9,753
6
0
Nytt kjøkken - hvem gjør hva når?
204
Østlandet
0
Vi har nettopp overtatt et nytt hus med kjøkken fra 80-tallet. Det er snakk om helrenovering med nytt gulv og ny kjøkkeninnredning. Veggene og tak er i og for seg greit, så jeg har ikke planer om å gjøre noe stort der, men vann og avløp blir flyttet litt (50-70 cm), og alle elektriske punkter blir nok flyttet også. Det er skjult anlegg.
Hvordan skal man planlegge fremdrift sånn rent overordnet? Kan jeg blende av vann selv og rive alt for å sette opp nytt kjøkken og så hente inn rørlegger til å jobbe i sokkel? Vil en elektriker ta nye hull mellom benkeplate og overskap og flytte punkter til slutt - hva med gamle hull. Skal noe gjøres i forkant?
Hvordan skal man planlegge fremdrift sånn rent overordnet? Kan jeg blende av vann selv og rive alt for å sette opp nytt kjøkken og så hente inn rørlegger til å jobbe i sokkel? Vil en elektriker ta nye hull mellom benkeplate og overskap og flytte punkter til slutt - hva med gamle hull. Skal noe gjøres i forkant?
Da kan han se om du evt trenger nye kurser o.l MYE lette ofte og få dette på plass før innredningen kommer på plass.
Ta nøyaktige mål. Tegn opp alt slik det skal være når du er ferdig. Det finnes utmerkede programmer for å tegne kjøkkener, for eksempel hos IKEA. Ta deg god tid til å tegne. Tegn inn alt, for eksempel hvor du vil ha belysning og stikkontakter osv. Sjekk kataloger. Selv om du har bestemt deg for en leverandør, kan det være inspirasjon å hente fra nettsidene (eller katalogene) hos andre.
Kjøkkenleverandører kan også tegne kjøkken for deg. Du kan være heldig og treffe en som tegner et utrolig flott kjøkken for deg, eller du kan treffe på en som bare lager tøv. Uansett om du har fått en proff til å tegne for deg vil jeg anbefale å tegne selv også; da blir tegningen "din", du har en god sjanse til å tenke gjennom løsninger, du slipper å fly til en butikk og bry en tegner hver gang du får en ny liten ide, og det er gøy å planlegge slikt! :-) Noen er "tegneturister" og reiser rundt og får laget mange tegninger fra mange ulike leverandører - det synes jeg er på grensen til tyveri av tid og ideer, og jeg vil ikke be om en tegning fra en leverandør hvis det ikke er en god sjanse for at jeg faktisk kommer til å bestille kjøkkenet der.
Det kan være leveringstid for det nye kjøkkenet, så du må kanskje bestille i god tid. Kanskje benkeplaten må spesiallages for deg - det kan ta to dager eller to måneder, alt ettersom.
Plukk ned det gamle kjøkkenet. Om du vil plugge vannrør mens du jobber, så er det en jobb det er mulig å gjøre selv, men husk at dette er vann under høyt trykk. Det er ikke alle amatører som har det riktig håndlaget til å få alt tett. Det er "lett" å vri i stykker gamle kobberrør. Det er dumt hvis ting går galt. Alternativt kan det kanskje være mulig å fjerne alt av det gamle kjøkkenet bortsett fra rør og slikt, så rørene står igjen til tiden da alt annet er revet og du kanskje trenger rørlegger. Det tar ikke en proff mange minuttene å plugge ting noen rør når kjøkkenet ellers er revet, og det kan være greit at en proff rørlegger får se på hvordan ting er når alt er blottlagt slik at vedkommende eventuelt kan komme med gode råd - kanskje må gulvet opp for at avløpsrør skal kunne legges så det passer med drømmekjøkkenet ditt. Det er meget mulig at rørlegger må flytte på rør inni veggen din.
