#11
 322     Sørlandet     0
". I forhold til vann sement ratio, så mener dere at det kanskje har vært for lite vann i betongen når den ble laget?"

Tror ikke jeg er riktig person til å forklare, men

Hvis betongen er lagt etter oppskrift så skal det en viss mengde vann til sementen. Kvoten vann til sement kalles for vann-sement ratio, eller VC tall. De er ulike for ulike betonger, bl.a. har tilsatser som flyveaske noe å si.
Typisk når man hjemmestøper så putter man også i mer vann enn man kanskje burde gjort, for å få det lett å jobbe med. Da får man et høyt VC tall.

Med et høyere VC-tall (man har brukt mer vann) så blir det mer porer i betongen, fordi når betongen herder, så forbruker den vann i en kjemisk prosess som heter hydratisering. Tomrommet etter vannet blir porer som via kapillære krefter kan suge til seg vann til den betong som er herdet.

Når vann sen fryser så ekspanderer det og der blir indre krefter. I tillegg er det osmotiske effekter ved frost, men det er litt overkurs tenker jeg.

Slutsummering så er det større risiko for frostskader, jo mer vann man brukt i støpen og jo mindre bestanding sementblanding man brukt. Sen er det jo også slikt nevnt av mange viktig å beskytte muren fra å ikke stå å suge vann.

   #12
 616     Bærum     1
Hvordan er betongen under der det har flasset av, er den solid?

Slik det ser ut fra bildene så har du fått en svak overflate, mest sannsynlig pga for mye vann. Og kombinert med en murmaling som har stengt fuktighet inne, som senere har frosset og ekspandert. Kanskje du "jobbet" litt for mye med overflaten i den ferske betongen? Da kan man dra opp mye vann, som igjen gjør at overflaten ikke blir sterk nok.

For å fikse dette ville jeg prøvd å få rensket vekk løs overflate, og så pusset denne med en reparasjonsmørtel, gjerne med fiber.

Det skal ikke være noe problem å lage en slik konstruksjon med B20, en skal iallfall unngå slike skader.
  (trådstarter)
   #13
 10     0
Betongen er laget på stein og fjell. Betongen rett under der det har flasset av er vel solid. Men det virker som det bare har blitt mer og mer i løpet av vinteren. Så det jeg frykter er at hver vinter vil det forsvinne mer og mer. Så ønsker å gjøre tiltak som gjør at det vil vare mer en et halvt år.

Er det noen spesiell fiber betong dere kan anbefale?



   #14
 4,057     Sørlandet     0
Er det hele muren vi ser? Altså er den ca 20cm høy? Regner med det ligger noe armering inni?
  (trådstarter)
   #15
 10     0
Ca halvparten av muren man ser der, den er stort sett 40-50cm i snitt, men opptil 80cm enkelte partier. Det ligger bra med armering inni.
   #16
 4,057     Sørlandet     0
Dyblet nedi fjellet også? Altså at du har gyst /limt armeringsjern i fjellet?

   #19
 4,057     Sørlandet     0
Ok. Dersom ikke sprekkene er gjennomgående eller dype og forkant av muren ser bra ut er det mest sannsynlig kun overflaten som er problemet. Som flere over er inne på.

Om det er press bakfra pleier dette å vise seg i toppen av muren. Gjerne på midten i forkant.

Dersom ikke vann har noe sted å dra men bygger seg opp bak muren kan du få store problemer med frostspreng. Drenshull bør da etableres. Isolasjon og grunnmursplast burde det og ha vært. Spesielt om det er stedlige (ikke drenerende masser) som er brukt som tilbakefylling.

Prøv å reparer med mapei redirep og mapepoxy LR. Følg med igjennom neste vinter;)
  (trådstarter)
   #20
 10     0
Det renner sikkert vann inn til muren da det er jord bed inntil deler av muren. Men ved normale dager så renner det vekk. Men virker som det ikke er i bunn evt frosten får tak, men litt lengre opp fra der det ikke bør være vann slik at jeg ikke trodde det var vann direkte som gjorde dette. På baksiden av muren er det fjell og stein helt nede som nevnt tidligere.