96
4
0
Er min teori om hvordan vannivået stiger ved mye regn riktig?
20
0
Hei Alle sammen.
Som jeg prøver å illustrere i bildet under. Hvis jeg nå graver noe dypere for å legge på masse grus/singel. Vil vannet (når den stiger) renner ut til dette området først eller vil den uansett stige jevnt og trutt over hele området?
All svar mottas med stor takk :)
Bakgrunnen for spørsmålet (for de som vil lese):
Jeg skal drene huset til sommeren, men på den ene langsiden så har jeg et tilbygg som dekker 80% av siden(cirka 4-5meter). Dette gjør at jeg prøver å finne en løsning for å unngå å drene under bygget.
Jeg vet at vannet samler seg et eller annet sted ved mye regn. Det siger inn i huset ved det laveste punktet og jeg har allerede identifisert 3 steder. 2 av stedene kan dreneres, men et av stedene er på den siden til tilbygget.
Tanken var at hvis teorien min stemme så kan jeg grave noe dypere "grøft" og når vannet stiger, så vil den renne ut her først hvor dreneringsrøret vil ha i arbeidet å føre vekk vannet. Og hvis dette funker så slipper jeg å drene rundt hele huset.
Mao, jo lenger fra grøfta du går, jo høyere står grunnvannspeilet. Grunnvannspeilet går opp og ned md nedbør og ev underjordisk avrenning.
pigge bort fjell på hjørnet for å bedre drensforhold
Jeg glemte å nevne det innledningsvis, men området der jeg bor er bygd på fjellgrunn. Den ene naboen min som er kanskje 7-8meter unna (fra ytterveggen) bor cirka 3 meter høyere enn meg, mens den andre naboen som er cirka 4-5meter unna bor cirka 3meter lavere enn meg.
Rett på meg hvis jeg tar feil, men jeg antar dermed at jeg ikke har noe grunnvann liggende under huset, men som kun samler seg ved lengre periode med regn pga. vannet ikke renner bort raskere enn den faller ned. Eller er jeg helt på bærtur?
På fjellet er jeg på besøk på en hytte der det i bratt terreng er stående vann 30-40cm under bakkenivå, en skulle trodd at det «rant ut” av skråningen lengre ned men det gjør ikke det