248    10    0  

Drensrør ligger for langt opp.. + drenering ned i energibrønn?

 26     0
Har fuktproblemer i kjelleren (opptrekk oppover puss fra sålen) og akkurat nå er grøfta gravd opp. Jeg tenkte dette bare var et spørsmål om å "bytte rør, omfyllingsmasser og legge på plast/isopor".

Men så ser jeg nå at drensrøret ligger 20 cm over bunn av sålen; ligger på fortsatt fuktig sand (som fryser når det avdekkes..). Såklart det blir opptrekk i sålen. Tenker det er viktig å senke røret til under sålen.

Huset står i skråning på pukk på byggegrop i fjell. Rørene er lagt i fall mot midten av huset der de så går inn under sålen der. Om noe er sålen høyere oppe på dette punktet enn i enden av huset, i alle fall ikke lavere.

En perfekt løsning involverer altså å pigge opp gjennom kjelleren. Der skal det forsåvidt pusses opp likevel, men ... likevel... virker litt ekstremt.

Ideer:

1) Det jeg tenker er at det er viktigst å bare senke røret lengst mulig ned, og så får det bare være at det ligger helt vannrett og at fallet må skapes av vannet selv inne i røret. Er det en forferdelig ide? Bygger seg kanskje opp sedimenter i røret fortere som øker standen igjen men skal legge fiberduk rundt omfyllingsmassene som må hjelpe en del.

2) Lurer også på å snu hulla på drensrørene NED istedetfor opp. Eller kanskje legge rørene sidelengs; best effekt nå men ikke katastrofalt om det blir sedimenter i røret?

3) Sprøest ide: Funderer på energibrønn. Hva med å bore denne i bunn av gropa og lede drensrøret ned denne for å få kontakt med grunnvannsspeilet? Logisk sett så pumper en opp grunnvann fra en brønn, så det burde la seg gjøre å snu det.. med omtrent samme kapasitet som når en borer vannbrønn? (Ser opplagte problemer også m.t.p gradvis tilstopping av fjellsprekker nedover, og har ikke regnet på kapasitet. Bare en sprø ide jeg ville lufte..)


Får høre firmaets vurderinger i morgen, men evt meninger herfra?

Bilde: Brunt rør leder vannet bort rett under sokkelen. Drensrøret har fall ned mot dette. På toppen tilkoblet takrenne (som nok skal ledes et helt annet sted over bakken).
Drensrør ligger for langt opp.. +  drenering ned i energibrønn? - 20210128_163236.jpg - energigrubler

   #1
 3,737     Asker     0
Rørene skal følge anvisning. Dvs at opp bør opp:) Ville vurdert ekstra tykke rør og stive. Spesielt stive rør gjør det lettere å legge rett fall.

Signatur
  (trådstarter)
   #2
 26     0
Tror det er umulig å legge ifølge anvisning på alle punkter uten det som virker som uforholdsmessige store inngrep.

Anvisning sier OGSÅ at rørene skal legges lenger ned enn sålen, helst 10 cm lenger ned enn bunn av sålen.

Det blir veldig store inngrep om anvisningen skal følges på alle måter (pigge opp kjelleren og området på nedsiden av huset, eller pigge/sprenge/bore seg ut av byggegropa gjennom fjell et annet sted ... for å få 10 cm mer å gå på for å få fall på røret...)

Spørsmålet er altså hva konsekvensene blir av forskjellige kompromisser.
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det normale er at drens ligger rundt huset ikke inn under

Jeg var med på å senke fjell rundt et hus for å få vekk et svømmebasseng bak huset, dreneringen lå også der feil.
  (trådstarter)
   #4
 26     0
Ja, det er kanskje det normale men ga ikke helt mening for meg, en vil jo ikke at betongen skal stå i og suge vann.

Men..Byggforsk sier "Vanninntaket til drensledningen (perforeringene) på laveste punkt må ligge lavere enn fundamentets underkant" og "På drensledningens høyeste punkt må overkanten av røret ligge minst 150 mm lavere enn fuktsperre. [under innvendig gulv]".

Altså at en skal slutte under fundamentet, men at fallet kan gå opp langs veggen. Så da er jeg nok (på håret) innenfor det Byggforsk sier.

Det forklares vel av at røret uansett er et "nødoverløp" og at det er drenerende omfyllingsmasser som er "hovedveien".
   #5
 24,032     Akershus     0
Entreprenøren som grov for oss hevdet at dreneringen skulle ligge så høyt at hele sålen lå lavere enn drensledningen. «Sålen skulle stå i vann . Jeg tror dette er minner fra fundamentering på treflåter. Flåtene måtte ligge under grunnvannsnivå. Kom de opp i luft, råtnet de. Hele gamle Amsterdam ligger på flåter. Samme med vollene i Gamlebyen i Fredrikstad.

(For orden skyld, med såle her menes nedre del av veggen, jfr Lecas såleblokk, ikke kjellergulvet  
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 26     0
Ikke bare flåter men også leiregrunn, jordgrunn etc. kan føre til setningsskader om de dreneres (har jeg lest).

Lite relevant for meg i en sprengt grop i fjellskrent.

Begrensningen nedad sier Byggforsk er at ledningen ikke må lavere enn en linje med fall 1:3 fra under evt isopor under fundament; det er vel av hensyn til bæring da...
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Problemet er at med nedre del av betongen i vann så har du kapilært oppsug, har de fulgt leca byggebok og lagt inn kapilær sperre så kan det jo gå bra de hadde ikke gjort det på huset jeg omtalte over

At drenering ligger utvendig har ingen ting å si mht høyde, men en må ha fall til drenskum og en må grave rundt hele huset hvis en er på høy punktet. Jeg anbefaler også stive drensrør

Men det stemmer at ved vanskelige grunnforhold må en være forsiktig med å senke vannstanden

  (trådstarter)
   #8
 26     0
Jeg har definitivt kappilært oppsug. Men mest i pussen tror jeg. Lurer på å (i tillegg til drenering) lage en slisse i pussen innvendig ved gulvet for å stoppe oppsuget; og legge radonduk på gulvet og opp over slissen på vegg.
TSt
   #9
 13,730     0
Det er jo noe fall i koblingene inn på røret under huset som bør utnyttes best mulig.  Røret må jo komme ut noe sted igjen også når det går under huset.  Kan en komme ned på dette og snu fallet hit ?