#12
 183     0

Se leggeanvisning på asak.no

Er vel ikke spesielt vanlig å legge markisolasjon under belegningsstein, selv om det er mulig. Da skal man ihvertfall ha spesielle grunnforhold. Er det leirgrunn så anbefales det å grave ut noe mer (400-600 mm) og legge et ekstra bærelag med 0-150 mm knust fjell. Vanlig bærlag er 0-32 mm sub og på topp settesand 0-4 mm, i et 3-4 cm lag.

På din skisse så kommer i alle tilfeller markisolasjon for høyt, med bare et tynt avretningslag på toppen. Vanskelig og klønete og skulle avrette på toppen av xps. I tillegg uhyre følsomt for små forskjeller i underlaget.

Jeg hadde heller gravd mer ut og bygget et mer solid bærelag
HSt
   #14
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Tele når fint ned i leire under her så TS valg av markisolasjon er lurt, men ja den kan legges noe dypere da får en mere vekt over også.
  (trådstarter)
   #15
 179     Trøndelag     0
Problemet med å grave dypere er at det er mye vann nedover. (Det regnet mye den dagen jeg grov). Å grave mere nå blir ekstra kostnad: graver+ massetransport.
Jeg prøver å legge ut ett lite lag pukk for å komprimere før jeg legger isolasjon og mere pukk.
Å legge steinen direkte på XPS er vel ikke noen god løsning?
   #16
 616     Bærum     0
Isolasjon under belegningsstein har ikke så mye funksjon som under et fast dekke. Ved tele så kan steinene bevege seg, og skulle det bli større variasjon over tid så er det enkelt å ta opp og jevne ut under igjen.
HSt
   #17
 35,438     Lillestrøm kommune     0
TS kan legge ikke for grove masser rett på XPS.

Poenget med isolasjon er at ujevn tele gir nettopp telehiv og kan f.eks endre fall vekk fra hus til motfall. Vet om steder det telen løfter bakken mange cm hver vinter og så synker det ned igjen

   #18
 279     0
13 uker i vann er litt kortere en kanskje 20-30år de søkk våte platene jeg viste til. Men forsøket viser ca 10x mer fukt i EPS på disse 13 ukene hvis jeg kjapt leste riktig.


Her hos meg er EPS brukt som Markisolasjon flere steder. Både på hus og låve. Det jeg har gravd opp har vært tørt og fint.
Tror det er mange forskjellige erfaringer her.
Nedsenket i vann kan det nok suge noe, men her hos meg er det tydelig at å ligge i leire og grus har vært helt OK.
Det er lagt noe plast og striesekker oppå(veldig forskjellig hvor nøye det har vært), mulig det også har hjulpet.
TSt
   #19
 13,730     0
Over tid trekker EPS fukt hvis den blir nok utsatt for fukt. Bekjent måtte ha hjelp til å flytte stor format EPS plater fra gårdsplass, det gikk ikke ann å velte for en person lenger når de ble tatt opp.  Da forsvinner også isolasjonsevnen så dette var årsaken til at de ble tatt opp.  Noe over 10 år hadde de igget der men vet ikke helt hvor tidlig de hadde begynt å merke virkningen av tele under platene.  

En må massebytte mye i tillegg til at vekten av massene en tilfører kanskje blir for høy til underlage så det er en veldig fornuftig løsning med XPS over telefarlige masser.