1,494    9    1  

Fundamenter - Høyere opp en bakkenivå

 19     Stavanger     0
Hei og god fredag!

Jeg skal grave og støpe 3 stk fundamenter for søyler som skal understøtte balkong i andre etasje. Men de må stikke opp OVER terrasseplattingen som er anlagt ca 25cm over bakkenivå. Må ha de til å stikke over slik at jeg får tilgang til å justere høyden på justerbare stolpesko. Jorden her er myr - mykt og bløtt og vil alltid sige nedover, uansett. Svært lite tele (Stavanger).

Se tegningen, funker dette? Grave hull, bore meg nedover fra bunn av hullet for å støpe et rør. Hiver på singel, armering og en god "kake" betong oppå støprerøret / i bunn av hullet, for deretter å plassere et høyt (50-70cm) ferdigfundament ala Byggmax på toppen. Etterfyller selvsagt hullet med grus og betongrestene.

På denne måten får jeg både litt dybde og areal, som burde stoppe det verste siget nedover i myra? 

Vil støperøret nederst ikke ha noen effekt, og jeg kan droppe det? Heller større "kake" med mer sideveis armering kanskje?

Andre tips mottas med takk!
Fundamenter - Høyere opp en bakkenivå - Fundament.jpg - roboed

  (trådstarter)
   #2
 19     Stavanger     0
den er fundamentert med 7-8cm tykke rør, halvmeter lange, fylt med betong. Der hvor det ikke er fuktigst så står de støtt og har lite sig. Dette er spinkelt og gjort av forrige huseier. Noen plasser er det fuktigere og der siger de litt. Ser forholdsvis greit ut der hvor de tre nye støttene skal stå.

Myr ja, ikke i form av at det er en sump full av myrull og mygg, men fuktig og myraktig jord. Huset står der, balkongen henger der - den skal understøttes. Grunnen får jeg ikke gjort så mye med. Derfor velger jeg justerbare stolpesko, så kan jeg hente meg inn igjen om den siger en cm eller to i året.
   #3
 8,022     Bærum     0
Hvis det er fare for sig må vel et poeng være å få fordelt lasten over størst mulig areal... Ville gravd meg så langt ned jeg kom med minigraver - og hivd nedi grus, og xps kanskje 1.5mx1.5m hull, og støpt en liten "plate" oppå - kanskje 8-10cm tykk. Og så byggmax fundamenter med justerbare søylesko oppå der?....

Gjorde i og for seg det samme selv - med unntak av støp nedi hullene Smile
  (trådstarter)
   #4
 19     Stavanger     0
Alright, da er jeg jo inne på noe Smile Kanskje mer fokus det horisontale plan eller vertikalt ja, siden det sikkert vil sige litt. takk for tips!
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det vil ikke fungere, som minimum må det støpes en plate på trykkfast isolasjon, men du kan like godt ta masseutskifting til du er under torven med det samme, stolpen vil gå rett til bunns. (Vet om en utbygger som bygde slik, stolpen måtte refundamenteres ca 1 år senere).
TSt
   #6
 13,730     0
Problemet er ikke bare at torven er myk, myr omdannes etterhvert når den blir tørrere og da kryper volumet. Det er ikke 1-2 cm justering du må våre forbredt på men 10-15 cm. De som ikke har byttet ut masser har justert høyde ca hvert 5 år og da er det flere cm hver gang. Etter 15-20 år så er det skjøtet på lange biter på søylene.
  (trådstarter)
   #7
 19     Stavanger     0
Alright, da blir det litt mer graving enn først tenkt, og støping av solid plate med stort areal. Dropper vertikale søyler langt ned. Så får jeg ta det derfra. Mulig jeg overdriver når jeg sier "myr" (har ingen vitenskapelig definisjon på begrepet akkurat), da flere i nabolaget har laget lignende løsninger uten å skifte ut flere kubikk med masse.

Takk for tips.

   #8
 8,022     Bærum     1
Husk dette er et forum hvor folk uttaler seg uten å ha vært på befaring. Det er mange gode råd, men dersom naboene dine har søyler som står år etter år uten å synke, ville jeg ikke uten videre gravd opp kubikkmetervis av masse.

Har du selv gravd noe i det aktuelle området for å inspisere massene nedover i grunnen?
  (trådstarter)
   #9
 19     Stavanger     0
Nei jeg skal til å rive opp terrassedekket nå i helga, så da får jeg se hvordan det ligger an Smile