#21
 24,032     Akershus     0
Nei, ca 2,5-3m. Har ikke nevnt 6m.
Signatur

HSt
   #22
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Nei, men oppskriften din anga jo det på denne måten. Må ikke puss glattes med pussebrett ?

Jeg skjønner at din oppskrift kan brukes på en pipe som er 0.5m bred
   #23
 2,978     Vestlandet     0
Eg har pussa nokte vrggar med Weber giberpuss og armeringsnatt.

Brukte brei sparkelspade/brett? (kva heiter det ein nyttar til sparkling?) til å fåføra pussen, stryka inn nettet og grovjamna det. Før siste lag var heilt tørt pussa eg det med pussebrett.

Resultatet var veldig bra, nokr stader. Eg tykte det var vanskeleg å få fint resultat for ein amatør.
Signatur
   #24
 24,032     Akershus     0
Metoden er lært av murer og benyttet f.eks. på 7 m langvegg i garasje med 2 kjellervinduer. Alt pusset i ett, inkludert vindussmyget, rettholtlengde ca 3 m:

- vann godt, gjerne over to dager. Mer jo eldre/tørrere fugene er
- forskaling på veggflatene ute/inne pusse smyget.
- vente til satt seg
- flytte forskaling inn i smyget
- trekke på passe tykt med trebrett halve lengden. Ganske bløt bruk.
- trekk av med rettholt delvis på frihånd, delvis mot forskaling. Kun to avtrekkinger, en skrå høyre, en venstre.
- ikke bry deg om feil og mindre svanker, ikke rør, da faller det ned
- fortsett med neste felt.
- når ting har satt seg,
- gå på med trebrett og jevn til, ev kast i svanker, jobb til slett vegg, la stå litt
- gå på med plastbrett, la stå litt
- gå på med glatting med gulvskje/torpedobrett
- riv forskaling i vindussmyg og sluttpuss overgang smyg/vegg. Bruk ev to brett, et til støtte. Puss bort fra kanten, ellers river du løs pussen.

Veggen tok ca 2-3 timer.


Oppskriften er brukt i hele kjelleren her, ca 80 løpemeter. Samme med pipe for kompis. Pusset alle 4 flater i to etasjer fortløpende. Da var det jo litt enklere med forskaling på to sider.

Hyttegrunnmur er gjort litt annerledes. Forskaling på toppen av ringmur holdt på plass med stein. Trukket på ferdigpuss på øyemål og trukket av. Flytte forskaling og trekk på neste felt. Gå tilbake på forrige felt og strople med grov kost osv. Pusset hele ringmuren på noen timer, .75*50 m
Signatur
   #25
 4,057     Sørlandet     1
Puss må glattes med pussebrett og evt filsebrett for finere resultat. Angående torpedobrett så var det ett eksempel erktly for andre kan kanskje en bred sparkelspade eller bare murskjeia fungere. Selve rettinga går lettere med nettet var poenget. Om man setter forskaling og bruker lireprinsippet så står man fritt til det. Men med fiberpuss og nett trenger man strengt tatt ikke. Bare å trekke på så mye man orker i slengen. Også tannbrett på siste laget. I smyg blir det litt annerledes pga lite flate.

Er amatør i dette men pusser litt på jobb sammen med murerne innimellom og har brukt mye fiberpuss her hjemme. Kan legge ut bilder av veggene imorra.

30m grunnmur med fiberpuss og nett (strøkent)

Innvendig vegg i garasje med fiberpuss og nett (strøkent)

Innvendig vegg i garasje puss uten nett (var tom så ga blaffen) ikke så strøken.

Utvendig puss uten nett hvor heg bare skulle skjule konturene av blokkene, pusset utenpå gammel puss. Ble ikke så greit mye pga ujevn tørk. Og litt ujevnt... og sprakk..

Er ihvertfall mine meninger som amatør. En murer med 30 års erfaring med vanlig mørtel og 2år med fiber vil sikkert si noe annet. Murerne på jobb er ihvertfall samstemte når det gjelder fiberpuss. Tommel opp der.
   #26
 2,978     Vestlandet     1
Eg la fiberpuss utanpå xps platene på grunnmuren min fordi eg vart anbefalt dette. Har ikkje undersøkt sjølv.

Mi erfaring: mogleg å få meget bra resultat. Nettet gjer dette enklare. Førstel lag med armeringsnett påført med brei sparkelspade relativt enkelt. Siste lag må pussast med brett. Det krev ein del arbeid/øving før ein får pussinga til. Sterk, utan sprekker. Ville nok valgt det same igjen.

Det eg (med 0 erfaring og 9 tommeltottar) tykte var vanskelegast: Å få til teknikken for pussing. Å veta når siste lag var herda nok, men fuktig nok til å pussast.

Om du vel fiberpuss bør du vera obs på at den kan trekka vatn og få frostsprenging. Weber anbefaler derfor ikkje fiberpuss (261) nederst mot bakken, men sokkelpuss (260) nederst. Bilete eg har sett viser beslag/list som skil den nedste delen av veggen (til 30cm - 50cm over bakken) der ein nyttar sokkelpuss frå resten av veggen der ein nyttar fiberpuss.

Eg var ikkje klar over dette når eg eg starta, så eg har fiberpuss ned til bakken på ein vegg. På dei 3 andre veggane gadd eg ikkje bruka list, så eg blabda eun balje med fiberpuss og ein balje sokkelpuss. La sokkelpuss eit lite stykke oppover veggen og fiberpuss resten. Dette gjer at det sikkert vart litt blanding i overgangen, men eg har tenkt at det ikkje er eit problem.

Sokkelpussen og fiberpussen er relativt like å jobba med, men ein merkar litt forskjell på konsistens når ein pussar dei.

Eg veit og at det er fleire nybygde hus der det er lagt fiberpuss heile vegen ned til terreng. Eg anar ikkje om det vil gi problem seinare.
Signatur