329    7    0  

Hvilken løsning for kjellerløs enebolig på tilnærmet flat, men alikevel kupert fjelltomt.

 5,432     Akershus     0
Jeg har en tomt jeg vurderer å bygge på. Tomten er tilnærmet flat/svakt skrånende, med stort sett blankskurt fjell, men dette er ganske kupert.Det står i dag en hytte på  forholdsvis lav sparemur direkte på fjellet, alternativet er enten å bygge videre på hytta, men mest realistisk å rive denne og starte med blanke ark. Planene er foreløpig helt svevende, men jeg må vurdere diverse kostnader før jeg setter i gang, derfor denne tråden.

Jeg har sett på diverse løsninger fra Rockwool og andre leverandører av isolasjon og grunnmursmateriell, men finner ikke direkte svar for mitt tilfelle. Ønsker lavest mulig løsning, kjeller er ikke aktuelt. De fleste løsningene jeg finner, består i å legge pute av steinmasse/kult for deretter å isolere denne og støpe plate på dette. Hos meg er fjell/svaberg helt i dagen og jeg kunne tenke meg å ha deler av dette synlig. Kan ikke garantere at det er jevnt fall under hele huset, slik at vann ikke blir stående i lommer, til det er grunnen for kupert. 

Hytta som står der idag er plassert helt optimalt, nærmest på en liten kolle slik av regnvann stort sett renner fra hytta på alle kanter, men et hus med større flate vil ikke kunne utnytte fallet tilsvarende, noe vann vil kunne søke inn under huset, langs fjellet. 

Hvilke løsninger har man egentlig her?

TSt
   #1
 13,730     0
Mange sliter fryktelig med vann under hus som kommer rennende på et fjell med fall mot huset. Ville tenkt meg om mange ganger før jeg laget en slik løsning. Sørg for fall fra huset uansett hvilken løsning som blir valgt. I tillegg liker de ikke fast fjell og oppfylling i kombinasjon. Alle lag skal helst være gjevntykke. Da vil evt setning kun føre til at hele huset blir noen mm lavere, ikke at det blir skakt.
  (trådstarter)
   #2
 5,432     Akershus     0
Ser poenget i det du skriver. Kan en eventuell løsning være å støpe x antall tverrgående såler/fundamenter og legge byggplank over dette, slik at det blir en åpen konstruksjon? Alternativt en lav ringmur som bærer for byggplank og at jeg støper igjen kulper for å hindre vann i å samle seg?

Er ute etter en så lav løsning som mulig, men forstår at det ikke er helt forenelig med fjell i dagen, som her.
   #3
 24,032     Akershus     0
Bor, kil spren bort slik at de største kulpene dreneres?

Støp lavest mulig ringmur. Fyll opp med pukk/singel til 7cm under ringmur og støp plate. Plast, bjelkelag.

Dette som et forslag til gulv tettest ned mot terrenget. Grunnvann står det under alle hus som er satt opp i løsmasser. Det er først når vannet kommer inn på kjellergulvet det blir plagsomt.
Signatur
   #4
 6,089     Akershus     0
Er i utgangspunktet ikke noe stort problem at det samler seg vann et sted der nede, men det er viktig at vannet har et sted å gå lenge før det når kritiske mengder, og at massene under er korrekte for forholdene du har under huset ditt. Mulighet for å skyte en grøft?

.Thag
   #5
 2,718     0
Mange sliter fryktelig med vann under hus som kommer rennende på et fjell med fall mot huset.
(...)
I tillegg liker de ikke fast fjell og oppfylling i kombinasjon.

Sliter på hvilken måte? Som KjellG påpeker, så står det vanligvis grunnvann under alle hus, spørsmålet er bare hvor dypt.

Eller tenker du på rennende vann (enten overflate eller underjordiske bekker/vannårer) som vil grave/vaske ut grunnen? Om fyllinga er grov nok kult/sprengstein som ikke vaskes ut er vel heller ikke det et problem.

Så lenge huset ikke er bygd på telehivende masser, så er det normalt helt problemfritt. Det kan også være tilsynelatende problemfritt på masser som normalt er telehivende, om gulv og ringmur er så dårlig isolert at grunnen under huset holdes frostfri pga varmetap -men da er det utrygt når huset plutselig står tomt og uoppvarmet en vinter...

Derimot er det et poeng med fundamentering delvis på fjell og delvis på fylling; den fyllinga bør ikke være høy, og må være godt og lagvis komprimert...
  (trådstarter)
   #6
 5,432     Akershus     0
Kommer nok til å vurdere å drenere bort eventuelt vann med å enten kile eller skyte grøft som foreslått. Ut ifra kommentarene her ser det ut som jeg kan slite med forskjellene i fjellet, da det være ganske store høydeforskjeller på liten flate, dvs fare for ujevn komprimering?
   #7
 6,089     Akershus     0
Kommer nok til å vurdere å drenere bort eventuelt vann med å enten kile eller skyte grøft som foreslått. Ut ifra kommentarene her ser det ut som jeg kan slite med forskjellene i fjellet, da det være ganske store høydeforskjeller på liten flate, dvs fare for ujevn komprimering?


Tror vel at en dyktig maskinentreprenør håndterer dette relativt greit.

.Thag