505    1    0  

Etterisolere grunnmur med: Isodren, Pordren eller Jackon Thermodren ?

 15     Stavanger     0
Starter en ny tråd fordi jeg skal etter isolere leca grunnmur med Gudrong asfalt belegg fra ca 1969.
Grunnen til tråden er å utveksle erfaringer, få ideer og høre kommentarer om de tre overnevnte isolasjons platene i EPS eller isopor om man vil. 

Iso og Pordren er diffusjonsåpne, veldig like og er kuler sammenbundet av lim. Opphavet til begge to er samme Finske mann som laget produksjons utstyret til begge fabrikkene i sin tid. Det er info i en annen tråd om akkurat den historien. Disse to platene er sikker like gode teknisk og kvalitetsmessig, som Jackon sin thermodren som kom på markedet langt senere,  og er konkurrent til disse to. Disse to første, som er så godt som like renner vannet gjennom fra alle kanter slik at de både drenerer, lufter, slipper damp gjennom og isolerer. Thermodren er både tett og diffusjonsåpen, da den består av isopor/92%polystyren, med boret eller støpt tett perforerte kanaler  gjennom hele platen både horisontalt og vertikalt. Den er nok i praksis like diffusjonsåpen som de to konkurrentene. En forskjell er at Thermodren har pålimt filterduk eller geotekstilduk på utsiden, som skal hindre at det kommer partikler inn og tetter til hullene. Det samme skal Iso og Pordren ha, men dette må kjøpes separat og monteres utpå platene i to horisontale deler. En hoved del nedenfra og nesten til toppen av platene, og en toppdel, ovenfra stukket litt ned oppe bak platen og mellom muren.
Begge typer kan monteres ved å bore hull gjennom platen og inn i muren, og bruke samme type plugger av plast, som utvider seg ute i tuppen når senter stiften trenger inn i hylsen som først stikkes inn i muren.

Her er noen andre forskjeller:
iso og pordren er trykkfasthet 60, mens thermodren har 100. 
Thermodren anbefaler at Gudrong asfalt fjernes, og at nederste 50 cm samt fundament sålen påføres tetningsmembran. Dette forklares med at fukt i form av kondenserende damp kan renne ned langs grunnmuren, og at membranen hindrer at selve muren blir fuktig og at dette suges inn igjen.

Isodren anbefaler ingen membran fordi fuktighet i mur og fundamentsåle skal luftes ut, uten å møte membran. Da er tanken at dampen som måtte kondensere, også luftes ut, og det som måtte kondenseres, dreneres. Restene som  måtte treffe betongen luftes ut og tørker opp, da platen er diffusjonsåpen og gir noe rom for utlufting.

I tilfeller med svært god drenering og tørr drens som ligge godt under såle fundament vil ikke fuktighet være så høy som drenering som ligger rett under fundament med kontinuerlig fuktig drens. Hvordan man velger å behandle nederste del av grunnmur og såle fundament er nok litt avhengig av disse forholdene og reell risiko for høy fukt eller ei i grunnen.

Selvfølgelig utgjør kondensering og duggpunktets plassering også en rolle, samt kapillær oppsug fra grunnen. Men om grunnen tilføres lite eller ingen fuktighet fra omgivelsene kan jo dette ha betydning for hvor mye fuktighet man kan forvente.

Jeg tror at det er unødvendig å tette nederste del av mur og såle med tetningsmembran når det er minimalt eller ingen tilsig av vann i grunnen. Er det noen kommentarer til dette?



HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Vet ikke, men isodren vil ha knotteplast utvendig hvis en fyller med løs leca utenfor (for åpen var beskrivelsen). Fuktig luft dkal forhåpentligvis kondensere mot en kaldere ytterflate utenfor isolasjonen.

Jackon hadde ikke tenkt på problemstilling når jeg spurte og de svarte at en skulle ikke gjøre noe annet enn beskrevet i oppskrift