876    49    7  

Drenering innvending, hva er best?

 29     0
Hei.

Har vært en anonym bruker her i lang tid og har nå fått oppdrag av fruen å pusse opp kjelleren :( 

Kjelleren har vært utsatt for fukt, mugg og vanninnsig og må derfor dreneres føst.

Av forskjellige grunner er jeg nødt til å få utført drenering på innsiden. Jeg skal pigge opp gulvet, grave minst 30cm ned for å legge dreneringsrøret. Mitt spørsmål er kan jeg legge noen rette linjer her og der i håp om at vannet siger inn der først (siden det er dypest) eller bør jeg legge den rundt som man ofte gjør når man drenere utvendig?


Drenering innvending, hva er best? -  - TvungetTilOppussing

   #1
 6,089     Akershus     0
Det korte svaret her er vel at du må legge dreneringen der vannet samler seg. Har ingen hensikt å legge dreneringen langs ytterveggen om det er i midten det samler seg...

Så jeg ville gravd først, og tatt opp problemstillingen når man får bedre oversikt over situasjonen.

.Thag
HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Husk å få på plass isolasjon når du tar opp gulvet
  (trådstarter)
   #3
 29     0
Thag Hva om jeg graver opp men ser ingen "vannpytt"? Tinget er at jeg vet sånn cirka hvor vannet siger inn, men min teori er at den gjør det der fordi det er den letteste veien og ikke nødvendigvis der vannet samler seg.


HSt Kan du gi meg en liten oppskrift på hva man må huske på å gjøre? Aldri gjort dette før og vil helst unngå at vannet siger inn igjen etter oppussingen.
   #4
 6,089     Akershus     1
Jeg tenker at du vil se noe. Om vannspeilet er så høyt at det dytter oppunder dekket, sier det noe om nivået.

Men er veggene dine tørre? Og gulvet trekker fukt?

.Thag
jaf
   #5
 6,176     tromsø     0
Det er bare å vente litt med å støpe eller å bygge opp gulv. En ser etter hvert hvor vannet kommer. Særlig under høstregn og teleløsning om våren.
  (trådstarter)
   #6
 29     0
Thag Kjellergulvet har vært noe ujenvt og vi har sett at vannet trenger inn i hjørner der gulvet er noe lavere enn resten eller der det ikke er fuget godt nok.

Som regel under høstregnet får vi vanninnsig 2-3(maks) ganger, men det tar noe tid før vannet siger inn. Erfaring viser at det må ha regnet en del og helst jevnt i en uke eller to før vannet kryper inn og da tar det cirka 12-14 timer før vannet "trekker" seg ut igjen. Nestegang kan da gå flere uker og opptil måneder.

Dermed er jeg noe redd for at vannivået under bakken er noe lavere enn si 30-40cm.

Veggene er ikke tørre nei og trekker nok en del fukt. Ser det på maling som flasser av og mugg.

Vi håper nå at en dreneing kan være med å redusere fuktnivået og vanninnsig.


jaf Hadde vi hatt nok tid ville vi nok ha ventet, men forhåpentligvis ser vi noe etter vi har pigget opp gulvet.

Vet dere om det er lurt å pigge helt inn til grunnmuren eller bør jeg pigge maks 30-40cm fra muren? Muren er 50cm tykk, huset bygd i 1930 tallet.
   #7
 876     Rogaland     0
Du vil se tegn rimelig kjapt, ville gravd helt inntil noen plasser.
Signatur

jaf
   #8
 6,176     tromsø     0
Hvis du for eksempel graver 60cm ned, legger duk og 20cm singel. Så vil du senke vannet til singel. Mange eldre hus har ikke singel under hus.
   #9
 231     0
Ut ifra spørsmålsstillingen vil jeg bare si at drensrør må man selvsagt ha men det viktige er å grave ned, etablere fall mot grøft/drensrør over hele flaten og ha et sammenhengende lag med pukk/singel/lecakuler. Alternativ 1 ser kanskje mer fornuftig ut synes jeg men vannet går gjennom pukklaget hvis drensrøret ikke ligger optimalt. Eller, vannet går først og fremst gjennom pukklaget til pukken eventuelt tetter seg eller det blir veldig store vannmengder.

Har sett et hus fra ca 1950 der grunnmuren utvendig bare var løst stablet stein og kun innsiden var støpt. Det kom som en overraskelse på gravemaskinføreren som måtte forte seg å fylle igjen og heller etablere drenering litt unna kjellerveggen. Hvis du ser hvor vannet kommer fra ville jeg nok prøvd å grave under veggen der men vært forberedt på å ikke gjøre det hvis muren ser tvilsom ut.
  (trådstarter)
   #10
 29     0

Eremitten Kan du utdype det med at vann går gjennom pukklaget og evt. tetter seg?

Min frykt er at det ligger mye kampsteiner under gulvet da dette er bygd på fjellgrunn og fjerne hele gulvet er en ting, men å fjerne alle steinene under for å grave ned 60cm blir ikke en lett sak.

Dermed ønsker jeg helt å bruke alternativ 1 hvor jeg kan fokusere på enkelte områder å graver ned noe dypere selv om jeg evt. må bryte med en del kampsteiner.

Når det er sagt, er det ikke riktig forstått at vann alltid ønsker å finne den nærmeste/letteste vei å gå? Hvis grunnvann nivået stiger opp til et nivå der deler av nivået er pukk/singel/leika, vil ikke vannet "fokusere" å presse seg inn hit først? Hvis drenering klarer å ta unna vannet så vil nivået forblir der den er eller tar jeg helt feil?