#11
 4,190     1
Tenk positivt, du slapp å bruke hundretusener på advokat for å komme frem til samme forliket Smile

   #12
 344     0
Det er en henvisning til en tråd i nr 2. Der står det mye rart og av eldre dato.

HR hadde en tvist som likner på denne oppe i 2016. Den endte med at HR gav kunden enstemmig medhold. Jeg har ikke undersøkt hvordan det videre har gått med underrettens eventuelle nye behandling. https://www.dn.no/nyheter/2016/04/14/1036/Eiendom/-glade-for-at-hyesterett-ga-reitan-medholdDommen (RT2016/761, Prisoverslagsdommen) f. eks. her: https://www.entrepriserettsadvokater.no/entrepriserett/rt-2016-761/. Resultatet ble at profesjonell utøver er bundet av sitt prisoverslag.

Det har formodningen mot seg at en sunnmøring kaster bort egne penger. Den samme nøkternhet gjelder ikke andres tid. Å spørre forumet om råd den 24.01 hvor det heter «har nå en tvist med entreprenør på restenfor så å opplyse etter en natts søvn at det er inngått forlik i nr 4, ja slikt er aldeles unødig tidtrøyte. Har man inngått forlik, om enn så uklokt et, avskjærer det videre tvist og sutring. Umiddelbart ser det ut som om trådstarteren kunne hatt en sterk sak. Men ikke nå.

De som muligens er lærdommen her er at oppdrag må være klare, detaljert spesifisert. Gis det på slikt grunnlag et «rent prisoverslag (uten forbehold), binder det profesjonell utøver til liks med et «tilbud . Ordene betyr intet materielt.
Signatur
HSt
   #13
 35,438     Lillestrøm kommune     0
hvis for eks graving til strøm og avløp ikke var med i tilbudet da er trolig ikke prisen bindende
   #14
 1,333     Bergen     0
Hvis entreprenøren finner ut at div ekstraarbeid er nødvendig og ikke varsler oppdragsgiver så er jeg ganske sikker på at han har en dårlig sak.
Signatur
HSt
   #15
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg støtter at entreprenører skal si i fra, men sier e-post «grave ut til grunnmur» og ledning og avløp grøfter ikke er nevnt annet med «kan dere grave dette også»  så er det ikke sikkert at det er ekstra arbeid, men arbeid uten pristilbud.
   #16
 1,333     Bergen     0
Er det ikke noe forhehold om mengder etc evt tilleggsarbeid er prissatt etc er det vanlig at en maks kan avvkie med 10%. Da burde entrepenør ha varslet at alle rammer sprakk.


Et kostnadsoverslag kan avvike med 15 % under forutsetning av at entreprenør kan dokumentere vesentlige avvik. Når det gjelder mengdeavregning så skal dette være spesifisert i anbud og/eller kontrakt ved enhetspriser, men i et kostnadsoverslag bør det tas forbehold for slik avregning. Hvis der er oppgitt en mengde i prisforespørsel og denne avviker ved utførelse så skal der varsles fra entreprenør.

Mine erfaringer fra byggebransjen tilsier at ingenting fungerer etter rettferdighetsprinsippet - hverken for kunde eller leverandør. For å sette det på spissen så får man betaling for det man kan dokumentere at man har krav på, ingenting annet. Men man kan jo selvfølgelig prøve seg med forhandlinger, der finnes jo av og til folk med rimelig forståelse på begge sider. Det er likevel unntaket - i alle fall i større prosjekt og kanskje spesielt ved oppdrag for det offentlige.

Legger ved en lenke her som understreker dette ytterligere.
Signatur
   #17
 1,463     Harstad     0
De prosentreglene som refereres til her (10% og 15%) gjelder kun hvis man har en kontrakt etter norsk standard som definerer disse spillereglene. Har man ikke en kontrakt, så er det egentlig ingen spilleregler foruten norsk lov.
Signatur

HSt
   #18
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Trenger en virkelig kontrakt ? Jeg trodde det holdt med et pristilbud
   #19
 1,463     Harstad     0
Det viktigste er at spillereglene er definert. Det kan være definert i kontrakt, tilbud, lovverk etc. Hvis man ikke har definert noen spilleregler fordi det ikke står i tilbudet eller dekkes av lov burde man skrive kontrakt etter en standard som tar rede på slikt.
Signatur
   #20
 1,333     Bergen     0
Jeg vil ikke utgi meg for å være jurist og kan heller ikke lovverket på pugg. Men vil tro at der finnes så mye rettspraksis  når det gjelder byggebransjen at det bare unntaksvis gjelder en problemstilling som ikke har vært oppe tidligere.

Anbud og kontrakt er selvsagt best, men det er heller ikke alltid nok når der blir endringer underveis. Hvis ikke dette er klart definert i kontrakt - eller om man ikke har noen avtale - så dokumentér og dokumentér. Før dagbok, ta bilder, om noe blir avtalt muntlig så rams det opp i en epost etterpå og be om bekreftelse. Dess mer dokumentasjon jo bedre mulighet er det for å få gjennomslag i en ev tvist i ettertid. Står du i Forliksrådet/retten senere med 100 sider og motparten bare med 10 så har du kanskje allerede overtaket.
Signatur