8,709    11    2  

Grove fyllmasser har skadet grunnmursplast

 34     0
I forbindelse med at jeg graver ut rundt garasje har jeg oppdaget at knotteplasten rundt huset er skadet (garasje og hus ligger vegg-i-vegg). Ser at det er benyttet ganske stor stein i fyllmassene, dvs massene varierer fra grus opp til steiner på 40 cm bredde. Det er mange hull, flest små flenger men også noen store.

Lurer litt på hvor skadelig det er for grunnmuren at det er hull i knotteplasten? Det er ikke tegn til fuktskader hverken innvendig eller utvendig.

Huset ble bygget i 2007, jeg kjøpte det i 2010. Huset har hatt 1 eier før meg. Skal jeg reklamere på dette må jeg gå mot selger, som jeg antar kan ta dette innenfor garanti-tiden.

(Flere bilder kan ses ved å gå inn på linken i min profil/signatur).
Grove fyllmasser har skadet grunnmursplast - hus 001.jpg - svenvi
Signatur

   #1
 3,109     Norge     0
Det er brukt totalt feil mase i denne fyllinga her.
Dette bør fjernast, det vil tette drensen.
  (trådstarter)
   #2
 34     0

Det er brukt totalt feil mase i denne fyllinga her.
Dette bør fjernast, det vil tette drensen.


Mener du at massene ikke er drenerende nok? Dvs at vannet ikke vil ledes gjennom massene?
Min noe begrensende forståelse sier at det er liten grad av jord eller leire. Problemet er bare at det er for grove masser inntil knotteplasten.

Så hva er riktige drenerende masser? Et sitat hentet fra http://www.vat.no/pages/drenering.php: "Mot plastplatene legges det drenerende masser, det vil si, ikke jord eller leire. Det aller beste er rein grus / singel ( fra 4 til 22 mm størrelse på kornene) om det er støøre steiner i massen som fylles mot platene, må en først fylle et sjikt med nevnte singelfraksjon, for å beskytte platene."

Noen som kjenner til hvordan Sintef definerer drenerende masser?
Signatur
   #3
 219     0
Svaret står jo i teksten (fra 4 til 22 mm størrelse på kornene), ikke jord eller leire.

Det som er bekymringen er at det er for mye finstoff i massen. Denne vil etter hvert som tiden går vaskes ned og legge seg i drensystemet ditt. I verste fall tette det. Det skal jo ligge en duk over dreneringen som skal hindre nettopp dette mener jeg å huske.

Kjelli
  (trådstarter)
   #4
 34     0
Disse massene varierer jo fra 0 mm til 400 mm! Kombinasjonen av feil masser og allerede hullete knotteplast vil mest sannsynlig gi meg problemer i fremtiden. Om det mangler duk gjenstår jo å se. Men da er det vel bare å sette igang dialogen mot selger...
Signatur
   #5
 155     Hedmark     1
Hei
dette står vel i tek.
Vanlige yttervegger mot terreng har normalt hverken tetthet eller styrke til å motstå vanntrykk. På utsiden av veggen må det derfor være et trykkbrytende og drenerende lag av finpukk, grus eller sand, som hindrer at det oppstår vanntrykk mot veggen og som sørger for å lede vannet uhindret ned til drensledningen. Spesielle drensplater eller drensmatter kan benyttes når grunnen er egnet. I tillegg må veggene under terreng ha vannavvisende overflate.

Rundt grunnmur legges drensledning. Der grunnen er selvdrenerende, f.eks der grunnen under og rundt bygningen består av grus eller sprengstein og vannet har uhindret avløp gjennom grunnen til lavereliggende grunnvannsnivå, kan drensledning sløyfes.

Drensledningens bunn bør ligge minst 200 mm lavere enn overkant kjellergulv (oppforet gulv medregnes ikke) og ha fall minst 1:200. Drensledningen bør omhylles med drenerende masse og beskyttes mot gjenslamming fra overliggende jordmasser.

