20,969    43    20  

Drenering for nybegynner ....

 115     Buskerud     1
Har ca endel rom i 1etg i huset som er 96%under bakken. Huset står i en godt vinkler bakke.

Disse rommene har noe saltutslag og ingen vinduer.

Dreneringen er visstnok ikke eksisterende.


Jeg ville måtte grave totalt 30-35m lang grøft rundt huset.
Og da en utstikker til en bekk 10m unna huset i fall.

25m av grøfta må nok ned 230 cm ish...


Rekker jeg dette på en helg ? .... å grave grøften
Har fått pris ca 5000 kr for( transport og leie )
(3mil kjøring til nermeste utleier)
2.5ton minigraver.

Og hvis jeg rekker dette da.... utenom drenrør osv...
Hva Bør jeg Gjøre med muren utenom å isolere ? Bør den behandles med noe. Eller holder det med plast ?

(Ja self. Reparere evt skader... )
Muren er XX antall cm grov støp, og den er isolert med siporex på innsiden.



Ang minigravern, så har jeg kjørt alt ifra kran til traktor osv... og Bør lære det ganske fort.


Klarer vi manuelt å fylle opp etter dreneringen er lagt osv... Eller trenger vi graver på nytt ?
Jeg skal fjerne 40/50cm høyde med masse samtidig tenkte jeg i forhold til vinduer og ventiler som gresset gror i.

Så skal ikke mye masse tilbake i grøften.


Klarer å kjøre opp på baksiden av huset me henger og 4x4 😀
Signatur

   #1
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     4
Bare å glemme på en helg og du trenger noen timer for å bli kjent med maskinen.

Operere en slik maskin i bakke er heller ingen spøk. Skal man grave langs husvegg må man også være forsiktig. Hva med rør til el, vann kloakk? Er svært fort å rive dem av. Da står du der.

En ting er å kunne operere maskinen. Men hva med massene? 35m grøft med 2.3 meter dybde utgjør betydelige masser. Hva skal du gjøre med dem? Er begrenset rekkevidde på gravemaskinen. Skal du ha dem på egen tomt så må du bruke tid på planere, fjerne stein osv.

Muren bør du tette/slemme med vanntett mørtel type heydi. Det er en ekstra sikkerhet mot vanninntregning samt du stopper evt. luftlekkasjer i muren (sintef byggforsk).

Enbefaler knotteplast med knottene mot muren og minimum 50mm xps mot den. Xps beskytter også knotteplasten mot fylling. Selv fylte jeg opp med selvkomp. 8-11 grus rundt hele huset, samt skille grusen mot stedlige masser med duk. I bunn av grøften ligger drensrør med fall mot kum og spylekom. For min del har jeg også lagt 110mm rør i grøften til kum, for å lede bort vann fra takrenner. Takvann skal ikke ned i drensrør (sintef byggforsk).

Kan også være et godt tidspunkt å legge ned jordelektrode til sikringskap hvis du har problemer med den du har.

Du må altså legge en god plan for arbeidet. I hvilken rekkefølge skal jobben gjøres, koordinere med lastebil for å få tilkjørt grus, hvor skal massene legges osv. Det er ikke noe å kimse av, mange går på en smell her. Selv brukte jeg en minidumper som tok et tonn grus av gangen. Den er utrolig nyttig til slikt arbeide.

Det tar tid med spyling av grunnmur, slemme, sette på knotteplast, isolasjon, duk, legge rør til dren, overvann, fylle på med drenerende grus... En helg går ikke, med mindre du har mange mann til å hjelpe deg.
   #2
 992     Østlandet     0
Gjorde noe liknende for endel år siden. Hadde 5 tonns graver, beregnet en uke. Endte opp med 14 dager kontinuerlig arbeid... Masseforflytningen du skal gjøre er betydelig, vurder leie av minilaster også. Regner med du fyller tilbake med pukk? Husk den skal også flyttes fra stedet den dumpes.

Sørg for at graveren du leier har rototilt/ powertilt. Det vil spare deg betydelig frustrasjon når du graver langs vegg. Problemet er ofte at vekten av slikt gjør at de ikke nyttes på de minste maskinene. Tenk også dybde. Graving på 2m + dybde er ofte mer enn de minste maskinene greier, evt så er du helt på grensen.
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     1
På en jobb jeg var med på så bestilte vi 33m3 løs leca for tilbakefylling, den del av arbeidet var da gjort på en snau time og ingen andre utgifter til inntransport av fyllmasser. Vi la drensrørene ferdig i singel før vi gjorde dette (med en liten haug singel over så røret ikke skulle flytte på seg). Det koster mer, men sparer jo også veldig mye tid og merverdien beholder du selv og sender den ikke til maskinutleier mm.

Du må ha fiberduk. (Lag fall i løs leca fra huset med fiber duk over før du legger ut jord på toppen).
   #4
 10,486     Akershus     3
Jeg er enig med de andre i at dette høres ambisiøst ut. Hvis det er god plass der du holder på, så greier du nok å grave opp og legge massene til siden, men å gjøre resten av jobben, samt fylle tilbake, det har jeg ikke helt trua på.

