1,555    19    0  

Avstivning mot marktrykk

 7     0
Hei, dette er da min første post her. Har noen spørsmål til mitt prosjekt som jeg håper å få svar på. Så skal jeg prøve å være en bidragsyter på andre områder, det er først og fremst elektro jeg har kunnskaper på. Smile

Men altså, jeg har et typisk hus fra 1978 hvor jeg foretar noen ombygninger i kjelleren og må fjerne/flytte på 3 vegger. På vedlegget er de merket med rød pil. Dette er murvegger. Det er ikke bærevegger, men de har vel en effekt i den forstand at de avstiver ytterveggen mot marktrykket utenfra. Uten disse blir det ca 11m yttervegg som mister støtten fra innsiden.

Spørsmålet er da om disse kan fjernes sånn helt uten videre? Jeg skal ha opp 3 nye vegger, merket med grønn pil. Disse kan jo eventuelt bygges i mur, selv om det ikke er ønskelig.

Jeg vet ikke helt hvilken grunnmur jeg har, men det er sikkert noen her som kan se det utifra tegninga? Gulvet er i alle fall støpt i etterkant og er ca 8cm tykt uten isolasjon under. Ytterveggene er 25cm betongstein. Hulrommene i steinen er ikke fylt, og er uten armering.
Avstivning mot marktrykk - Kjellerside-og-snitt.jpg - vegard-b
Avstivning mot marktrykk - Plantegning-sokkel-endring-vegger.jpg - vegard-b

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Du har helt rett at vegger kan trenge sidestøtte, jeg kan fortelle at når vi lagde en KUB thermomur på en garasje så la vi en avstiver ut på baksiden under terreng for å unngå å måtte avstive innenifra. (dobbelgarasje) men derifra til å gi deg faktiske råd tør ikke jeg, får håpe noen andre her har mer erfaring med dette. I Trøndelag ble grunnmur på flere hus klemt inn av tele av massene utenfor, et slags horisontalt telehiv. Dette var hus som hadde stått i mange år.

gil
   #2
 119     0
Meget risikabelt, spesiellt dersom du ikke kjenner kvaliteten på tilbakefyllingsmassen bak muren. Jeg ville murt opp nye støttevegger.
   #3
 24,032     Akershus     0
Vil tro at om du murer opp nye grønne før du river de røde, dog, det blir langt fra venstre hjørne til første grønne.

Hva er ute og hva har du tenkt ev å gjøre der? Dersom terrenget bak er flatt, lite kjøring og du bruker f.eks. løsLeca i tilbakefyllingen så er du tryggere.

Obs, amarøruttalelse.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 7     0
Takker for svar, det er ikke alle som er på påskeferie altså. Smile

Tilbakefyllingsmassen på utsiden vet jeg i grunn lite om, men ting tyder på at den er dårlig. Jeg blir å grave opp og gjøre dette skikkelig, men det blir ikke i år. Selvfølgelig hadde det vært gunstig å snu om rekkefølgen på dette, men nå er ting slik at sokkelen må ferdigstilles først. Smile

Huset står i en skråning. Det er bare akkurat hvor jeg skal gjøre mine endringer at det er høyt nivå på massen utvendig. Typisk nok.
Avstivning mot marktrykk - Plantegning-sokkel-marknivå.jpg - vegard-b
   #5
 156     0
Magefølelsen min er at den grønne i midten bør være i mur, og så kan de 2 andre være med reisverk i 2"x4" med kubbing i midten.
HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Siden det er skråning ville jeg ta med den veggen som lager kortest felt i mur
  (trådstarter)
   #7
 7     0
Jeg har forøvrig hatt både murer og byggmester på besøk, og begge mente at veggene bare kunne rives uten å tenke noe videre over det. Men jeg er ikke den eneste som er skeptisk her ser jeg. Konsekvensen hvis det går galt er jo enorm.

Tror jeg lander på at de nye veggene bygges i mur. De gamle er 17cm brede, ser ut som betongstein av noe slag. Noen innspill til hva jeg burde bygge de nye med?

   #8
 24,032     Akershus     0
Vi har brudd i kjellervegg. 6m 25cm Leca. Årsak, frosttrykk. Annet hus måtte store deler av ene langveggen byttes. 25cm Leca. Vet ikke, men nærliggende å tro at det ikke var murte innervegger i det huset.

Betongblokker kan være f.eks Wibroblokker, betnghulblokker. Fingerer som Leca. Alternativt betong kasser som er armert og utstøpt. Kan være betydelig sterkere enn Leca om den er riktig armert.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 7     0
Med tanke på pris så er det universalblokka til Leca som frister mest, på 10 eller 15cm bredde.
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Velg basic blokken, den har glattere overflate, er lettere å mure, og er sterkere. Du trenger å låne/kjøpe en mørtelkasse i riktig bredde.