9,452    20    5  

Jekke opp liten hytte

 12     1
Hei alle. Jeg har søkt etter dette uten hell på forumet, og selv om det finnes tråder med spredt informasjon trenger jeg hjelp til å vurdere alternativer. Håper noen har ekspertise eller erfaring med dette.

Vi har kjøpt en gammel hytte. Den er ca 6 x 8 meter i grunnflate, og er bygget ca midt på 60-tallet. Hytta står på torv, sannsynligvis en gammel myr som har tørket ut, siden nærmeste myr nå ligger ca 30 meter unna og omtrent 70 cm lavere enn bakkenivå rundt hytta. 

Grunnmuren vet jeg lite om. Det er en ringmur med krypkjeller under. Det stikker tvinnet ståltråd ut av den innvendig, noe som kanskje indikerer at den er støpt, ikke er fylt med stein, og kanskje til og med er armert med stål. Gjennomsnittlig høyde på muren anslår jeg til mellom 60-80 cm. På den ene kortsiden er den forankret i enten fjell eller en enorm stein (mest sannsynlig det siste). Hytta har selvsagt sunket en del, opp mot 11 cm i det motsatte hjørnet for denne steinen. Jeg har målt hele hytta innvendig med niveleringsvater, og hytta har sunket jevnt fra steinen og ut mot alle hjørner. Det er svært lite setningsskader på muren, noe som forsterker inntrykket av at den er armert.

Jeg ønsker å få til to ting: 
1. At hytta skal rettes opp.
2. At hytta skal slutte å bevege seg.

Jeg ønsker å grave under selve grunnmuren for å legge et rettelag med pukk og markisolasjon som kan redusere marktrykket. Ved å gjøre en slik operasjon må jeg gå ut ifra at hytta vil synke ytterligere ettersom jeg jobber meg rundt. Så kan jeg la den sette seg et år før jeg jekker opp hytta. 

Men ... Da dukker spørsmålene opp: 

Det første alternativet jeg så for meg var å grave drenering (noe jeg skal gjøre uansett), frostsikre utover fra grunnmur og jekke opp hytta i ettertid. Men jeg er ikke sikker på om hytta vil slutte å bevege på seg likevel, siden grunnmuren er relativt smal (kanskje 25 cm?) og grunnforholdene er jord/torv. Marktrykket blir jo ganske stort, selv om hytta er bitteliten ...

Er det en idiotisk ide, eller er det i det hele tatt mulig, å jekke opp selve grunnmuren i samme slengen? Det hadde jo spart meg for mye jobb i ettertid. 
Pipa ser ut til å være støpt oppå bjelkelaget i stua, med støtter under, så denne kan nok jekkes samtidig med grunnmuren.

Blir dette regnestykket riktig, hvis jeg regner på hhv kort- og langvegg, med en grunnmurshøyde på mellom 60-80 cm og en tykkelse på 25 cm, samt 2,2 tonn egenvekt på betongen:
Kortvegg mellom 1,98 og 2,64 tonn?
Langvegg mellom 2,64 og 3,52 tonn?
Resten av hytta aner jeg ikke hva kan veie, men det er enkelt 4" bindingsverk, en etasje og papp på tak. Det er uansett ingen formidabel vekt?

Trenger synspunkter og råd, håper noen med kunnskap/erfaring fra tilsvaredne jobb har anledning til å dele sitt vid :) På forhånd takk!

   #1
 24,032     Akershus     2
Jeg ville enten

- brukt kiler og løftet hytta fra grunnmuren og ikke gjort noe mer eller
- revet hele greia.

Det siste fordi du vil ha et stort jobb med å arbeide under en eksisterende konstruksjon og verdien av en hytte på 50 m2 fra 1960 er beskjeden.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 12     0
Takk for svar!