Når du gjør en sånn jobb, bør du absolutt isolere muren på utsiden. Det er flere måter å gjøre det på, og hva som er riktig avhenger av forholdene hos deg. Det koster en del ekstra, men er absolutt verdt det. Ved å isolere utvendig flytter du muren "inn" i huset. Den vil varmes opp på en helt annen måte, og holdes tørr.

Min graver er en 1,6-tonn, og har gravedybde på 230 cm. Den ville allikevel vært alt for liten til å grave drenering 230 cm ned. Gravedybden som er oppgitt er vanligvis rett ned foran maskinen, og så dypt den såvidt greier å skrape en av klørne på skuffa. Gjerne også med skjæret bak, og i nedre stilling, så maskinen nesten tipper ned i grøfta du graver. Med en gang du graver litt lenger unna maskinen, så blir dybden drastisk dårligere. 2,5-tonnere varierer typisk fra ca. 2,5 - 3,1 meter dybde (teoretisk). En korthekk (f.eks. volvo ecr25), som er lettere å manøvrere nære inntil huset, har gjerne dårligere dybde i forhold til vekten, enn de med lenger hekk (f.eks. volvo ec25). For liten maskin gir deg bare masse ekstraarbeid, og leier du "feil" 2,5-tonner, så tror jeg du leier deg mye plunder.
Som andre har nevnt, så blir det veldig mye masse ut av slike jobber. Mer enn man tror.

Her er et inspirasjonsbilde fra da jeg gravde en 1,8 meter dyp og 50 cm bred grøft med litt for liten graver (en 1,3-tonn jeg hadde tidligere)

Signatur
   #5
 33     Østlandet     1
Er en del forhold som er svært avgjørende på tidsplanen. På en slik gravejobb med en 2,5 tonn minigraver vil du sannsynligvis bruke 4 - 5 dager på kun oppgraving, forutsatt at du ikke møter på store problemer og at gravemassene legges minst 1 meter fra grøften. Møter du på fjell, røtter, store kampesteiner som må graves løst ved å grave rundt dem, eller massene som skal graves i inneholder en del middels store steiner, vil tiden trekke ut.
Anbefaler at du henter inn rør og kabel-påvisings plan fra kommunen, og grav for hånd rundt kjente rør og kabler. Du bør også ha en god plan på hvor gravemassene skal oppbevares, og i tillegg til deponering 1 meter fra grøft, så bør du unngå vertikale grøftevegger ved den dybden. Helst bør du ca. 60° helling, spesielt om grøften forblir åpent i mer en uke. Skal du skifte ut til drensmasser bør du også ha en plan for de gamle massene slik at du slipper å flytte på disse mer enn nødvendig. Ved gjenfylling så vil du bruke omtrent like langt tid, kanskje en dag mindre.

Tidsplanen oppgitt er fra dem mange eksemplene på hvor langt tid slike jobber har tatt, foretatt av leiekunder med omtrent likt grave erfaring. Sitter det en mer erfaren bak spakene kan tiden kortes ned med 2-3 dager. Anbefaler også at du benytter deg av en større minigraver, helst rundt 4 - 5 tonn klassen(forutsatt at du har plass til å manøvrere den på tomten din) som vil korte grave tiden med ca. 1 1/2 dag, og du vil da være bedre forberedt på potensielle problemer som kan dukke opp under bakken.
Siste redigering: Saturday, April 11, 2015 2:06:51 PM av graverutleie.no
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 115     Buskerud     0
hehe ja jeg mener ikke at ALT skal være gjort på 3dager x))


Kun selve oppgravingen.... selve massene skal ikke være noe problem. Da det er såpass uryddig på tomten rundt huset så det vil bli lagt på strategiske plasser for å jevne ut...


Ang selve jobben med muren og isolering osv... hadde jeg lyst å ha god tid på.
Ergo ikke ha en minigraver stående i ro i xx anntall dager.


Menne... får vell bare egentlig bare ta den tiden det tar...

Om jeg måtte ha leid en dag eller 2 til så får det jo bare bli sånn.





El og vann har jeg full kontroll på. ... og fibern ligger over bakken akkurat nå >< Tongue
Signatur
   #7
 10,486     Akershus     0
Husk at en gravemaskin er helt uegnet til å flytte masse lenger enn det armen rekker. Du kan ikke regne med å grave opp, og samtidig fylle massen "utover tomten" med en gravemaskin. Da trenger du noe som er litt mer effektivt til å flytte masse med.
Signatur

   #8
 33     Østlandet     1
Vel, det som er sikkert at slike jobber tar alltid lenger tid enn planlagt. Å ha en god plan på forhånd er vesentlig. Slik jeg ser på det kan du gjøre jobben på tre forskjellige måter avhengig av tilgjengelig plass du har på tomten, grunnforhold og hva som forventes å møtte på under bakken. Er huset støpt på plate på mark, i skrående terreng, eller om mann kjenner til berg under bakken har mye å si til valg av fremgangs metode. Skal drensrørene koples til avløpsnettet må alle drensrørene legges av rørlegger.

