237    2    0  

Drenering av hus fra 50-tallet - valgets kvaler

 12     Tønsberg     0
Hei! 

Vi har et hus fra 50-tallet (75m grunnmur) der 4 cm av sokkelen står i vann. Det er saltutslag 20-40 cm opp på muren, så her er det bare å brette opp ermene. Vel, det var tanken å gjøre det selv, men har trekt meg og setter bort arbeidet. Men siden jeg vurderte å gjøre det selv, så har jeg lest mange forumtråder her, lest Sintef sin "Lag rom i kjelleren" osv osv. 

Vi har hatt flere på befaring og nå står valget på å velge riktig. Men det er ikke lett når de alle tilsynelatende har ulik praksis. Derfor noen spørsmål her. 

- Sintef anbefaler å bruke diffusjonsåpen isolering når man har fuktig mur og henviser til blant annet til EPS. Men jeg kan ikke huske å ha sett mange referanser til prosjekter der EPS er brukt. XPS er vel det mest vanlige? Er det "tilstrekkelig" diffusjonsåpent?  Isoleringen legges inntil grunnmur og knotteplast på utsiden. 

- 5 eller 10 cm isolasjon? Vi bor sør for Oslo, nært kysten. En entreprenør mener at 10 cm er helt unødvendig, mens de andre har foreslått 10 cm. 

- En entreprenør mener det ikke er nødvendig å støpe kile, men kan evt kutte til XPS. Styre unna, eller er det "godt nok"?

- En entreprenør vil legge knottepappen ned langs isoporen (utsiden) og litt ut over drensrørene. Er det innafor? 

Det kommer nok noen flere spørsmål etter hvert, og skal følge opp med dokumentasjon av hva som blir gjort og forhåpentligvis bilder av drenering og vannet som forsvinner fra sålen Grin
Signatur

   #1
 6,089     Akershus     0
Om muren har mulighet for å tørke opp innover ser jeg ingen grunn til en diffusjonsåpen løsning utover. 10 eller 5 cm - det er opp til deg, jo mer på utsiden jo mer sparer du i fyringskost. Men over hvor mange år du må fyre for at dette skal gå i null er en annen sak.

Om knotteplasten ligger over eller under drensrøret er i mine øyne hipp som happ, det viktigste er at det ligger så laft at det holder vannspeilet tilstrekkelig laft. Vannet som eventuelt sklir over røret i første omgang fordi det ligger knotteplast over havner i røret til slutt.

Usikker med hva du mener med "å støpe en kile"..

.Thag
TSt
   #2
 13,730     0
Støpe kile er sikkert at såle stikker noe ut i forhold til veggen og at det her i dag er et horisontalt step ut. Da er det vanlig å støpe i her slik at det blir en skrå kant. Men isolasjon blir litt mere komplisert men ville absolutt hatt skrå kant etter å ha sett hvordan puss på veggen ble spist bort over tid. Ville ikke brettet grunnmursplast ut over drensrør. Hvis noe fordamper nede i bakken blir det fukt innenfor grunnmurplasten oppover. Om vinteren er det kaldest øverst og da vil dette kondensere og renne ned igjen. Hvis ting står i vann lenger ned så er det fare for opptrekk av fukt i vegg. I så fall bør en vurdere diffusjonsåpent ute på innsiden av grunnmursplasten. Isodren og Thermodren er det to eneste jeg kjenner til som tilfredsstiller dette. EPS regnes heller ikke som diffusjonsåpen. Men er det tørt så er EPS også vanlig å benytte på innsiden av grunnmursplast.