311    5    1  

Fukt i grunnmur

 2     0
Hjelper svoger med å pusse opp en kjeller i hus fra 1971  han nettopp har kjøpt. Kjelleren er 50% under bakkeplan. Vi åpnet veggene mot grunnmuren i kveld. 

Vi tok bort dampsperre og glava, og ser at det er saltutslag på vindsperren (sort papp). Pappen var fuktig, bunnsvillen var gjennområtten

Etter inspeksjon ute ser vi at vannet har stått mot veggen i årevis, og det skal nå bestilles drenering. 

Men; jeg skal bare hjelpe ham innendørs, og har lyst til å bli ferdig. Er det noe vi kan gjøre for å komme videre uten å vente på drenering? Eller må vi få drenert og deretter tørket muren fra innsiden?

For sikkerhets skyld; dette var lagene på innerveggen; grunnmur ytterst, sort vindtett papp, spikerslag festet på mur, 5cm glava, dampsperre og sponplater innerst mot rommet. 

Jeg reagerte forresten på at det var brukt vindsperre (papp) mellom spikerslagene og muren - vet noen hvorfor? Ikke er det vind den skal holde ute, og ikke holder den vannet ute. 

Jeg tenkte om følgende kunne funke for å bli ferdig innvendig; grunnmur ytterst, byggfolie (2mm?), spikerslag på mur, isolasjon, dampsperre og gips innerst i rommet. Eller vil det være ris til egen bak å ikke få tørket veggen før vi gjør noe mer? Drenering skal som nevnt bestilles utvendig snarest. 

Merk; veggen virker ikke våt, men det er saltutslag på pappen over et par kvm nederst på delen som er under bakken og den er litt fuktig. Veggen bak kjentes tørr ut, men vanskelig å si sikkert uten fuktmåler. 

Håper noen forbarmer seg over oss?

TDJ
   #2
 1,626     Asker      0
For sikkerhets skyld; dette var lagene på innerveggen; grunnmur ytterst, sort vindtett papp, spikerslag festet på mur, 5cm glava, dampsperre og sponplater innerst mot rommet.

Jeg reagerte forresten på at det var brukt vindsperre (papp) mellom spikerslagene og muren - vet noen hvorfor? Ikke er det vind den skal holde ute, og ikke holder den vannet ute.


Finnes mengder av innspill, synspunkter og meninger om dette temaet. Min tilnærming etter å ha lest/erfart en del er som følger:
Mur, uansett type, trenger å "puste". I mur diffunderer vanndamp, i tillegg kan mur ha særdeles gode (dvs dårlige ..) forutsetninger for kapillært oppsug. Som ikke dette var nok; siden betong/mur leder varme ganske godt blir ofte en yttervegg av mur ganske kald og er opphav til kondensering av varm(ere) inneluft. Alt sammen kan summeres som "risiko".
Men det gir noen relativt greie føringer for hva man bør gjøre / ikke gjøre:
  • Isolér yttersiden av en murvegg som skal ha en varm innerside.
    Minst 2/3 av totalt isolasjons-mengde skal være på yttersiden.

  • Yttersiden skal IKKE slemmes/males/tettes med diffusjons-tett materiale.

  • Innersiden skal heller IKKE tettes med diffusjons-tett materiale eller dampsperrer; muren skal kunne puste "begge veier" - dette gjelder også det "siste" laget som grenser mot inneluft (bla diffusjonstett maling)

  • Det bør aldri benyttes organisk materialer på innersiden av en kjellermur, det vil alltid finnes fukt der pga muren er diffusjons-åpen. MÅ man ha stendere bør disse være av stål, ikke treverk.



Er ikke slik at enhver løsning som ikke følger ovenstående vil ende opp med problemer; det finnes sikkert titusenvis av kjellere som er helt tørre og aldri vil få problemer av noe slag !.
"Feilen" i eksisterende utførelse er dampsperren, den vil kunne forårsake problemer selv UTEN vann-inntrengning utenfra. Med en 100% drenert mur utvendig og med 10 cm isolasjon utvendig er dette en konstruksjon som ville kunne funke ok.
PS; "vindsperren" er kanskje sville-papp (grunnmurspapp) ?!? Ligner litt..  Skal alltid legges sville-papp mellom treverk (av alle slag) og betong nettopp pga det alltid vil være fukt i betongen og denne trekkes inn i treverket.
Signatur
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er rett at treverk ikke skal være i kontakt med betongen men dekket sort papp hele muren så er det en feil. Den største feilen var dampsperren den skulle ikke ha vært der.

Det er veldig vanskelig å konkludere med hva som er akkumulert fukt over tid og hva som er kontinuerlig fukt tilførsel

Merk at kapilær oppsug kan medføre at veggen er våt selv etter drenering.


Husk utvendig isolasjon når dere drenerer.
  (trådstarter)
   #4
 2     0
Takk for noen tankevekkere! Jeg reagerte ikke en gang på at dampsperre var der, jeg har aldri pusset opp mot grunnmur før, kun mot yttervegger i treverk.

Jeg tror det er mulig å konkludere med tilført fukt over akkumulert fukt; det var et markert område nederst på en del av veggen, som samsvarer med et område ute hvor det ser ut til at vannet samler seg ved nedbør. Resten av pappen var tørr/fri for salt.

Jeg tolker utifra svarene at vi bør vente med å lukke veggen til vi er sikre på at det er tørt ute og inne. Svoger bestiller befaring på drenering så raskt det lar seg gjøre, så finner vi etterhvert ut hva slags sikring vi får utvendig. Vi får fortsette med andre deler av prosjektet.
TSt
   #5
 13,730     0
Jeg hadde denne plast og sponplate konstruksjonen utenfor leca, har hdde de spandert luftespalte også. Kondens gjorde at glava var følbar fuktig når veggen ble åpnet men heldigvis ikke noe mugg / sopp. Skal en drenere så husk på utvendig isolasjon. Noen bruker bare 5cm fordi en ikke har plass oppe. I så fall så benytter en 10 cm nede i bakken og lager en overgang. Der en får problemer med dette er i hjørnene med grunnmurtplasten utvendig samt at en kanske må lage en liten S på taknedløp.