Metode 1, Alt i ett
Du graver opp rundt hele huset. Arbeider med grunnmur/isolasjon. Legging av fiberduk, pukk/singel, og drensrør. Gjenfylling av drensgrøft.

Fordeler:
  • Best oversikt over arbeidet.
  • Enklere å legge drensrør med riktig helling.
  • Evt. rørlegger gjør seg ferdig på 1/2 dag.
  • Arbeid med grunnmur/isolasjon kan gjøres i ett.

Ulemper:
  • Størst fare for at huset kan få setningsskader. Spesielt om grøften står åpent i over 1 uke.
  • Oppgravde massene tar stort med plass. Husk at du også trenger tilgang til drensgrøft med minigraver/hjullaster for å legge til pukk/singel og bør deponere gravemassene minst 3 meter fra grøft slik at du alltid kan komme til overalt.
  • Vanskelig å beregne total tidsforbruk.


Metode 2, I omganger
Dele opp arbeidet i omganger. Du graver opp langs en husvegg, evt. to hvis veggen stikker ut 90°. Arbeider med grunnmur/isolasjon. Legging av fiberduk, pukk/singel, og drensrør. Gjenfylling av drensgrøft. Så starte med nytt veggetappe.

Fordeler:
  • Risikoen for setningsskader minsker.
  • Arbeidet kan gjøres i flere omganger med pauser mellom hver omgang.
  • Enklere å planlegge tidsforbruk.

Ulemeper:
  • Du må på forhånd vite riktig helling på drensledninger. Anbefaler at du starter på laveste punkt.
  • Evt. rørlegger må tilkalles i flere omganger(mellom hvert skjøtestykke).


Metode 3, Løpende grøft
Arbeidet deles opp i flere omganger. Du graver opp 5-7 meter grøft omgangen. Arbeider med grunnmur/isolasjon. Legging av fiberduk, pukk/singel, og drensrør. Gjenfylling av drensgrøft med masser fra nest etappe. Repeter prosessen på nytt.

Fordeler:
  • Gir minst risiko for setningsskader.
  • Minst plasskrevende. Ved start så setter du av oppgravde masser til siden. Ved gjenfylling så graver du opp neste fase av grøften og benytter deg av disse gravemassene til å gjenfylle eksisterende grøft. Når du har kommet deg rundt hele huset så benytter du deg av dem første oppgravde massene til sist.

Ulemper:
  • Du må på forhånd vite riktig helling på drenslendninger. Anbefales at du starter på laveste punkt.
  • Evt. rørlegger må tilkalles i flere omganger, mellom hvert skjøtestykke.
    (Det kan være smart å benytte seg av drensrør i kveil. Kontakt rørlegger på forhånd og få tillatelsen til å legge drensledninger selv. Koplinger må forsatt utføres av rørelegger)
  • Vanskeligere å få riktig helling på drensledning.
  • Arbeid med grunnmur/isolasjon kan få forskjellige kvaliteter.



Som Frodes skriver, skal du flytte oppgravde masse en del meter fra gravestedet, er hjullaster kjekt å ha. Men med god planlegging og plassering av graver i forhold til grøft, kan du deponere gravemassene 1-10 meter unna grøft under grave arbeidet(avhengig av graver størrelse).
Som utleier tilbyr vi gravemaskiner med tilhenger for masser tilkoplet graveren slik at leiekunder slipper å leie en ekstra maskin. Er effektivt der man har plass til å manøvrere en graver med tilhenger, og for flytting av masser i korte distanser.
Anbefaler også at du tegner en vannrett referanse linje på veggene rundt hele huset før gravearbeidet starter. Da blir det letter å legge drensrørene med riktig helling senere. Planerings laser og lensepumpe er også kjekt å ha. Det kan lønne seg å ha tilgang til en graver under hele arbeidet. Langtidsleie av minigaver blir oftere billigere enn å leie en graver i flere omganger.
Signatur
HSt
   #9
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Veldig dramatikk rundt lengde på oppgraving her...

Siste forslag om stedvis oppgraving og fleksibelt rør er i allfall en meget dårlig løsning. Bruk stive rør og sørg for å ha kontroll på fall.
   #10
 33     Østlandet     0
Veldig dramatikk rundt lengde på oppgraving her...

Siste forslag om stedvis oppgraving og fleksibelt rør er i allfall en meget dårlig løsning. Bruk stive rør og sørg for å ha kontroll på fall.


Lengde på oppgravingen er nok ikke så galt. Som sagt har vi hatt en god del av leiekunder som har foretatt slike prosjekter og i og med at vi henter og leverer graveren så ser vi hva dem klarer å få til etter erfaringen dem har. En erfaren fører som operer gravemaskiner i yrket sitt halvere tiden om ikke mer, er så sant, men er ikke tilfelle har.

Er enig at stive rør er bedre å legge, men fleksible rør er langt fra umulig legge med riktig fall. Det kreves selvsagt at dem legges mer nøye med hyppige målinger av fall. Uansett så må trådstarter ta et valg og veie opp fordeler mot ulemper.

Hva mener du er riktig tidsforbruk?
Signatur