8,575    23    2  

Drenering av grunnmur på fjell

 60     0
Gravd av på forside av sokkeletasje som er over bakken. Viste seg at grunnmur er støpt rett på fjell. Ingen drensrør å se, bare stein/jord. Tomten er skrående, og tanken er vel at vann følger fjell nedover. Er 1 + meter opp til gulv. Vil det være nødvendig med drensrør som legges under gulvnivå? Mur vil jo alltid stå "fuktig" siden støpt rett på fjell.  Tenkte kanskje å bare montere grunnmursplast og xps plater utenpå rom som er under bakken. (har vært tegn på saltutslag på rom under bakken) vil dette være godt nok? kan selvfølgelig være at fjell på motsatt side er nærmere gulv siden tomt er skrående. Hvor langt suger betong til seg vann? 

Var også støpt en liten kant 10 cm under bakken langs grunnnmur. har denne en funksjon? lede vann vekk? var også noe støp helt nede ved fjell, men støp smuldret bort med en gang jeg var borti med spaden.
Drenering av grunnmur på fjell - 20180621_195625.jpg - imer

   #1
 4,057     Sørlandet     0
Hadde litt fjell helt nede jeg og. Muligens en stor stein da sånt er litt vanskelig å se. Jeg skar ei renne dyp nok til at drensrøret fikk plass og ssmtidig var under sålen. Her var det bare det ene hjørnet så slapp med en times jobb med betongsaga.

Å få betong tett mot vanntrykk utenfra når det står på fjell er nok en formidabel oppgave.

TSt
   #2
 13,730     0
Det er så dumt at folk lager så dumme løsninger når en kunne gjort det så mye bedre med enkle midler. Jord hører ikke hjemme her. Store steiner kan deles med f.eks. fjellkile slik at de er håndterbare. Det eneste som er sikkert er at jeg ville gjort noe her. Ut i fra tekst tolker jeg at sokkeletasjen er fylt ned iallefall delvis i bakkant.
Jeg har makent og vi pigget litt fjell for å få ledet vann inn i dreneringen istedenfor å følge fjellet og havne inn under huset som det hadde gjort tidligere. Når vi hadde tatt opp og det regnet mye ble det vanndam bak huset, var denne vi fikk bort ved å legge dreneringen noe lenger ut og ned. (Var en fjellknatt på hvert hjørne av huset som var mye hardere enn fjellet ellers som laget demning).
  (trådstarter)
   #3
 60     0
Ja, sokkeletasje er fylt delvis ned i bakant. Må nesten bare grave opp i bakant også for å se an forholdene. Men siden grunnmur er støpt rett på fjell høres det ut som forferdelig mye arbeid å pigge gate for drensrør slik at drensrør ligger lavere enn fjell/grunnmur og vann ledes i rør og ikke fjell.

alternativ er å ligge drensrør på fjellet, men lavere enn innvendig gulv?
TSt
   #4
 13,730     1
Men er ikke sikkert at den da klarer å fange opp noe,  men du får se hvordan det blir.  Har de pigget / sprengt dypere for så å glattet ut kan du ha håp allikevel.  Jeg har over 2 m fjellkant bak huset men fjellet er dårlig så turde ikke belaste det når det ikke er fylt opp inn mot huset.  Fyller igjen med løs leca,  både pga trykk mot vegg og fordi det er enkelt enten å blåse på plass eller frakte inn på annen måte.
  (trådstarter)
   #5
 60     0
Ja, får se hvordan det ser ut og vurdere. løs leca er ikke dumt. forskjell i pris vs pukk ?
HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Løs leca er dyr i m3 i forhold til pukk, men du må se på leca at den er levert lagt rundt huset, ingen tilleggskostnad for å få den på plass
   #7
 3     0
Har påført cemflex som en slags membran på min sålekant og knotteplast utenpå der igejn. Valgte å bruke glasopor istedenfor løs leca. Isolerer, smuldrer ikke, gir ikke noe jordtrykk og veldig lett og fin og jobbe med.

  (trådstarter)
   #8
 60     0
Cemflex er sikkert lurt å påføre ja. Glasopor høres jo ut som ett bra produkt også.
  (trådstarter)
   #9
 60     0
Har nå gravd meg ned ett hull på 2 meter for å sjekke forholdene på en side der sokkeletasje er under bakken. Her var det montert en 2 meter høy knotteplast på veggen. Denne ender i området rundt innvendig gulv, muligens 10-20 cm under. Men tror grunnmur er støpt på fjell, slik at grunnmur kanskje går 1 meter videre ned. Her er det da ingen knotteplast. Er fylt inntil med steiner, store og små.

Vil det hjelpe mye på å få knotteplast/isolasjon helt ned til fjellet, dvs ca 1 meter under innvendig gulv, eller er det godt nok at knotteplast ender i underkant innvendig gulv? Vil tro steinene ikke drenere så gale, men har alikavel tegn til saltutslag/fukt innvendig.
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Du kan få kapilær sug fra der grunnmursplast sluttet så i mine øyne er det en feil.