Kryperom mellom nederste gulv og terreng, bør sikres med god gjennomlufting og mot avdunsting fra grunnen. Grunnen i kryperom tildekkes med plastfolie for å hindre avdunsting fra grunnen. Plastfolien må ha fall slik at vann som legger seg på folien, renner av. Materialrester, flis og lignende organiske materialer må fjernes fra kryperommet for å unngå vekst av mikroorganismer. Dersom grunnen i kryperommet ligger under terreng, bør det dreneres.

Kryperommet bør kunne inspiseres og derfor ha adkomst og ikke være lavere enn 0,5 meter. Kryperommet må være godt ventilert og ha tilstrekkelige og riktig utformede ventiler.

Mer detaljerte anvisninger for drenering og fuktsikring er gitt i:

514.221 Fuktsikring av bygninger, Byggforskserien


Mener også at det står noe om størrelse på steiner ikke bør være større enn 7cm i diameter ved maskinell tilbakefylling.
  (trådstarter)
   #6
 34     0
Ser at '514.221 Utvendig fuktsikring av bygninger' i Byggforskserien sier kornstørrelse i størrelse 4-16 mm rundt drensrør.

Jeg har nettopp gravd ned til drensrøret og jeg kunne se at omfyllingsmassen i stor grad har tettet hullene i drensrøret. Hvor stor skade det gjør er jeg usikker på, men optimalt er det iallefall ikke.
Grove fyllmasser har skadet grunnmursplast - IMG_8899.jpg - svenvi
Signatur
   #7
 3,955     0
Ta det med ro :)
De rørene der får du kun vann inn i via takrennenedløp ;)
Prøv f.eks å ta et sånnt rør å tømme en bøtte med 10l vann over og se hvor mye vann du får ned i røret.... Grin

  (trådstarter)
   #8
 34     1

Ta det med ro :)
De rørene der får du kun vann inn i via takrennenedløp ;)
Prøv f.eks å ta et sånnt rør å tømme en bøtte med 10l vann over og se hvor mye vann du får ned i røret.... :D


Forstår ikke hva du mener med dette. Rør til høyre i bildet skal ha som formål å drenere vann fra omfyllingsmassene. Blir ikke optimal drenering når hullene bortimot er tette...
Signatur
   #9
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Dette er feil masser, pga finstoffet.

Finstoff skal være skilt med duk. Finstoff skal ikke ligge mot veggen.

Er ingen ting iveien for å legge større stein ned i dreneringen, men tilbakefylling må skje forsiktig. Er derfor en fordel med XPS mot vegg, da denne vil beskytte plasten ekstra.

Du har derfor en drenering som ikke er utført etter sintef byggforsk byggeblad. Dvs, den er ikke fagmessig utført i mine øyne.

Drensrørene blir tettet. Hvordan ser det ut i drenskummen din da?

Selv jeg som amatør, har gjort det langt bedre.
  (trådstarter)
   #10
 34     0
Enig, det er mange dyktige amatører som legger hjerte og sjel i eget arbeid.

Blir for tungt å ta kampen med leverandør, han mener jo selvfølgelig at det ikke er noen fare. Poengene hans var at:
- noen hull i knotteplast ikke var så farlig da hovedformål var lufting mot betong.
- litt fukt mot betong var heller ikke så farlig fordi det var benyttet vanntett betong. Betongklassen er dog ukjent

Fine masser og potensielt tett drensrør har jeg ikke konfrontert leverandør med. Tenker at dernsrør og masser må ligge. Men jeg skal iallefall legge opp et rør til overflaten slik at jeg har mulighet for å spyle ut drensrøret.

Drenskummen har jeg ikke fått sjekket. Litt usikker på hvordan jeg fjerner lokket, klarte ikke finne noe om dette på nettet heller. Noen tips?
Signatur