jaf
   #22
 6,176     tromsø     0
Hvis det er rett mønster, som på leca: Så kan du knuse en rad steiner og så slå dem løs hver for seg. Som lego. Da må du gjerne la steinen bestemme åpningen. Den kan da bli 5-10cm for stor. Du lar den horisontale fugen bestemme Det kan du pusse i etterpå med jord fuktig betong. Tok du an ? Da kan du bruke en billig biltema drill og brekkjern. Den første steinen er vanskeligst/må gjerne knuses. Så blir det bare lettere og lettere. Har du bilde fra innsiden ? Det er "hvit stein" med 5 cm mellomrom i midten ? 1960 modell ?
  (trådstarter)
   #26
 209     0
Tror alt er støpt på stedet (fantes det ferdiglagde betongsteiner på den tiden?)
jaf
   #27
 6,176     tromsø     0
Bank litt på pussen midt i den framtidige åpningen. Med en slegge. Så pussen løsner.

jaf
   #28
 6,176     tromsø     0
Er det firkantede steiner. Så kan du knuse det i midten og så plukke bort litt for mye. For så å legge bord på sidene og pusse i med jordfuktig betong.
   #30
 349     Vestlandet     0
Muren er 50 cm tykk, og er det jeg tror kalles fyllingsmur. (Da vi kjerneboret for en tid tilbake så var det endel løse steiner i mellom betonglagene.)
[...]
Jeg kan leie/kjøpe mye maskiner selv for den prisen, men hvor vanskelig vil det være å lage åpningene? Jeg ser for meg å feks henge opp en meiselhammer ala Biltema sin DH 1700 og lene meg på den (eller en leie noe kraftigere da den kanskje er litt for svak).


Grunnmurene i nabolaget mitt er laget på omtrent samme måten: Rundt en halv meter tykke, 5-6cm betong på ytter- og innerside, og fylt opp med stedlige steinmasser i midten.

Naboen laget to nye åpninger i muren sin i sommer. Først 230mm vinkelsliper for å skjære gjennom betonglaget (pent snitt, men mye støv), deretter Biltemas DH1700 for å meisle ut stein og betongmasser.

Jeg antar du tar en vurdering av murens bærefunksjon, rasfare o.l. før du eventuelt setter i gang. Smile