne
Her er et lite innlegg som gjelder spørsmål om lagring av rødvin, hvitvin og bobler. Jeg får stadig spørsmål om dette, og mange ønsker 2 eller 3 soner i vinrommet. Men er det nødvendig, og hva er rett og galt?
Først må vi skille mellom serveringstemperatur og lagringstemperatur
Serveringstemperaturen for ulike viner er forskjellig, og her har også folk litt ulike preferanser/smak, for viner har jo forskjellige kvaliteter og oppbygging – vinen kan være tørr, søt, lett, kraftig, lagret, hvilken druetype og så videre, men som en tommelfingerregel er dette en grei oversikt:
· Søt hvitvin: +/- 7 °C
· Tørr, lett hvitvin & rosévin: +/- 9 °C
· Kraftigere hvitvin: +/- 11 °C
· Lett rødvin: +/- 13 °C
· Kraftigere rødvin: +/- 17 °C
· Champagne: +/- 12 °C
Hvilken temperatur skal de ulike vinene lagres i når de skal ligge lenge og ikke bli servert i nær fremtid? Det er heldigvis ikke like komplisert som serveringstemperatur.
Det er flere ting man skal passe på ved lagring, men det har jeg gått igjennom tidligere i denne tråden – når vi skal lagre vin, må vi passe på at temperaturen er jevn og stabil med fuktig luft og lite lys.
Hovedregelen er å unngå for lav eller for høy temperatur, det er også en av grunnene til av man ikke lagrer vin i kjøleskap, da det er altfor kaldt og vinen vil da ikke utvikle seg. Vi ønsker en temperatur som ligger et sted mellom 10–16 °C – her lagres vinen trygt og godt. Skal vi tilpasse lagringstemperaturen best mulig, vil jeg påstå at den beste lagringstemperaturen er 13 °C. I denne temperaturen kan du trygt lagre hvitvin, rødvin og champagne.
Derfor er det ikke behov for flere temperatursoner når vi snakker om lagring av vin over tid. I 13 °C modnes vinen sakte, men sikkert uten forringelse av kvalitet. Om temperaturen svinger noe fra 12 til 14 °C har dette fint lite å si for prosessen.
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
2: det blir en vegg med tre og fronten i glass/ glassdør. Hvor tykk skal glasset og døren være. Tenker en utgangsdør i glass?
3: hvor skal kjøleaggregatet sitte? Høyt eller lavt?
Hei TROUILLE
1: Har du vannbårne varme i gulvet, lager du en lufting, altså må du lage et gulv over gulvet med utluting slik at varmen kan komme ut og ikke varme opp gulvet i vinrommet. det må vurderes litt etter hvor mye varme og m2 gulvflate, men om du lekter som et eksempel opp 50 til 100mm før du legger plast isolasjon og gulvet i vinrommet, samtidig som du setter inn et par lufterister eller lager huller i gulvlisten, slik av varmen kommer ut skal det fungere fint.
2: Vi anbefaler normalt en u-verdi på 1,2 eller bedre(lavere). Normalt bruker man 13*C i et vinrom for lagring. Ønsker du høyere temperatur kan du benytte u-verdier på glassene som er noe høyere, men maks 2 u-verdi tenker jeg da.
3: Vinaggregatet skal helst plasseres nesten helt opp mot taket, ca 80mm fra taket og ned, det skal også plasseres slik at det ikke blåser direkte på glassflatene, det kan plasseres lavere, men da får du en mer ujevn temperatur i rommet.
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!