523    9    0  

Hva slags steinmateriale brukes til parkeringsplass?

 69     0
Jeg holder på å planlegge parkeringsplass. Men siden det er litt langt fram til den skal lages, har jeg ikke lyst til å be om noe anbud på dette enda. Men for å beregne kostnadene skulle jeg likt å visst hva slags pukk, grus, singel etc man bruker til dette og hvor mye som trengs til en parkeringsplass på 15 kvm?
 
Jeg trodde pukk var pukk og grus var grus, men på denne siden så ser jeg at det finnes et stort antall forskjellige typer. Noen som vet hva man skal bruke?
 
Pukk (grusbutikken.no)

   #2
 476     0
Typisk for parkeringsplass er følgende:

25cm forsterkningslag, fraksjon 20-120mm
20cm bærelag, fraksjon 0-32mm (godkjent grus)
3+3cm asfalt, Agb11

🙂
TSt
   #3
 13,730     0
Mye avhenger jo av hva slags masser det er der fra før og hvilket resultat en ønsker. Når jeg var fattig student og skulle lage p plass utenfor der jeg bodde så kjøpte vi oppsop fra knusleriet. Selv med litt dårlig grunnforhold, leire, ble dette helt OK. Kjøpte singel og hadde på toppen. Mur ble satt med drenering under, såleblokk og tør stablet mur og så ble massene fylt inntil (det var største steinene vi kunne flytte for hånd, men utgaven som er skrå innover).
   #4
 616     Bærum     0
Et par ting du bør tenke på:
Fraksjoner/sorteringer uten finstoffer/0-fraksjoner ser gjerne fint ut, men setter seg ikke like godt. Du vil altså lage spor. Men det drenerer også veldig godt. Det er nokså enkelt å dra ut med rive eller krafse når du trenger. Singel er naturknust stein, og de er enda rundere i formen enn pukk, som er maskinknust.

Subbus pakker seg veldig godt og du får en fastere overflate, men kan også få pytter når det regner.

Det var en nokså liten plass (15 kvm), og du beregner volumet med å gange med høyden du trenger. For eksempel vil 10 cm tykkelse gi et behov på 1,5 kubikkmeter. Så kan du gange med en omtrentlig vekt egenvekt på 2,3 så har du dette i tonn (her 3,45 tonn).

Hva du trenger av tykkelse avhenger underlaget, hvor jevnt det er og om du bare kan legge oppå.
  (trådstarter)
   #5
 69     0
Takk for svar alle sammen. Flere spør om underlaget.

Det skal først graves ut til et lite hus og så skal massene fra dette planeres. Så underlaget blir det som blir planert ut, jord og stein. Det er skråtomt der huset skal stå, og massene legges nede på en flate/dump, før skråtomten fortsetter inne hos naboen. Helning 1:5. Se bilde.

Jeg lurer også på om man er nødt til å lage en mur mot naboen så ikke jord renner ned der?
Hva slags steinmateriale brukes til parkeringsplass? - 2021-05-21.png - Gizz
HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
På hyttefelt vaskes null masser i subus bort i store mengder massene bare forsvinner så det et veldig store krav til korrekt korn størrelses fordeling og sidefall så vannmengder ikke blir for store med slike masser. Så uten leverandører som håndterer dette korrekt så kan masser med 0 fraksjon være et veldig dårlig valg. Så jeg vil ikke tatt sjansen på å bruke dette. Korrekt oppbygd ligger grovere masser fint.
   #7
 3,535     0
Så kan du gange med en omtrentlig vekt egenvekt på 2,3 så har du dette i tonn (her 3,45 tonn).

Jeg har null peiling på grus og dens slektninger, og spør av uvitenhet/nysgjerrighet:

Jeg ble litt forbauset da jeg fulgte linken til grusbutikken.no og så at de fleste prouktene, enten det var grus, sand, pukk, ... var oppgitt å ha egenvekt 1,4 - 1,5. Jeg hadde heller ventet meg noe slikt som 2,3.

Er verdiene fra grusbutikken helt på jordet? Eller er det ulike måter å måle på? Eller varierer det mye etter hvilken bergart det er snakk om?

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Er ikke 2.3 massivt og 1.4-1.5 knust ? Det er mye luft selv om det ikke føles slik ut