666    2    0  

Biloppstillingsplass; støp eller asfalt. Drenering?

Arb
 1     0
Jeg tenker å gjøre om en treterrasse på bakken til biloppstillingsplass. Jeg regner med det er steinmasser og subbus under platting. Jeg har asfalt på biloppstilling fra før, og det er en 10 cm mur mellom dagens biloppstilling og terrasse på ca 4x5 meter. Jeg tenker å kutte mur ned til asfaltnivå. Er usikker på beste løsning er støpt dekke eller asfalt. Det blir liggende en del snø her om vinter, og terrenget har en svak helding mot hus ( 1,5 etg på såle). Tenker vann bør ledes bort fra hus, og kan da velge en sluk/sandfanger med drenering ned i steinmasser, eller la platting helle med avrenning i bakkant, side. 
Hva anbefales?
1: Asfalt eller betong? Betong tåler garasjejekk etc mer enn asfalt. Lettere å holde ren? Andre fordeler/ bakdeler. Hva må jeg passe på? Større krav til underlag for den asfalt enn betong? Hva må jeg passe på om jeg støper selv? En spesiell kvalitet på sement som tåler salt og beholder en fin overflate? Holder 10cm med armering. Om jeg velger asfalt; er det kvaliteter som tåler en jekk bedre enn andre?
2: avrenning eller sluk/sandfelle. Tenkte en aco sandfelle midt på nye plassen med drenering ned i fyllingen ville gjøre susen. https://byggeshop.no/hage-og-utemiljo/drenering.html/aco-euroline-sandfang-0-5m-50x11-8x30cm Da kan jeg ha fall fra hus til sluk uten å måtte gå mye lavere i utkant av platting. Andre råd /forslag/ ting jeg må tenke på?
Biloppstillingsplass; støp eller asfalt. Drenering? - 5E263D4E-D8CF-4705-A8B3-C8CC566FEE78.jpeg - Arb

TSt
   #1
 13,730     0
Mulig varmekabel i sluk. Trenger ikke å stå på men må være tredd gjennom kritiske deler slik at det kan begynne å tine ved behov.  Er for sent å få nedi hvis det er frosset igjen.    Hadde renne midt i grusvei men drensledning men den frøs naturlig nok igjen om vinteren.  Hadde heldigvis et sluk men her måtte vi passe på å skrape det godt ved hver eneste snømåking for at dette heller ikke skal fryse igjen.  Kummer knyttet til avløp er gjerne dypere slik at de får litt mere hjelp av hjelp av jordvarme selv om disse også fryser igjen så de må skrapes / hakkes fri hvis de skal virke.  Husk dyp nok avløp på kummen (gjennom evt frostdybde). 
Betong må ha isolasjon under. Dette vil også hjelpe kummen. Husk å isolere utenfor platen, her får du litt konflikt mot eksisterende asfalt. 
   #2
 616     Bærum     0
Med betong får du en sterkere plate for eksempel med tanke på bruk av jekk. Den vil også ha en glattere overflate, noe som er bra med tanke på generell bruk og for å holde den ren, men den blir også glattere og du får en økt sklifare på vinteren. De fleste betongleverandører leverer betong med fiber, så behøver strengt tatt ikke å legge ut stangarmering.
Betongleverandører vil også velge en riktig betongtype til dette, slik at den motstår salt (og frost) best mulig.
På den annen side er du avhengig av et godt underlag og helst også isolasjon, så det bygger mer i høyden enn asfalt. Får du setninger eller telehiv vil du fort få sprekker i betongen (som selvsagt kan reparereres). Betongen kan du godt støpe ut selv, så du kan få ned kostnaden noe med egeninnsats.

Asfalt er raskere og som regel en del billigere.

En annen løsning er belegningsstein (betong). Da kan du også bruke såkalt drensstein. Dette gir et drenerende dekke så da slipper du problemet med avrenningen - så framt du har gode, drenerende masser under.
Med belegningsstein får du enklere grunnarbeid enn med betongen (omtrent som med asfalt), og det er lettere å gjøre endringer og justeringer senere. Styrken og holdbarheten er veldig god. Det er også lett å legge selv.