238    6    0  

Fuktig grunnforhold i utlandet

 10     0
Hei!

Det har blitt kjøpt et sommerhus i Danmark av familien vår og det trengs en del oppussing.

Det er ett teglsteinshus fra 1920-tallet og renovert litt på 70-tallet. Gulvet på ett rom i første etasje har blitt revet og der var det fuktig. Det er var det avrettet med sand. Fra gulvet og ned til sanden var det cirka 50 cm. Gulvbjelkene var så og si råtnet vekk. Sanden er fuktig, slik når man er på stranden og skraper av det øverste laget med tørr sand og kommer ned til den første fuktige sanden, det er fuktnivået. Det er en ventil på det rommet til lufting, men det kan vell ikke ha hjulpet mye.
Grunnvannet står 1,5 til 2 meter under sanden, derav all fukten.

Utfordringen er om hvordan dette skal løses slik at det ikke kommer mer fukt opp i huset. Ytterveggene og innervegg står tilsynelatende rett på sanden, uten bankett. (Det skal foretas gravinger langs med veggene for å se hvordan huset står)
Tapeten innvending på yttervegg har fått fuktskader, så det er ikke tvil om at veggene trekker fukten opp.

Hva er den minst arbeidsomme løsningen(har lyst å ha det som feriehus en gang i fremtiden)?
Bør fukten stenges ned med plast, eller øker da bare vanntrykket på veggene slik at de trekker enda mer fukt? Ha flere luftehull for å lufte ut fukten? Bytte ut en del av sanden med kapilærbrytende masse for å stanse fukten?

Takker for svar på en fantastisk forum! Grin

  (trådstarter)
   #2
 10     0
Det var en ventil til det rommet gjennom veggen under gulvet.
Det ble gravet et hull langs ytterveggen for å se hvordan grunnforholdene var. Da kom det ikke frem noe ringmur, fikk hånden under veggen cirka 40 cm under sanden. Kan hende at det var tilfeldig at det ikke noe mur/bankett akkurat der det ble gravd. Ser litt ut som det et murt med teglstein rett på avrettetet sand. Ikke noe betydelige setningskader i huset.
TDJ
   #3
 1,626     Asker      0
Antar at man ikke trenger å tenke tele / frost i grunnen i Danmark (!?) så spørmålet er kun hvordan forhindre fuktighet å trenge inn/opp.
Teglstein / mur tar ingen skade av fukt - det er hva man legger utenpå disse som er avgjørende.
At tre-bjelkelaget i gulvet er råtnet opp er vel "naturlig" slik løsningen beskrives.

Jeg ville fulgt følgende løp.
  • Bryte fjerne / erstatte alle skader i tre-bjelkelaget (betyr vel at hele gulvet må skiftes)

  • Muligens fjerne noe av sanden i kryp-kjelleren og deretter legge ut byggplast / dampsperre vegg-til-vegg i hele kjelleren. Festes med klem-lister / lim mot ringmuren. Tapes i omlegg.

  • Fylle tilbake et lag med tørr sand over dampsperren (sandlaget vil fungere som fukt-regulator; da opp fukt ved høy luft-fuktighet og avgi ved lav.)

  • Øke antall ventiler i ringmuren, det kan ikke bli for mange.

  • Bygge opp nytt bjelkelag / gulv med diffusjons-åpen vindsperre som nederste lag. Deretter solid isolasjon i gulvet.

  • Fukt som trekker opp i betong- og teglsteins-vegger er det "vanlige" både i Danmark og mange hus nedover i Europa. Bortsett fra å benytte løsninger som f.eks. "elektroosmose" er det beste rådet å IKKE kle vegger og kun benytte kalk og ekte kalkmaling på veggene. Dersom man ønsker å "kle inn" eller etter-isolere slike vegger benytter man svært sjelden treverk eller andre organiske materialer (som er vanlig i Norge), men isteden spesielt murverk som tåler fukt (typisk; https://www.ytong.dk/multipor.php).


Jeg tror dette er den "minst arbeidsomme" tilnærmingen. Tror normal "norsk" tilnærming (drenering, isolasjon osv osv) ikke er det riktige her.
Signatur
   #4
 359     ØSTLANDET     0
Spør et par lokale håndverkere og fortell oss hva de sier. Det kan jo være at de har noen triks.
  (trådstarter)
   #5
 10     0
Tusen takk for et godt svar TDJ!

Det høres ut som det blir løsningen for oss. Det blir kanskje en tur nedover i høstferien, så da får vi høre litt med de som bygger hus der nede 👍
TDJ
   #6
 1,626     Asker      0
Hyggelig om man er til nytte Smile.
Lykke til med sommerhuset !
Signatur