158    6    0  

Drenering hus 1985

 42     0
Hei, håper jeg har valgt rett kategori. 

Noe skal man bekymre seg over, og nå er det drenering for min del. Hus fra 1985 som jeg ikke vet tilstanden på dreneringen på. 

Det er ikke påvist fukt inne, med unntak av noe saltutslag i garasjen som står i sokkelen. Det er synlig knotteplast rundt hele huset. 

I bakhagen er det en sjakt med et tungt betonglokk, og en kompis av meg tittet ned i den og mente at det var en dreneringssjakt. Den er imidlertid helt tørr, så jeg gjetter på at det ikke er mye som kommer til den. Dette kan jeg selvfølgelig ingenting om, men er det feil å anta at dreneringsrørene er tett av jord og møkk etter snaue 40 år? Er det noe å gjøre for å få flushet dem, eller er det selve symptomet på at jorden er mettet og ikke drenerer (til rørene i alle fall)?

Jeg har fått graveren til å lage et hull i bakken (cirka 1,5 m dypt) ved grunnmuren for at snekkeren skulle få satt inn rømningsvinduer i kjelleren, og planen er nå å få støpt lysgrav rundt vinduene, og få ham til å fylle på masser igjen, og «reparere» hagen etter seg. Jeg begynner allikevel og frykte at det kan komme en smell snart pga dreneringen, og at jeg kanskje bør vurdere å gjøre noe NÅ, når hagen uansett er ødelagt. 

Hva ville dere gjort?

jlr
   #1
 137     Oslo     0
Man får kjøpt bakovervente dyser, så du selv kan prøve å spyle gjennom rørne fra hullet i betongkummen. Alternativt så kan det være lagt inn et rør opp til bakken et sted, som er laget som en åpning for spyling.

HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg vedlikeholder et hus fra ‘66 som ikke har noe problemer mens det er et punkt på en vegg hos meg på hus fra ‘87 der det er så mye fukt at jeg måtte kjøpe avfukter. Aner ikke hva selger hadde gjort for jeg så ikke dette på visningen 3-4mnd før

Er det ingen tegn til problem så vil jeg anta at det forsetter slik som i ‘66 huset jeg nevner.

   #3
 876     Rogaland     0
Kummen er nok noe annet og ikke drenering, de visste ikke hva drenering var i 85.
Signatur
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Tror han tar feil over her, hvis du sjekket i drenskum så kommer trolig både drenering og takvann inn i kummen med utløp langt nede derfor er kummen tom. Har slik kum på hus fra ‘87
  (trådstarter)
   #5
 42     0
Tror han tar feil over her, hvis du sjekket i drenskum så kommer trolig både drenering og takvann inn i kummen med utløp langt nede derfor er kummen tom. Har slik kum på hus fra ‘87

Jeg fant et rør i går kveld som bukter nedover retning kummen, jeg skal se om jeg får brukt noe reverserte dyser som nevnt over her og se om jeg kommet til kummen. Dette er rør som ligger høyt og som eventuelt har blitt brukt til takvannet i sin tid. (Nye takrenner nå som ikke er koblet til systemet)
TSt
   #6
 13,730     0
Er huset på litt drenerte masser så vil det aldri komme vann i dreneringsrør. De er der bare som sikkerhet siden en ikke vet hvor høyt grunnvannspeilet vil stå.

På fjellet gravde vi oss ned i bakken et sted sikkert 1,5m ned og trodde vi fant et tørt hull. Men deler av året står vannet ca 20cm fra topp av hullet slik at det er bare fylt igjen senere siden det ikke kunne benyttes til det formålet vi tenkte uten å lage et større anlegg. Derfor er behovet for drenering veldi vanskelig å forutsi før en kjenner forholdene. Selv laget jeg en dreneringsgrøft som forsøk på å bedre forhold inn mot huset. I kun 2 av 20 år har det kommet vann i denne men da var det til gjengjeld mye. (Skrånende terreng). Men her var det andre feil som gjorde at det senere er drenert rundt huset også.

Når en har gravd opp til kanskje en dyp lysgrav så er det mye bedre å grave opp på en liten flekk å kontrollere konstruksjonen enn å forsøke å spyle noe. Da kan en f.eks. sjekke at takvann går i egne lukkede rør. Går de ikke i dette kan en legge mye rør men mye grunnere enn en ellers ville ha gjort (evt kombinert med mark isolasjon).