HSt
   #11
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det var volsomt så vanskelig det var, Det kan hende at is bygger seg ovenifra og steinmasser magasinerer mer kulde enn et plastrør. Når vannet renner gjennom røret så flytter vannet seg fort, noen sekundet på 6m, når vannet skal sige gjennom grusfylllingen din bruker vannet noen minutter. Vi hadde sluk på gårsplass som reddet oss i Trondheim, men det var viktig å passe på utløpet. Er det et problem på utløpet så finnes synkekummer osv men antar du ikke lager problem også av det.

TDJ
   #12
 1,626     Asker      0
Ja, dette var vanskelig, gitt !! Angel
Vet ikke hva en "faskine" er, men en french drain er et perforert (dren-)rør lagt i grøft med drenerende masse (dvs pukk) rundt. Duk på utsiden for å forhindre små partikler.

På "godt norsk" (!) lager man en drensgrøft (beskrevet av flere over...) med et drensrør nederst i grøfta med røret hvilende på filter-duk. Røret bør ha jevnt fall og underlaget for røret bør være så jevnt som mulig og med samme fall som røret. Rundt røret og i praksis nesten helt opp i dagen kan/bør det være drenerende masse (kult). Filterduk også her rundt kulten slik at grøfta ikke fylles med "søppel" ovenfra.

OBS, Vann renner som kjent stort sett nedover.. (Shocked). Vanskelig å se fra bildene til TS, men DERSOM berget heller ned mot venstre (gårdsplass ?!) og det er mange "grøfter" og kanter i dette berget så vil vannet renne ned disse istedenfor i drensrøret !. Dersom man skal forhindre alt vann fra å renne ned til venstre så er det mulig man burde å vasket drens-grøften 100 % ren og murt opp en kant på venstre side. Trenger ikke å være noe digert, men høyt nok til at "nedover" for vannet blir ned drensrøret og ikke ned berget....
Men, vann søker også alltid minste motstands vei (nesten som elektrisk strøm..). Betyr at dersom venstre side av grøfta er stort sett kompakt jord og drens-røret er "raka vegen", så vil det aller meste av vannet renne i røret.. Smile
Signatur
   #13
 820     0
Naturtomt brukes french drain, kun grus og duk.

se video

https://www.youtube.com/watch?v=V17s91XeqvU

om denne grøften ikke klarer å ta unna alt vannet ved f.eks styrtregn. legger man en regnvannfaskine på et enda lavere punkt.

https://www.p-lindberg.no/produkter/vvs-artikler-varme-og-ventilasjon/kloakk-og-avloep/regnvannsfaskine

Drenere litt i hagen - faskine_0.jpg - gordon

Drenere litt i hagen - ny_faskine2.jpg - gordon
Signatur
HSt
   #14
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Ja når en skal infiltrere vann i grunnen er dette en lur løsning, TS skal ha vekk vannet bak fjelldemningen, det er derfor ønskelig å få drensvannet over terskelen i fjellet, men noe vann vil gå i grusen også.
   #15
 820     0
Ja når en skal infiltrere vann i grunnen er dette en lur løsning, TS skal ha vekk vannet bak fjelldemningen, det er derfor ønskelig å få drensvannet over terskelen i fjellet, men noe vann vil gå i grusen også.

Jeg tolket det slik at han ikke skulle lede det noen plass.

Skal vannet ledes bort, er det fordel med rør ja. For da infiltreres minimum pr 10cm eller hva nå enn slissene er på, men det meste vil renne ut enden.

Signatur
  (trådstarter)
   #17
 387     0
Helt øverst tenkte jeg og ikke legge jord over grus/steinen (så over vannet kan renne enklere inn i dreneringen) Hvordan gjør jeg det da med duken?
Kapper jeg den bare «butt i butt  ?

Når jeg skal ha jord har jeg forstått jeg skal legge den over grusen også også ha jord oppå.

  (trådstarter)
   #18
 387     0
Da har jeg fått på dyk, rør og grus, så da er det bare duk også jord oppå, ble egentlig ganske fornøyd, sattse på det holder i mange år Smile

Drenere litt i hagen - 01.jpg - gordonDrenere litt i hagen - 02.JPG - gordonDrenere litt i hagen - 03.JPG - gordonDrenere litt i hagen - 04.JPG - gordon
HSt
   #19
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg hadde valgt et stivt drensrør evt bulker på røret reduserer drens effekt dramatisk. Det er lettere å sjekke fall på et stivt rør (med bend)
   #20
 820     0
Stive kan ikke legges rundt en sten osv, men viktig å passe på fallet hele veien med flexible.
Signatur