#122
 1,445     0


Spørsmålet er:
Vil du ha en relativt "tørr" grøft legger du slissene ned.
Hvis du vil ha 10 cm vann nederst i grøfta legger du slissene opp.


Du legger de opp hvis du vil ha det tørt.
Jeg var med på drenering av et jorde som var full av vann, du så at bakken gynget når du gikk oppå den.
Det ble lagt rør med hullene opp og ikke ned, etter et par år med drenering er bakken tørr og fin.
   #123
 2,044     0
Jeg har alltid trodd at slissene var til å fordele vannet over et større område. Hullene opp, vannet renner i bunnen og fordeler seg i hele rørets lengde før det slippes ut.
   #124
 5,410     Langhus     0
Eh, ja, siden du legger drensrør med fall renner vannet inne i røret til enden av røret og ut der...
Signatur
   #125
 5,188     Østlandet     0

Hva skal vannet inn i røret å gjøre om det er perforert på undersiden?
Skal det renne ned i neste hull?

En bekk er også perforert på undersiden.

Kan du, som tydeligvis har fasiten, forklare hvorfor det renner vann i bekken etter et regnskyll?
Hvorfor renner det ikke ut i bunnen, slik som du mener det gjør når drensrøret ligger med "perforeringen" ned?

T-t-tog du 'an?  Wink
Signatur
   #126
 5,410     Langhus     0
Hvis vi nå tar denne tredje tråden (om ikke annet relatert til drenering)
Vannåre midt i huset som eksempel.

Blir jo ikke helt likt, siden det akkurat i denne tråden er under huset, men la oss si at det kommer en vannåre på ene siden/oversiden av huset, mens resten av grunnen er rimelig tørr.
Legger man slissene ned vil man fordele vannet pent langs hele grunnmuren, mens legger man dem opp vil man samle opp så mye som går der hvor vannåren er og lede vannet vekk.

(T-t-tog du 'an?)
Signatur
HSt
   #127
 35,438     Lillestrøm kommune     0
På hus vi renoverte drenering på så lå betongrørene på 2 vegger feil vei (muffene lå utenpå rørene i fallretningen) dette skulle tilsvare "åpning ned".  Det som skjedde var at vann fra nordsiden av huset gikk inn i rørene (denne veggen er våtest fra naturens sside) og når vannet rundet hjørne til østveggen så randt vannet ut av rørene og trakk inn under huset.  Nå når dreneringen er byttet ut med stive rør med slissene oppover og så renner vannet for første gang vekk fra huset, det renner forbi østveggen og ut i utrekket som ligger på sydsiden.

For de av dere som har dreneringen rimelig flat så vil nok "vannstanden" i pukken bli rimelig likt nivå, men der bankettmurene har stor forskjell i dybde kan det være mye vann på en side og ikke på den andre og forskjellen beskrevet over vil oppstå.

Når vannnivået er lavt vil vannet følge drensgrøftene før det går inn i røret (enten det ligger rette eller gal vei) mens det er når det kommer mye vann (og det kan være bare 1-2 ganger på 5 år noen steder) så trenger dere rørene (med slissene oppover  Wink) i tillegg.
(ser at jafo skrev et inlegg med samme konklusjon mens jeg skrev dette)

Og taknedløpene skal selvfølgelig gå i tette rør, men der ser det ut til at vi alle er enige  Smile

Srx
   #128
 164     Nord-Troms     0

Kan du, som tydeligvis har fasiten, forklare hvorfor det renner vann i bekken etter et regnskyll?
Hvorfor renner det ikke ut i bunnen, slik som du mener det gjør når drensrøret ligger med "perforeringen" ned?

T-t-tog du 'an?  ;)

En bekk har gravd seg ned til rimelig tett bunn, evt ført med seg masser og tettet bunnen. Eller også grunnvanstanden er høy.

Dette har mange forklart før meg, unødvendig å forklare det flere ganger. Jeg har sett hus uten drenering, og samme hus med drenering. Har vært med og lagt flere. En drensledning som er lagt opp /ned (drenshull ned).
Hvordan skal den ta opp regn og smeltevann eller senke grunnvannstanden rundt huset? Vannet vil bare renne forbi drensen og ned i grunn. Ergo ingen hensikt.

Det blir som å legge infiltrasjonslegg med huller på undersiden, der er hensikten å nettopp spre gråvannet over ett større område.

Ved høyt grunnvann kan vann komme opp i rørene i infiltrasjonsanlegget. Da fungerer de ikke i det hele tatt og toalettet / slukene kan fungere dårlig om tanken er full.
Signatur
   #129
 3,010     Akershus     0
Puh! Lang tråd. Morsomt lesing.

Jeg mener det er litt hipp som happ hvilken vei slissene peker. Dreneringen fungerer uansett. Eneste forskjellen er at ved å vende slissene ned eller bruke rør med slisser i alle retninger så kan du frakte vann mellom soner. I praksis har vel dette svært lite å si, men har du en liten bekk i overkant av huset så lønner det seg nok å la røret fungere som en ren transportkilde og ikke først mette resten av grunnen før den transporter vannet bort. Samme prinsipp for takrenner som stikker ned i røret.

Har gravd opp dreneringer som ble lagt for 50-60 år siden og de har ingen retning på det som fungerer som slisser. De fleste varer veldig lenge. Problemet med de gamle er at mosen som ble lagt rundt dem forlengst er borte. Har vært med å lagt den "svenske" typen også og den dreneringen må vel være 20 år nå. Drener fortsatt og dette på Helgelandskysten så det mangler ikke på fukt. (Og ja, man blir tidlig arbeidskar når man vokser opp på gård).

Jeg blir å legge slissene opp når jeg nå engang skal grave ned drenering. Det taler ingenting imot opp. Trykket i grunnen kan like gjerne presse finmasse inn i rørene nedenfra som ovenfra. Det er ikke grus som tetter slike rør, det er fin, fin sand og annet materiale som ikke filtreres og denne er svært flyktig i vann. Ved å legge dem opp så løser man problemet med å mette all grunn med frisk tilførsel av vann og du taper ingenting. Jeg mener likevel at det betyr lite til ingenting i og med at all gammel drenering ikke er retningsorientert og som har fungert fint i ti-talls år.
Srx
   #130
 164     Nord-Troms     0

Det er ikke grus som tetter slike rør, det er fin, fin sand og annet materiale som ikke filtreres og denne er svært flyktig i vann. Ved å legge dem opp så løser man problemet med å mette all grunn med frisk tilførsel av vann og du taper ingenting. Jeg mener likevel at det betyr lite til ingenting i og med at all gammel drenering ikke er retningsorientert og som har fungert fint i ti-talls år.


På det øverste punktet hvor rørene starter legger du bend og 110mm rør opp. Da har du spylepunkt og kan spyle rørene fri for sand og grus. Over rørstussene kan man legge en helle eller lignende.
Signatur