Hvis du ønsker å ta vare på noe fra det gamle kjøkkenet, så tenk deg om først. Når du først gjør om på alt, så er det en god mulighet for å kvitte seg med alt som ikke passer helt inn i drømmen :-)
Tidspunktet når du har revet det gamle kjøkkenet og veggene fortsatt står, er et godt tidspunkt for å tegne det nye kjøkkenet på veggene dine med tusj. Det er ikke alle som har den samme følelsen for rom og tegninger; mange trenger å se ting "i virkeligheten". Strek opp skuffer og skap temmelig nøyaktig på veggene, skriv på hva som skal være hvor, og få kommentarer fra andre. Noen har til og med godt av å sette opp pappesker for å virkelig få romfølelsen.
Skal du ha skjult anlegg med punkter som er på andre steder enn før, så er det ikke nok at elektrikeren kommer for å "ta nye hull". Du må nok ta ned innvendig kledning på veggene, slik at elektrikeren kommer til og får lagt rør inni veggen der kabler kan trekkes. Ny kledning koster ikke all verdens, om det nå er sponplater, gips, SmartPanel eller noe annet. Vi har flere og annerledes apparater på kjøkkenene våre nå enn vi hadde for 30 år siden. Du trenger sannsynligvis minst en ny kurs, siden det nå er vanlig å ha stekovn og koketopp på hver sin kurs. Og vi trenger flere stikkontakter nå enn tidligere.
Når elektriker og rørlegger er ferdige med første bit av jobbene sine, kan du kle igjen veggene. Det er ikke så vanskelig å gjøre dette selv. Du trenger en hullsag for å lage hull til boksene som elektrikeren har montert på stenderne i veggene dine.
Slip/vask taket, og mal det.
Mal, tapetser eller gjør hva du ellers vil med overflatene som er synlige. Legg gulv. Skal du ha parkett eller laminat, så prøv å få tak i en variant som er laget spesielt for kjøkken, for eksempel med impregnerte skjøter. Det anbefales å dele slike gulv der du skal ha tungt utstyr, siden slike gulv trenger å ha litt bevegelsesfrihet når temperatur og luftfuktighet endrer seg.
Monter kjøkkenet. Det er gøy! :-) Det finnes utmerkede instruksjonsvideoer og bruksanvisninger - følg dem, grundig! Ta den tiden som trengs.
Få inn elektrikeren igjen til å trekke ledninger gjennom rørene som ligger i veggene, montere brytere, lys og slikt. Det er svært lite du har lov å gjøre selv.
Få inn rørleggeren igjen, hvis du trenger det. Her er det mer du kan gjøre selv, hvis du føler deg HELT sikker på at du greier det på egen hånd. Det er mange ting man kan gjøre galt. Noen ting er søte og uskyldige, som å bytte om varmtvann og kaldtvann når du kobler til kranen - det er et typisk tegn på at en amatør har vært på ferde, det vil irritere alle som trenger vann, og det kan skremme huskjøpere en gang i framtiden. Heldigvis er det vanligvis lett å fikse. Andre ting er mye verre. Hvis du er i tvil, ring etter en proff.
Ha det gøy mens du gjør alt dette! Ikke la dette gå ut over forhold eller nattesøvn. Ta ting med godt humør. I tiden du er uten kjøkken går det an å improvisere. Det er fullt mulig å lage pølser og potetstappe med bare en kaffetrakter. Sannsynligvis blir ett eller annet forsinket, om det nå er en håndverker eller en knott på kjøkkenet. Vær forberedt på dette, og vær kjempefornøyd hvis du får mindre enn 10 negative overraskelser.
Lykke til! God fornøyelse!
Ellers er det etter mitt syn også viktig å kjenne til sine (og familiens) begrensinger. Hvor lenge synes kona at det er gøy å ta oppvasken på badet? Liker du å oppdage at den bestilte benkeplaten med 90 graders hjørner ikke passer helt inn i kjøkkenhjørnet som mot formodning er på 89 grader?
Vi har satt bort store deler av arbeidet og vi har aldri angret på det. Det jeg tok selv var å rive det gamle kjøkkenet, lage noenlunde slette vegger, "støttearbeid" til elektrikker, legge gulv, male, legge noen lister, montere lys. Fordelen var at vi sto uten halvveis brukbart kjøkken i mindre enn 1 uke.
Ja, det er absolutt en utmerket mulighet, utstyret kan stå rett på rågulvet.
Det jeg prøvde å uttrykke med forslaget mitt var å la utstyret stå på parkett/laminat som er skilt fra resten av gulvet med en liten ekspansjonsåpning.