Når det gjelder å rive hytta så liker vi den for godt til å ville rive den. Men du kan ha helt rett med tanke på å legge så lite jobb i det som mulig, det er nok ikke verdt det ... egentlig. Spørsmålet er om hytta har satt seg, og at bare det å lage en skikkelig drenering er nok til å stoppe den verste bevegelsen.
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Når den står på ujevn mengde torv så vil den synke til evig tid. Torv omsettes og kryper, når det da er ujevnt høyde ned til bunn så blir setningene ujevne. På Lillestrøm står ofte husene på leira under torven mens hagene ligger oppå torven. Det betyr at de hvert 20år kan fylle opp en snau 1/2 meter på det verste for at de skal få hagen opp til terassedørene igjen.
   #4
 5,336     Tromsø     0
Jeg har ikke erfaring med jekking og ikke erfaring med å markisolere langs gammel hytte. Men jeg har erfaring med hytte som siger. Hos oss er det ingen stein jeg kan se noen steder under muren, hele hytta står på relativt tynt torvlag som vi ble anbefalt å bevare som en naturlig markisolasjon, oppå blokkfattig grusig morene. Men ringmuren ser ut til å synke mer enn fundamentet for peis og pipe. Det har siden hytta ble bygd for 40 år siden gitt litt helling på stuegulv, og et par vinduer som har kilt seg.

Vår vurdering er at litt sig på 40 år er akseptabelt, hytta funker jo like fint som hytte som da den var ny. Om vi skal gjøre noe, så er det å jekke opp selve hytta og kile mellom bunnsvill og mur, eller kanskje tilogmed bare bytte vinduene som har kilt seg (i et av dem har også det indre glasset sprukket).

Å rasere den flotte naturtomta med blåbærlyng og einer og stedegne gressorter helt inntil muren for å legge pukk og markisolasjon er helt uaktuelt. Det tar tid å revegetere ei tomt 950 over havet... Om den skulle fortsette å sige, så er både litt skjevheter og jekking hvert 50-40 år mer akseptabelt enn hytte i en singelørken, mener jeg.
Signatur
   #5
 5,336     Tromsø     0
PS: kan det i trådstarters tilfelle være et alternativ å pigge litt på knausen i den ene enden av hytta, eller underkant av muren over knausen for å få den enden av hytta til å sette seg i stedet for å heve resten av den? Eller det er gambling som kan gå skikkelig 'åt skogen'?
Signatur
   #6
 4,190     0
Jeg ville vurdert å slå ned noen jern på motsatt side av fjellet / steinen. Hvis du har litt flaks treffer man fast grunn her og kan komme ned til fjell på begge sider av hytta.
  (trådstarter)
   #7
 12     0
PS: kan det i trådstarters tilfelle være et alternativ å pigge litt på knausen i den ene enden av hytta, eller underkant av muren over knausen for å få den enden av hytta til å sette seg i stedet for å heve resten av den? Eller det er gambling som kan gå skikkelig 'åt skogen'?

Jeg har tenkt tanken, men i så fall bare for å senke denne delen av hytta. Det må fortsatt jekkes Smile

  (trådstarter)
   #8
 12     0
Å rasere den flotte naturtomta med blåbærlyng og einer og stedegne gressorter helt inntil muren for å legge pukk og markisolasjon er helt uaktuelt. Det tar tid å revegetere ei tomt 950 over havet... Om den skulle fortsette å sige, så er både litt skjevheter og jekking hvert 50-40 år mer akseptabelt enn hytte i en singelørken, mener jeg.

Godt poeng, og jeg er usikker på om markisolasjon har noe for seg hvis jeg drenerer godt. Da blir sårene etter inngrepet ikke bredere enn grøfteskuffa til en liten graver ...
   #9
 4,110     Akershus (Follo)     0
Jeg har fumlet med planer om å løfte et anneks.
Jeg vet luftputer ville være veldig enkelt og effektivt. De baserer seg på å trykke med lavt trykk mot en stor flate, i dette tilfelle gulvet. Men desverre er det ikke bjelker i gulvet på dette gamle annekset, så jeg måtte isåfall lage "falske bærevegger" i kåken.

Om du har solid nok gulv og gjerne en bærevegg i bygget så kan du vurdere det.
Jeg har vært med å løfte (rette opp velt) både trekkvogn og henger i ett "løft" med slike, og sideveggene på disse er ikke spesiellt solide. Slike som vist i denne artikkelen:
https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/M6q5r/Lofter-lastebilen-med-luftputer

For å løfte en hytte vil nok de som har større flate men mindre løftehøyde være bedre egnet enn  de som vises i det bildet. Om det er interessant kan jeg nok grave frem informasjon om hvor du kan henvende deg.

Signatur
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jo mer en drenerer torv jo raskere omsettes den og synker