184    3    0  

Drenering kjeller i eldre hus/hytte bruk av leca lettklinker UTEN grunnmursplast

 23     0
Hei

påtide med litt synsing og tankespinn igjen, her er Casen:

Hus, som er på et småbruk har fuktinnsig pga mye vann i grunn på utsiden. Ligger i en skråning med god drenering på nedside av huset.

Kjellervegger er støpt betong en gang mellom 1940 og 1960 ish...

Fra tidligere prosjekt med drenering så har jeg brukt Isodren plater for isolering av kjeller og uttørking av mur. Denne løsningen har ikkje grunnmursplast direkte mot mur da teorien er at vannet skal kondensere ute i isolasjonen og bli drenert nedover til drensrør. Det er greit.

På huset som skal dreneres nå er det vanskelig tilkomst og mye maur i området, som EPS bransjen ikkje ønsker at folk skal vite er at maur liker EPS plater og graver gjerne ganger i den, selve EPS platens funksjon blir ikkje umiddelbart ødelagt men over tid kan den svekkes. Derfor er ikkje EPS aller noe i den gata et alternativ nå. Valget er da mellom Skumglass eller Leca lettklinker i løsvekt 10-20. Det blir Leca pga lett tilgang til utsalgssted. Greit å frakt opp til byggested, lett å jobbe med osv.

Så begynner det som jeg tenker på:
Om det legges grunnmursplast rett på murvegg og etterfylles med Leca ISO 10-20 så vil ikkje den berømte vandringen av fuktighet forekomme ut til de drenerende og isolerende massene og kondensere, men bli blokkert av grunnmursplasten, således vil fuktigheten måtte tørke ut innover. I og for seg ikkje et problem da kjeller ikkje er isolert innvendig, ei heller skal den bli det. 

Er det noen som har prøvd å legge en topplist på 10 eller 20 cm som stikker ut fra muren for å lede vann vekk fra isolerende masser under og murvegg, for så å etterfylle med Leca ISO i passelig tjukkelse, tenkte ca 20 cm tjuknad på leca masse som minimum. Pakke det inn med duk og ferdig med det, noe alà Isodren prinsippet men bare med Leca ISO?

https://isodren.no/bruksomrader/fuktsikring-av-kjeller-og-grunnmur/

Signatur

TSt
   #1
 13,730     0
Det kan være problem med luft bevegelse i leca sjiktet. En sier også at isolasjonsevnen er ca 1/10 del av plate. I tillegg så vil en god del Leca smuldre opp der det er stor fukt / tele påvirkning. Jeg har blåst på plass 32m3 løs Leca ISO 10-20 og senere flyttet mye av dette pga ombygging så derfor jeg vet dette. En anbefaler nå isolasjon å innsiden av grunnmursplast. VIlle derfor ikke vært så redd for maur problemet. Hvis en er det får en avslutte den isolasjonen godt under bakken og benytte god topplist på plast og så benytte løs leca på dette og legge en fiberduk på toppen for å beskytte det best mulig.
  (trådstarter)
   #2
 23     0
Interessant, så du tenker at lecakulenen har blitt frostsprengt og nærmest 'pulverisert'?
Området jeg skal jobbe på har kalde vintre så frost blir et tema....
Har hatt en del leca liggende i vann fra en varmepumpe og har tenkt på dette med frost og deformering av kulene men har ikje observert noe rundt det akkurat. Men det må sjekkes, skal ringe Leca noreg på mandag og høre hva de sier om dette.
Signatur
TSt
   #3
 13,730     0
Ja mye av det som lå på toppen var dette. Når vi fylte tilbake igjen med dette ble derfor Leca silt på en grov netting for å få ut det som var blitt mest bøss. Vil anslå at opp mot 1/3 av det som ble silt havnet igjennom. Men det var veldig lite overdekket siden det ikke var blitt permanent enda, det var under tilbakefylling at et nytt problem ble oppdaget.