HSt
   #11
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Nå er gulv overraskende tregt til å antenne og brenne gjennom, så et bilde fra en branntest der vegger og tak var totalskadet, mens det ikke var antydning av gjennombrenning av gulvplatene.

Når jeg pratet med en representant for KUB ( thermomur) så var hans beskrivelse at det viktigste var at kledning inne var tett og ingen hull i denne så det de ikke ville ha var luft mellom kledning og KUB

  (trådstarter)
   #12
 767     0
Var tanken å ha 5cm isolasjon før kledning inne på vegger. det vil vell virke brannhemmende? så ikke noe luftespalte noe sted i den konstruksjonen jeg eventuelt vurderte. kan veldig lite om dette, så blir mye spørsmål Smile
TDJ
   #13
 1,626     Asker      0
Tror EPS/XPS i vegg frarådes pga giftige gasser ved brann.... (forbudt.. ?!)Unsure
Laminat lagt rett på isoporen i gulv er vel ikke helt vanlig (?!); tror det normale er å legge fukt/radon-sperre på betongen, deretter legge et tilfarer-gulv med isolasjon etter behov og så legge gulvet (laminat, plater, parkett etc) på tilfarerene (?)

Fukt i vegg bør vurderes fra to vinkler; a) fruktinntrengning gjennom mur og b) kondensering i vegg; disse er relativt uavhengig av hverandre (men gir potensielt samme resultat; råte, mugg/sopp i vegg). Kondensering skjer inne i veggen der temperaturen på luften når dugg-/kondens-punktet ved en gitt, relativ luftfuktighet. (Typisk vil luft kunne inneholde 2 ggr mer vann ved ca 22 grader enn f.eks. ved 10 grader. Vanninnholdet i luften vil avgis inne i vegg-konstruksjonen i takt med synkende temperatur utover i veggen (Se: http://lavenergiprogrammet.no/artikkel/slik-unngar-du-fukt-i-vegger-og-tak/))

Det limte EPS/XPS-laget vil faktisk fungere som en fuktsperre / membran dersom den er lagt helt tett. Varm inneluft vil treffe den kaldere overflaten på EPS'en og kondensere. Utenfor EPS'en ligger det 5 cm Glava (og treverk); varm inneluft vil kjøles ned gjennom dette laget og vann vil legge seg i isolasjonen og på stendere.

Siden du sier at det ikke finnes fukt-skader i den 15 år gamle veggen så har nok hverken fruktinntrengning eller kondensering vært et problem..., men i "teorien" skal denne konstruksjonen være en fukt-felle...;Blush

Forslag;
riv ut alt brannfarlig (EPS/XPS) og organisk (treverk) materiale. Erstatt med isolerende lett-mur av typen Multipor e.l. i 6 eller 10 cm tykkelse. Ikke brennbart, aldri råte eller mugg og varer til evig tid. Du kan da velge å beholde en mur overflate på veggene (er jo fint !) eller å legge et åpent/pustende panel utenpå.
(https://www.ytong.dk/produkte_ytong_multipor.php)
:)
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 767     0
Ok, takk så langt Smile

Litt flere spørsmål.. i det eksempelet med limt eps xps og varm inneluft som kjøles ned gjennom glava og til slutt kaldere overflate av eps/xps.. hva er forskjellen her, kontra en mur som er isolert utvendig? vil ikke den ha tilsvarende kaldere overflate uansett?

Har sett litt på ytong produkter, men ser ut som det er lite forhandlere her i landet? gjerne finnes det tilsvarende produkter?

Ang radon, har jeg fått lånt en sånn canary måler, men viser lite og ingenting. hadde sporfilm over tid også, men var ikke noe utslag av betydning, så tenkte kanskje droppe det?
HSt
   #15
 35,438     Lillestrøm kommune     1
EPS er jo i thermurer og er godkjent så et svar over her er totalt feil.Ja det er brennbart, men med ubrennbar bakside og lagt med noe som har lang gjennombrenningstid/evt ubrennbart er det godkjent. Når f.eks. Glava legger ut tegnnger på en gulvkonstruksjon så legger de ikke ut noe som er ulovlig, punktum.

Merk at for vegger er det da krav om puss i riktig tykkelse eller kanskje gips som ligger helt innpå,For gulv er det mye større gjennombrenningstid som jeg beskrev tidligere
TDJ
   #16
 1,626     Asker      0
O,en;
Murverk, og spesielt multipor, absorberes fukt. Dersom fuktinnholdet i lufta øker vil murverket absorbere dette. Når fuktinnholdet i lufta faller igjen, vil murverket avgi fukt tilbake til lufta. Pga de kjemiske bestandelene i muren (alikalisk) vil ikke sopp/mugg kunne etablere seg. Mao en naturlig fuktregulator.

