2,981    13    2  

Boring og liming av armering i betongplate. Når og hvordan?

 102     0
Har støpt ei god betongplate til garasjen, 20 cm tykk. Dimensjon 5,5 x 7,5 meter, flatt tak. Videre skal jeg bore huller langs kanten og feste vertikal armering (12mm kamstål), og sette opp to rader med forskalingsblokker før garasjevegger skal bygges i treverk. Lurer på tre ting:

1) Hvor tidlig kan man begynne å bore hull i betongen (tenkte å vente 10 dager, er det nok?)
2) Hva er best egnet for å lime kamstålet fast? Noe som kan helles ned i hullet og sitter godt. Vil høre fra noen som har erfaring. Har lest om alle alternativer men hvordan funker det i praksis?
3) Jeg kan neppe bore lenger enn maks 8-10 cm før jeg møter på jern i betongen. Vil kamstålet sitte godt nok? 

Det er ikke noe voldsomt vindfang og jeg skal bore ned armering hver 25 (evt 50) cm hele veien rundt.  
  

   #1
 1,355     0
Hm, 10 dager høres lite ut for meg, men jeg er ingen ekspert. Ville nok drøyd en måned selv tror jeg.

Vanlig ankermasse, f.eks Biltema sin, bør vel sitte bra?

10cm bør holde greit for 12mm kamstål.
   #2
 24,032     Akershus     0
Trenger du forankring mer enn i hvert hjørne, og helt opp til takstolene?

Resten settes i mørtel rett på gulvet. Helst asap for best heft.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 102     0
Ifølge produsent av stein skal det forankres nokså tett. Så jeg har tenkt å bore ned i plata og lime fast jern hele veien rundt. Så er spørsmålet når betongens konsistens er slik at man kan gjøre dette. Vil unngå at konsistensen er slik at den "smuldrer opp" under boring, er for bløt slik at hullet blir for stort, eller har for høyt fuktinnhold til at festemiddelet ikke sitter skikkelig. Hadde egentlig tenkt at den burde være helt ok etter 10 dager, men det er bare magefølelse, jeg aner egentlig ikke.

Og det andre var hva slags lim/festemiddel som var best egnet - Biltema er vel og bra til mye men enkelte ganger føles det bare tryggere å velge Hey-di, Weber eller liknende. For eksempel når man skal lime jern fast i betong og ønsker at det skal bli sittende de neste 50 årene...
   #4
 616     Bærum     0
Bruker du f.eks. Heydi Bolt fast, så kan betongen være fuktig når du skal gyse fast vertikal armering. Fastheten til betongen vil være mer enn god nok til å bore i bare etter et par dager, så det skal ikke være noe problem.
jaf
   #5
 6,176     tromsø     0
Kan ikke forstå at det skal være nødvendig med noe annet en noen eksansjonsbolter som kan støpes inn i betongen. Ca 5-7cm ned og 10cm opp ? Legg et eller 2 liggende jern på bolter, slik at alle "hjelper" hverandre . Bolter med 1 meters mellomrom ? Det er ikke enorme vertikale eller horisontale krefter her ? Det skal ikke festes en bro på veggen ? Neste gang , så legger du armeringen på gulvarmeringen, rett under støpen, Etter støpe jobben er ferdig, så trekker du jern opp slik den skal være. U jern som kan trekkes opp i ene enden. Bare bøyd ned slik at du kan pusse gulvet.
TSt
   #6
 13,730     0
Vind er det som gir krefter her.  Har eksempel på en som ikke hadde gjort jobben ordentlig.  Han hadde ikke festet takstoler forskriftsmessig og hele taket på garasjen blåste av. Men det kunne løftes tilbake og festes med bygningsbeslag.  Neste sterke storm så gikk hele garasjen siden han ikke hadde festet den godt nok til plate.  Da var veggene med på turen og alt var bare pinneved etterpå.  
jaf
   #7
 6,176     tromsø     1
Helt enig, Har sett hus og hytter etter storm, der bare gulvsvilla er igjen. Tror at ganske dype ekspansjons bolter som ekspanderer ved gulvarmering er mer en nok. Binder et jern på dem og noen pinner opp. Krefter vil da gå over i gulvarmering. Plata veier (5,5x7,5x0,2)x2,450=10,7 tonn.
Siste redigering: Wednesday, June 27, 2018 10:53:58 AM av jaf

   #8
 667     0
Kanskje dumt spørsmål, men hvorfor satte du ikkje vertikale kamstålet i når du støpte betongplaten?

Trenger ikke lime kamstålet til platen, bor hullet og slå det ned, står fast som f. 10cm hull er plenty.
  (trådstarter)
   #9
 102     1
Takk for alle svar.

Det endte med at jeg boret masse huller ca 10 cm ned i betongplata, blåste reint hullene med luft (bruk briller og støvmaske!), fylte ekspanderende mørtel (Heydi Rapid Ex) og slo ned 12 mm armeringsjern. Avstand 50 cm mellom jerna hele veien rundt, og 25 cm mellom jerna i alle hjørner. Dette sitter som bare f... Så har jeg tredd forskalingsblokkene over dette. Og i morra kommer betongbilen. Tror det skal en solid storm til for å flytte på dette Smile

Grunnen til at jeg ikke satte de vertikale jerna i støpen var at jeg ville ha det enklest mulig når jeg skulle rette av og pusse.