1,898    6    0  

Drenere vannsig og deler av bekk

 387     0
Hei,

På hytten ønsker vi å drenere vekk vann "dam" og deler av enn bekk, se vedlagte bilder.
Jeg har vist på bildene hvor vannet kommer fra, hva er beste måte å gjøre dette på?
Jeg har lurt på å også grave grøften dypere og breiere for så å legge ett lag pukk 10cm? også legge drens rør også pukke rundt og over drensrøret? Bør jeg bruke fiberduk, eller vill den bare skape problemer over tid? Jeg kommer jo ikke til å fjerne all jord...

Det jeg er usikker på er hvordan jeg starter drensrøret, må jo unngå at det kommer drit inn i røret....

Drenere vannsig og deler av bekk - 01.JPG - gordonDrenere vannsig og deler av bekk - 02.JPG - gordonDrenere vannsig og deler av bekk - 03.JPG - gordonDrenere vannsig og deler av bekk - 04.JPG - gordon


   #1
 1,674     0
Hvorfor ikke istedet lage ordentlig dam og bekk som pynt.
Ved flom kan du få problemer når drensrøret ikke klarer å ta unna, da risikerer du at vannet tar feil vei, er ganske vanlig ved bekker satt i rør.
Ha tydelig dam og ren bekk som klarer å ta unna. Og dessuten er det stilig. Folk betaler masse for å få vann i hagen, du har det gratis.
  (trådstarter)
   #2
 387     0
Hei,

Det er bare halve bekken jeg ønsker å drenere.
Det er i hovedsak for å få vekk insekter (egg i våt områdene).

Hvordan bør jeg gjøre det, vist kapasitet kan bli ett problem med snø smelting, kan eg jo legge to drensrør på sidene av hverandre, så dobbler jeg kapasiteten og det burde holde, forhold til vann mengden jeg har sett.
   #3
 1,674     0
Tenk på 50-årsflom Shocked
Er det mye stillestående vann der? Jeg ville tro at litt frisk strøm ville være mest effektiv er vel mest i dammer og kulper at det blir lagt egg.
Og insektene pleier å finne oss uansett, jeg har ikke så stor tro på dette, men det finnes kanskje andre som har erfaring.
Vi har en bekk som renner gjennom hagen, helårsbekk, kan bli ganske stor, men har ikke så mye mygg, men dette er ganske midt i tettstedet.
TSt
   #4
 13,730     0
Det er sikkert bare bekk her svært begrenset del av året tenker jeg men nok til at det graver i massene når dette skjer. Høst og vår kanskje og evt ved store regnskyll ?   Det som er viktig er å få det åpent nok i massene der vannet skal trekke ned.  Husk på frost problematikk.  Men lar en inntaket være helt opp mot vegetasjon som en har fra før så bør det ikke følge med mye som vil tette til massene over dreneringen.  Men starter en den for langt ned slik at det graves av vann i massene på oversiden vil en få dette problemet.  
Der røret evt avsluttes må en være sikker på at vannet tas unna i grunnen så kan hende det må hjelpes til litt her med et større "basseng" som er fylt igjen.  Løs Leca kan bidra til at det ikke fryser men må dekkes til på toppen for at de ikke skal blåse igjennom. Alternativt legger en mark isolasjon over dette stedet. 
  (trådstarter)
   #5
 387     0
Tusen Takk for tilbakemelding, du har helt rett, det renner ikke konstant gjennom året, snøsmelting og med mye nedbør.

Planen min er å "fange" opp alt vannet i dreneringen, altså det vill ikke verre noe "vann inn og vann ut prinsipp", kun vann ut i enden av røren som kan renne videre i bekken.

Jeg har tenkt å lage enn U form av røret, slik at jeg ikke for enn åpen del i øvre del av dreneringen, kun i utløpet, jeg vill også da dobble kapasiteten?


Hvor mye pukk bør jeg ha rundt røret (under/vedsien/oppå)?

Jeg kommer til å legge ett lag jord oppå pukken også, så noe som vokser igjen.
Drenere vannsig og deler av bekk - skisse.jpg - gordon

TSt
   #6
 13,730     0
Bruk stive dobbeltveggende drensrør og i enden så kan en føre det opp i dagen og tette med en lokk.  Slissene til siden og opp slik at vann som først kommer inn i røret blir fraktet helt bort.  Viktig at en ikke får fransport av masser ned til der hvor vannet vil synke ned i dreneringen.  

Hadde drenering på gårsplass der veien endte med fall ned mot denne, denne gikk tett etter ca 6 pr siden noe flyttet seg fra veien og ned oppå der vannet skulle trekke ned.  Heldigvis bare i toppen det hadde blitt slik at det gikk ann å bytte disse massene men er en uheldig sedimenterer det hele grøften.  Vi la den gangen fiberduk med singel oppå. Nå var det blitt penere kjøring på vei så vi tok på singel på denne istedenfor subus noe som bedret forholdene.