Kjeller er vel fremdeles det rimligste man kan bygge, men man må selvsagt ha økonomi til det. Personlig ville jeg ha prioritert bort visse andre ting for å få råd. Man trenger ikke ferdigstille rommene med en gang heller. Noen rom kan jo også være råkjeller.
Om nødvendig ville jeg droppet all innredning og til og med trapp til kjelleren, men gravd ut og sørget for at det var mulig å innrede en gang i fremtiden. Kjelleren er svært verdifullt areal, mye mer verdifullt enn byggekostnaden. Vi har et gammelt hus som heldigvis har full kjeller med nokså lav takhøyde (190-195cm), men uansett er den gull verdt til lagring, jobbing, teknisk rom etc...
Mitt råd er i hvert fall krystallklart - grav ut til kjeller og la muren gi full takhøyde. Så får økonomien bestemme hvor mye annet du putter inn i den, men teknisk rom til sentralstøvsuger, varmtvannstank etc. kan jo puttes i nesten hva som helst, så der kan du uansett spare noen m2 oppe...
Kjeller it is:) Men det koster å være kar ja... Skal visstnok ikke være fjell i tomta, men grunnarbeidskostnaden øker betraktelig! Pluss kostnadene for selve muren. Aner meg at vi ender opp på ca 400k ekstra for kjeller (men da 100m2 = 4k/m2)
Må vel kanskje da også prosjektere ventilasjon til kjellern? Kan man sette den på minimum for kjellern, og normal resten av huset?
Sikkert mange fordeler med kjeller, og ulemper. Jeg tror ikke man kan komme frem til om det er best å bygge med kjeller eller uten.
At kjeller er rimelig areal er sikkert, det kommer vi ikke utenom. Men vi kommer heller ikke utenom at det ligger under bakken.
På skrå tomt vil jeg si det er mer aktuelt enn på flat tomt.
Og så er det jo selvsagt noe med muligheten på tomta, tomter er etterhvert såpass dyre at de fleste kan ikke kjøpe seg noen mål for å ha nok å gå på ved bygging, for mange setter utnyttelsesgraden noen betingelser.
Signatur
Mottar ikke penger fra noen i det private næringsliv. Er ikke forhandler for noen ting. Jobber som forsker er bla ingeniør.
Prøv bare å få den så høyt opp som mulig og ha god takhøyde i den. Drener skikkelig og bruk den til noe fornuftig.
For meg er det uaktuelt å ha vis uten kjeller. Jeg ville heller hatt det kjipeste ikeakjøkken, dårligeste parketten og de rimeligste flisene på badet og ha kjeller enn alternativet.
joda, hadde vært fint å ha alt over terreng, men man kan ikke få alt som man vil desverre... Det er iallefall nå besluttet at vi skal ha kjeller, og dermed godt med bodplass. Men dette med oppvarming av kjeller har jeg ikke tenkt så mye på... Hvor høy temp trenger man i en kjeller for å unngå problemer? Tenker at teknisk rom vil generere endel varme...
Min kjeller er ca 1,4 meter under bakkenivå og 75 cm over. Foreløpig uten isolasjon. Den holder seg frostfri helt av seg selv. Dårlige, trekkfulle gamle vinduer, dog fyller jeg dem med glava om vinteren.
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jeg valgte alt over bakken og valgte bort kjeller. Har ca 50 kvm med boder/lager/hobbyrom på bakkeplan hvor ca 15 kvm er uisolert og 35 kvm er fullisolert med vannbåren gulvvarme.
Det eneste jeg savner og som jeg skulle ønske jeg hadde var en skikkelig gammeldags kjeller som holder samme temp året rundt hvor en kan lagre vinflasker og syltetøy, hvor grønnsakerholder seg i ukesvis og en kan lagre blomsterknoller og blomster som skal lagres frostfritt, mørkt om vinteren. Det er noe jeg mangler og virkelig vurderer å lage under en utebod eller ett eller annet.
Signatur
Mottar ikke penger fra noen i det private næringsliv. Er ikke forhandler for noen ting. Jobber som forsker er bla ingeniør.
For meg er det uaktuelt å ha vis uten kjeller. Jeg ville heller hatt det kjipeste ikeakjøkken, dårligeste parketten og de rimeligste flisene på badet og ha kjeller enn alternativet.
Helt enig.
Dårlige, trekkfulle gamle vinduer, dog fyller jeg dem med glava om vinteren.
Jeg har kjøpt inn noen plater med isopor som jeg setter inntil vinduene og støtter opp med snø. Fungerer som bare det!
Det er alltid veldig greit å få tak i en stor lagerhall eller lagertelt under bygging. Kan være greit når man har utstyr osv man ikke vil at elementene skal spise opp.
Mitt råd er i hvert fall krystallklart - grav ut til kjeller og la muren gi full takhøyde. Så får økonomien bestemme hvor mye annet du putter inn i den, men teknisk rom til sentralstøvsuger, varmtvannstank etc. kan jo puttes i nesten hva som helst, så der kan du uansett spare noen m2 oppe...
Men det koster å være kar ja... Skal visstnok ikke være fjell i tomta, men grunnarbeidskostnaden øker betraktelig! Pluss kostnadene for selve muren. Aner meg at vi ender opp på ca 400k ekstra for kjeller (men da 100m2 = 4k/m2)
Må vel kanskje da også prosjektere ventilasjon til kjellern? Kan man sette den på minimum for kjellern, og normal resten av huset?
At kjeller er rimelig areal er sikkert, det kommer vi ikke utenom. Men vi kommer heller ikke utenom at det ligger under bakken.
På skrå tomt vil jeg si det er mer aktuelt enn på flat tomt.
Og så er det jo selvsagt noe med muligheten på tomta, tomter er etterhvert såpass dyre at de fleste kan ikke kjøpe seg noen mål for å ha nok å gå på ved bygging, for mange setter utnyttelsesgraden noen betingelser.
Prøv bare å få den så høyt opp som mulig og ha god takhøyde i den. Drener skikkelig og bruk den til noe fornuftig.
For meg er det uaktuelt å ha vis uten kjeller. Jeg ville heller hatt det kjipeste ikeakjøkken, dårligeste parketten og de rimeligste flisene på badet og ha kjeller enn alternativet.
Jeg har tom kjeller på garasjen ;D
Min kjeller er ca 1,4 meter under bakkenivå og 75 cm over. Foreløpig uten isolasjon. Den holder seg frostfri helt av seg selv. Dårlige, trekkfulle gamle vinduer, dog fyller jeg dem med glava om vinteren.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Det eneste jeg savner og som jeg skulle ønske jeg hadde var en skikkelig gammeldags kjeller som holder samme temp året rundt hvor en kan lagre vinflasker og syltetøy, hvor grønnsakerholder seg i ukesvis og en kan lagre blomsterknoller og blomster som skal lagres frostfritt, mørkt om vinteren.
Det er noe jeg mangler og virkelig vurderer å lage under en utebod eller ett eller annet.
Helt enig.
Jeg har kjøpt inn noen plater med isopor som jeg setter inntil vinduene og støtter opp med snø. Fungerer som bare det!