7,566
26
8
Behandling av Lecavegger
1
0
Har en utebod som skal pusses eller slemmes innvendig og utvendig til sommeren (se bilder).
Innvendig ser jeg for meg å kun pusse eller slemme veggene for å få det vindtett.
Utvendig må det jo i tillegg være regntett.
Nå er spørsmålet hvordan gjør jeg det med veggene utvendig? På Lecas egne hjemmeside skriver de at man først skal legge på et lag med fiberpuss 5-6 mm, deretter skal et fibernett på inn i fiberpussen. Når det er tørket skal så et nytt lag med fiberpuss påføres 3-4 mm. Til slutt skal man påføre enten silikatmaling eller silikatpuss for å få det slagregntett.
Har pratet med en del fagfolk og de sier alle at det bare er å pusse veggene utvendig med vanlig murmørtel og så male med murmaling. Alternativt slemme veggene direkte.
Noen som har erfaring med hva som stemmer her eller gir best resultat?
Jeg behandlet grunnmuren med 3 trins murbehandling fra Jotun, det skulle være den beste. Silikonemulsjon først, deretter en type filler som jevnet ut og tettet små sprekker, til slutt et topplag som ga en halvblank til silkematt overflate. Er meget fornøyd med resultatet, men undres over hvorfor Jotun ikke selger produktet lenger, etter kun få år. Var det ikke så bra som forespeilet allikevel?
Det går også an å impregnere pussen uten å male den. Hva du enn gjør, malingen må være diffusjonsåpen, så fuktighet kommer ut uten å rive av pussen.
Personlig hadde jeg lektet ut og slått på panel. Er mye bedre på snekkerarbeide enn pussing av mur. 48x48 mm lekter, 50 mm Rockwool, vindsperre og panel. Da kan du temperere uteboden ganske rimelig også.
Flere får riss i puss med leca det problemet blir vel mindre med fiberpuss derfor de endret oppskrift (I tillegg tjener de mere)
Innvendig er det strengt tatt bare en poretetting som er nødvendig dersom en ikke har andre visuelle krav til veggene. Utvendig mener vi at du bør følge webers anvisninger med fiberpuss og en sluttbehandling av silikat- eller silikonharpiks produkter. Du oppnår en vegg som får «puste samtidig som den vil være slagregnstett. Dessuten vil Fiberpussen redusere faren for riss og sprekker.
Hilsen Morten Müller, Leca Norge
Ja, jeg forstår også at forhandler taper store penger om husbyggerne brukte mursement og sand som på gamlemåten.
Er du sikker på at det kommer grunnet kapilære krefter? Leca skal ikke være hygroskopisk og kapilære krefter som skal ha noen virkning krever vel en sammenhengende kanal gjennom et emne, noe jeg ikke tror du får i en lecablokk.
Pusset leca er noe annet, der kan pussen suge til seg vann, men det vil uansett ikke suges videre langt inn i lecaen. Leca fryser ikke i stykker selv om den ligger utendørs, dette sier det meste om vannopptak.
At en ser blokkmønsteret kommer av forskjellen i materiale og tettheten i dette. Mur/puss vil kunne trekke fuktighet, mens lecablokkene holder seg tørrere. Denne forskjellen i farge synes knapt på en mur med tykk puss og absolutt ikke på en mur malt med en viss tykkelse på malingen. Min mur var brettpusset og stenkpusset i tillegg, kan ikke erindre at det var blokkmønster på den før jeg malte den, men har selvsagt sett slike tilfeller hos andre.
Der er får ordentlig riss i pussen er mot topp av mur o.l men sier ikke at det ikke kan gå bra men fiberpussen er sterkere