155    8    0  

Etterisolering kjeller, spørsmål vedr. montering etc.

 8     0
Hei,

Vi skal i gang med å skifte ut dreneringen rundt huset, og i den forbindelse ønsker vi å etterisolere kjelleren. Har fått pris på at grunnentreprenøren utfører dette, men lurer litt på å utføre det selv også for å eventuelt spare noen kroner. Da jeg ikke har gjort slikt før har jeg en del spørsmål til utførelsen og valg av materiell.

1. Vurderer å benytte Sundolitt sine drensplater med duk. Noen som har erfaring med disse kontra XPS 300? Man slipper vel å benytte knotteplast utenfor platen om man går for drensplaten med duk?

2. Deler av grunnmuren er over terreng (varierer mellom 30-40 cm, og opptil full etasjehøyde noen plasser). Hvordan blir det med de delene som ligger over terreng. De må vel pusses inn, og hvordan løses dette i overgang terreng/fri luft?

3. Ser at lettklinker skal slemmes med 2 lag før montering. Jeg er usikker på tilstanden til Lecamuren som står der i dag (huset er fra 1981). Muren er pusset på den delen som er synlig over terreng, men under terreng aner jeg ikke hva som møter meg annet enn at jeg ser knotteplast som stikker opp. Hva var vanlig på den tiden? Er det slik at jeg bare kan montere isolasjonen rett på grunnmuren om jeg ser at den er pusset etter at det er gravd opp, eller bør den behandles med noe uansett?

4. Planen er å etterisolere 1. etasje på sikt, men det vil nok ta litt tid før dette blir utført og det vil da bli et sprang mellom kjellervegg og vegg i 1. etasje. Bør jeg montere et beslag i overgangen her (ser Sundolitt har et topplist beregnet for dette), og hvor festes i såfall denne?

5. Hva er best for å feste platene. Plugger eller lim? Eller begge deler? Og må hullene forsegles om man benytter plugger?



   #1
 220     Sandnes      0
1. Forskjellen ligger vel i tykkelsen på isolasjonen, begge er laget av XPS.

2. Platene bygges opp til under kledning, samme som under jorden. Avsluttes med beslag.
Du kan gjerne legge til side litt fyllmasse og pusse platene litt under bakkenivå før du fyller igjen.

3. Jackon Thermomur (gjelder kanskje samme med sundolitt drensplater?) skal kun monteres på slett vegg, men små ugjevnheter går fint. Slemming hjelper alltid.

4. Topplist monteres i grunnmur under kledning med skruer og/eller lim

5. Platene festen med plugg til grunnmuren.

https://www.sundolitt.com/globalassets/inriver/resources/mont.-drensplate-0822.pdf
  (trådstarter)
   #2
 8     0
Takk for tilbakemelding.

1. Tykkelsen er den samme. Har tilbud på drensplate på 10cm, samt XPS 300 på 10cm. Så jeg lurer på om kanskje forskjellen kun ligger i disse drensrillene samt at drensplaten også leveres med filtduk på utsiden for å hindre at rillene tettes til.

3. Er det nødvendig med slemming eller er det bare kjekt å ha. Litt med tanke på at jeg tenker å etterisolere mens grunnentreprenøren graver rundt huset og legger ned drensrør. Så for å ikke stoppe de opp så er det en fordel om platene bare kan monteres rett på veggen uten forberedende tiltak.

5. Er det nødvendig å fylle hullene til pluggene med fugemasse, eller er det ikke noe fare for at vann trenger inn i disse?
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Tilpasning nede er viktig

Ellers ville jeg aldri fylt stedlige masser inntil

Du kan umulig rekke å gjøre jobben mens entreprenør står å venter. Jeg hadde lagt drensrørene selv også, jeg bruker stive drensrør da er det mye lettere å passe på rett fall.
TSt
   #4
 13,730     0
En kan finne betydelige skader i slemming / pussing av mur nederst, mye avhengig av hvor dagens grunnmursplast er avrettet. Som andre skriver har en overhode ikke mulighet til å gjøre dette arbeidet i parallell med øvrige arbeider.

Hvis det er tidkrevende å komme til for gjenfylling så kan en tenke på bruk av løs leca ISO varianten som blåses på plass. Da trengs hverken eksternt manskap eller utstyr. Men drensrør må være lagt på plass fra før fordi dette går raskt.
   #5
 1,293     Nordpolen     0
Jeg har gjort samme jobben selv, handlet direkte fra Sunde.Men hvis jeg hadde hatt råd og du allikevel skal leie entreprenør til gravejobben så hadde jeg satt bort alt.Hhis du får noe krøll i ettertid så har du kun en aktør å forholde seg til
  (trådstarter)
   #6
 8     0
Takk for gode innspill.
De entreprenørene jeg har hatt dialog med har vært positive til at vi monterer isolasjonen selv på kveldstid evt. ila. helg hvis det passer med deres fremdrift. Men det beste er jo å sette vekk alt ja så slipper man evt. ting i ettertid. Vi får se litt hvordan økonomien går opp.

Over til et annet spørsmål.
Er litt skeptisk til å begi meg ut på en pussejobb av isolasjonen som blir synlig over terreng. Finnes det noe alternativer med ferdig overflate, evt. plateprodukter som kan monteres uten på isolasjonen? Vet det er en del krav med tanke på brannfare så det er viktig at det er godkjent.
Har sett disse kantelementene til Sundolitt, men de er vel mer beregnet for ringmur etc.
   #7
 1,293     Nordpolen     0
Har sett ferdige plater på nett, men husker ikke hvor.Send en mail til Sunde og spør.Du får handle hos dem som privatperson og de svarer kjapt