HSt
   #21
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Når jeg kjøpte her for ca 5år siden var jeg på visninger rundt i nabokommunene også, det som ovverasket meg var hvor mange hus som har fuktproblemet i kjellere, det var over 50%.  Med betong så har TS det dårligste utganspunktet for at set evt skal gå bra da muren i seg selv har veldig liten isolasjonsverdi. Jeg vilke fulgt rådene her, evt brukt stålstendere og Rockwool og ingen plast. Det hjelper at det girker tørt nå, faren er at en kan akumulere fukt bak kledning på en kald mur.

   #22
 1,674     0
Rockwool er temmelig mye mer brannsikkert, vi tenkte en gang lenge siden å isolere kjelleren og da snakket jeg med Rockwool, var vel å ha luftespalte innenfor muren, så Rockwool og vegg, husker ikke om det var snakk om plast.
Uansett, bedre med Rockwool enn Glava siden Rockwool slipper ut fukt, mere enn Glava.
Prøv å se på nettsidene til Rockwool, mulig de har noen tips.
Gulvet kunne vel kles med fliser eller noe annet ikke brennbart?
HSt
   #23
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Denne luftespalten mot mur er avskaffet og plast er forbudt. Brukes trestendere så må det være en svillemembran e.l. mot mur (stendere ksn trekkes ut med isolasjon bak)
  (trådstarter)
   #24
 767     0
Har sett litt på den tråden med Aud.. Smile men der var det vell stående vann bla?

Har også litt tro på att det blir best å lage mest mulig åpent og luftig. ikke for mye isolasjon og ikke plast osv..?
Ser noen smører inn muren med div lurium båe på ene og andre siden, men synest det virker mye mer risikabelt?

men faktisk om det er mulig å lage en konstruksjon som puster sammen med muren? og er det noe spesielt i veien for å bruke impregnert inni vegger?

ang gulv så er det ikke noe i veien for å støpe ett nytt lag på toppen heller. er helst veggene som er det store spørsmålet.
HSt
   #25
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er mugg som er den store fienden, hussopp er for de veldig uheldige. På min visningsrunde så snudde jeg et par ganger i døren når en kjente mugg lukt.  Men du har rett ikke for mye isolasjon og diffusjondåpen kledning er det de beskriver som det beste, men det er etter rådene over om å isolere vegg og pusse denne, det er nok den aller tryggeste løsningen.
TDJ
   #26
 1,626     Asker      0
Fukt og fukt-kontroll er det sentrale. MEN er like sentralt om denne fukten kommer krypende gjennom murveggen ELLER om den avsettes ved at inneluft kondenserer. Resultatet (fukt = mugg/sopp etc) blir det samme, MEN virkemidlene for å motvirke disse to tilstandene er helt forskjellige ! Mugg/sopp må også ha et passende materiale å "leve" i. Uorganiske, spesielt alkaliske (basisk) materialer (bla sement/mur etc) forhindrer motvirker mugg/sopp. Mao; fukt-kontroll og matrialvalg.

Dersom du vet at du allerede har en tørr mur så blir poenget å håndtere kondensering av inneluft. "Pustende" vegg er fullt mulig med bruk av stendere. Stål vil være det optimale her, men også impregnert treverk kan være ok. Uansett; husk svilleunderlag overalt hvor treverk møter mur !. (Multipor er vel "gullstandarden" og fullgardering for å ha en pustende vegg.). Jeg ville ikke benyttet gips, spon eller MDF i overflaten inn mot rommet, men brukt vanlig trepanel.
Deretter handler det om god lufting / sirkulasjon av luft; mange ventiler trekker inn kald(ere) uteluft. Når denne varmes opp til inne-temp synker RH dramatisk og kondenserings-faren blir lav. Normalt vil / skal varm "kjellerluft" stige opp i etasjene over og man får en naturlig utskifting av kjellerluften som forhindrer økning av RH i kjeller.

Alt dette er bortkastet dersom det trenger vann inn gjennom muren; da er det helt andre saker som man må se på; graving, elektro-osmose (EPS), innvending slemming osv.
Signatur
   #27
 1,712     Trondheim     2
Vil nok bestride teorien om kondensering på EPS/XPS innvendig og at det skulle være feil.
Det er riktig at XPS fungerer praktisk som en fuktsperre, men i denne konstruksjon er det ikke interessant. Isolasjonen er jo limt rett på mur, så det finnes ikke noen rom for fuktsamling bak, ei finnes det heller noe organisk materiale i konstruksjon. EPS/XPS er fukt- og råtesikkert.
Denne 50mm isolasjonen gjør jo også at overflaten mot rommet IKKE er "kald" som en betongvegg skulle vært, vil påstå at risikoen for at noe skulle kondensere på isolasjonsoverflaten er nærmest null da den overflaten er nok temperert relativt nært innetemperatur så lenge det ikke er overdrevent isolert på innsiden (og det er det ikke).
Risikoen med fuktsperre i kjellerkonstruksjon har jo tradisjonelt vært at man har bygget inn organisk materiale mellom mur og plast og da stengt inn fukt som da kommer fra
a) varm inneluft lekker inn bak plasten og kondenserer på betong(for uisolert betong ER kaldt)
b) fukt som kommer gjennom kapillært oppsug etc fra grunn og som ikke får tørke innover og orsaker råte i nevnte organiske materialer.

Konstruksjonen som TS har, eliminerer kondensering og organisk materiale. Betong tåler fukt godt og er alltid fuktig i en viss grad.
Slik jeg ser det så er den veggkonstruksjonen trygg, og dette bekreftes også av at det har fungert i 15år. Jag skulle ikke gjort noe som helst med veggene.
ett lag gulvsppon oppå isolasjonen på gulv eliminerer brannproblemene (hvis de overhodet eksisterer i et kjellergulv) , det er som sagt det siste som tar fyr i et hus. er ikke XPS/EPS eksponert så er ikke brannrisikoen noe problem.

MVH
Sakke

   #28
 372     Hedmark      0
Jeg la flytende gips oppå xps på kjellergulvet, fungerte greit det å Smile
   #29
 456     Asker     0
God dagen,

Situasjonen hos meg kan ikke sammenlignes med litt potensiell fukt på veggen. Hos meg viste det seg at hele bærebjelken stod i fuktig jord. Den kunne suge vann som en jokkapalme...

Hva om du benytter isolert leca på innsiden av dagens mur? Vil ikke det kunne bidra til økt isolasjon uten å være en fare for mugg/soppdannelse?

http://www.leca.no/produkter/leca-blokker/leca-isoblokk/
   #30
 635     Gjøvik     0
Er nok på tide at vi lærer litt av de som har hus i fuktige miljøer, for eksempel Danmark og Nederland. De brukere aldri organisk materiale (treverk, gips, osv) der det blir fuktig. De bruker mur, puss, betong, stein, fliser og hard mineralull isolasjon.

Begynner vi tenke sik i kjellere så er alle problemer med, mugg, sopp og råte løst.

Er egentlig litt rart, i Norge finner vi på alle mulige komplisert metoder bare for å kunne bruke tre og gips nede i kjelleren. Så ligger løsningen i Danmark og Nederlender.

Det er også glemt kunnskap her i landet, på 60 tallet og bakover i tid var det ingen byggmester som laget en trevegg i kjelleren, den ble murt.
Signatur