I begge tilfeller får gulvet den nødvendige muligheten for å bevege på seg.
Forslaget ditt er raskest; man sparer litt gulvlegging. I mitt tilfelle ville nok forskjellen være et par-tre timer. Grunnen til at jeg gjorde slik jeg gjorde var kanskje litt følelsesmessig - det føltes litt rart å ikke legge gulv på hele gulvet... :-) Og så var det en viss rasjonell grunn også: Jeg ønsket ikke overraskelser med høyden på kjøkkenbenken i forhold til høyden på hvitevarene. Teorien var at hvis alt stod på samme høyde, inkludert sokkellistene, så ville det bli mindre risiko for dårlige nyheter :-) I praksis finnes det høydereguleringsmuligheter på det meste av hvitevarer, så det bør egentlig ikke være noe problem. De første kjøkkenene jeg lagde ble lagd "feil", med sammenhengende gulv over det hele. Det gikk likevel bra :-) Så har jeg lagd et par med ekspansjonsåpninger; det har også gått bra. :-) Likevel kan det godt tenkes at jeg velger metoden du nevner neste gang :-)
Jeg hadde håpet å slippe å ta ned vegger, men anlegget skal jo være skjult, så det er vel ingen bønn. Jeg hadde også håpet på at rørlegger kunne koble ned gammelt og legge opp nytt med ballofix med en gang, men hvis veggen må ned så er det vel ingen bønn. Da kapper og blender jeg av selv og tar heller rørlegger som siste punkt før kjøkkenet kommer. Om avløpet er trukket fram til rett skap regner jeg med at kjøkkenmontør klarer den siste biten selv sånn at ikke rørlegger må inn flere ganger.
Elektrikker må altså inn tre omganger?
Jeg regner med at jeg strengt tatt kan slippe unna punkt en ved å være litt ulovlig i frakobling og tenke fornuftig selv mtp nytt, men dette er vel det punktet som koster minst tid uansett. Sikringsskapet skal fornyes også, så det går vel an å kombinere her :-)
Når det gjelder gulv har jeg alltid satt kjøkken oppå flytende gulv. Jeg vet det er feil, men det har aldri vært noe problem. Hva gjør du med ekspansjonsåpningen. Fuger du den, eller lar du den være helt åpen?
Mja, egentlig må jo elektrikeren forsåvidt i prinsippet inn tre ganger... Å si noe annet ville vel være å oppfordre til kriminalitet...
Beklager at jeg glemte å nevne først at elektrikeren etter regelverket sånn sett må være den som klipper de gamle ledningene...
Sluttresultatet etter montasje av nytt anlegg ville uansett være lovlig uansett hvem som klippet vekk de gamle ledningene...
Sikkerhetsmessig så er det ikke veldig risikabelt å klippe vekk noen gamle greier, spesielt ikke hvis man har et multimeter, sikringer som kan kobles fra, en tang med isolert håndtak, litt isolerende tape, og litt sunn fornuft...
Siden du har bygd kjøkken før regner jeg med at du finner en god, pragmatisk løsning :-)
Når jeg prøver å tenke meg grunnene til at det gikk bra de gangene jeg selv satt kjøkken oppå sammenhengende flytende gulv, kan jeg tenke meg at det var fordi rommet var så lite at det ble ikke så mye utvidelse, eller at det var tyngde på gulvet bare i den ene enden av rommet slik at den andre enden kunne bevege seg fritt, eller kanskje eventuelle skjøter som åpnet seg gjorde det bak sokkellistene slik at man ikke kunne se det. Uansett har jeg sluttet å gamble på dette punktet
Det kan vel lønne seg å se an situasjonen litt her. En fordel med å fuge er at da holdes det flytende gulvet sånn noenlunde på plass; det får ikke flyte helt vekk :-) Det kommer jo egentlig litt an på formen på gulvet/rommet da. En fordel med å IKKE fuge er at da tillates mer bevegelse ved samme bredde på åpningen, siden en typisk fuge "bare" tillater 20-30 % forskyvning. Dette blir jo bak sokkellisten, så utseendemessig er det ikke kritisk.