Vanlig betong leder varme godt; poenget med Multipor blir å beholde murverket's egenskaper mhp fukt, men samtidig øke isolasjonsevnen. Et poeng er å lage en homogen mur av betong og multipor uten skiller/lag/sjikt hvor vann kan samle seg. (Har benyttet dette i egen kjeller-utbygging; se annen tråd i dette fora).

Jeg har benyttet Einar Stange (Alna/Oslo) for levering av Ytong Multipor og tilhørende "lim" (mørtel) - funker utmerket.
Kjenner ikke til å mange andre produkter som har så spesifikke egenskaper som Multipor

Benytter Canary selv (har 3 målere...); jeg HAR radon i kjelleren og har bygd inn remedier for å redusere problemet. Lucky you som IKKE har slike problemer Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 767     0
hmm ja. Smile ang gulv hadde det sikkert vært greit å meisle bort først, men blir litt for mye å sette bort, og har ikke helt ryggen som trengs for å gjøre det selv.. er 215 høyde i dag, så vil helst ikke bygge på for mye opp heller, men alt over 2 meter er vell egentlig ok til vårt bruk.

Når det gjelder vegger er det jo ønskelig å ha en ok løsning, og som også isolerer noe. ser noen foreslår å lime på xps og pusse utenpå..? men man får vell ikke noe annet enn pussen som eventuelt puster i sånn konstruksjon?
innteressant med multipor foresten. skal sende en henvendlse å høre litt på pris og frakt osv.

Var innredet delvis fra før der nede. ett bad og div boder mm. noe var også isolert med glava eller lignende. alt var kledd med panel. alt er rivd nå, men var ikke noe fukt eller råte noen sted egentlig. bruker kjelleren kun til oppevaring i dag da. men pappesker og bøker, material osv holder seg fint, selv det som er mot gulv eller vegg. er tørr kjelleren i seg selv, uten tegn til fuktinntrenging. men forstår jo de att det ikke er ett ideelt utgangspunkt å innrede.. blir vell fort litt annerledes når man setter på varme også..

  (trådstarter)
   #18
 767     0
Har ikke kommet så mye lengre i planleggingen her.. Smile

Sjekket litt pris på multipor, men synest det ble i overkant dyrt inkludert frakt osv..

Nå er det nokså grove vegger generelt. kan se ut så de har blitt brut litt forskjellige tykkelser på forskalingsbord kanskje? sånn at det er gjerne fort en cm forskjell noen steder. vet ikke helt hvordan det blir å eventuelt lime noe på sånt? generelt veldig lite erfaring med mur å puss mm, så å pusse in xps eller lignende på hele vegger, blir fort litt avansert for en nybegynner uansett Smile

Hva med steinull som isolasjon da?

  (trådstarter)
   #19
 767     0
Kanskje noen andre har noen forslag? blir fort att man ser seg blind på en løsning.. Smile
Er altså tykke betongvegger. tilsynelatende tørre pr i dag. er "umulig" å få til noe særlig utvendig på det fleste av veggene.

Huset står relativt gunstig plasert i terreng, sånn att flom eller lignende ektreme tilfeller er ikke ett tema i så måte
Eller er det bare å gi opp.. Smile forstår det ikke vil bli optimalt uansett, men sånn at rommene kan brukes, med i det minste litt isolasjon.
TDJ
   #20
 1,626     Asker      0
Tusenvis av eldre norske hus har fått oppholdsrom i kjeller med stender rett på uisolert mur og stein-/glass-ull som isolasjon. Det er vel ikke slik at en mengde av disse har fått sopp og mugg i disse veggene. Men det er ikke morsomt dersom "Aud'er" (ref Stantonsen) kommer på besøk. Du sier at det vært stender m/isolasjon fra før i kjelleren uten negative følger. Du sier også at muren er tørr (utenfra/nedenfra og inn). Høres også ut som pussing av murflater etc ikke er ønskedrømmen OG den eksisterende murveggen ikke er rett.... samt at det hele ikke skal koste skjorta heller.
For meg blir stender justert for skjevhetene i muren og steinull (5 cm) isolasjon den "enkle" (og billige) tilnærmingen. "Pustende" panel som kledning. Så lenge muren er tørr utenfra så er det kondensering fra inneluft som er problemet. Dersom du holder lufta der nede på rimelig lav RH om vinteren (når muren er kald) så kan du unngå kondensering i isolasjonen.
Signatur