692    7    1  

Jordarmering ved liten støttemur - hvor nødvending er det?

 242     0
Vi har en leca-støttemur som har sett bedre dager, og tenkte å bygge ny mur, type aaltvedt/asak mini. Den blir maksimalt 10 meter lang, og på det høyeste tenkte vi ca 130 cm (tipper ca 4-5 m av mur blir denne høyden). 

Men så leser jeg at murer over 1 meter bør armeres, og at armering da gjerne skal minst 120 cm bakover fra murens bakside. 

Vi tenkte å gjøre dette selv, og for å unngå alt for mye graving er spørsmålet da hvor avgjørende armering egentlig er. 

Fra toppen av muren vil det skrå noe opp mot veikant (type blindvei i villastrøk, ikke E18 Wink) - det ser ut til å være iallfall 2,5 m fra muren og til veikant - det skrår da noe oppover fra toppen av muren i ca 80 cm-ish, før det er flatt videre bort til veikant. 

Sporadisk parkeres det en bil på toppen, altså på det "flate" partiet mellom toppen av skråning og veikant. 

Så, er det krise å ikke jordarmere her tror dere? Vil det evt. være bedre å jordarmere, men å legge armeringen kortere enn 120 cm bakover - er det bedre enn ingenting, eller kan man da like gjerne droppe det helt?

Innspill?

   #1
 3,737     Asker     0
Nett er billig, og du må jo bort med massene uansett. 1 meter opp er du minst 1,5 meter inn for at det ikke skal skli ut mens du bygger. Trenger kanskje ikke legge i hvert skift.

Evt lei en minigraver. Er mye pukk å spa med 10x1,3m
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 242     0
Takk for innspill!

Ja, vi må ha en minigraver, men desto nærmere vei vi må grave desto mer risikabelt blir det, pga evt. kabler etc som ligger i grunnen der. Derfor vi helst ønsker å holde oss unna med god margin (dvs, at vi er på egen tomt) Wink

Så, tilbake til sakens kjerne - hvor avgjørende er det med armering, og evt er det bedre med noe, enn ingenting? Smile

   #3
 3,737     Asker     0
Ville fulgt leverandørens anvisninger. Også med tanke på forsikringsansvar.

Det sagt, få en kabelpåvisning gjort. Mye billigere enn å grave over noe. Er ikke dyrt. Grave over din egen fiber koster 3-4 tusen.
Signatur
TSt
   #4
 13,730     0
Du har jo en mur som ikke har fungert, jeg har samme typen fra tidligere eier her,  hvorfor fortsette med noe som heller ikke blir bra nok ?  Må følge instruksjonene.  Men hvis en skal ha maskin finnes det større stein som kanskje ikke trenger geonett opp til 1,2m men da er f.eks. steinen  60/44,2x60x30cm og ha 82,5 grader helning. Denne må løftes med maskin (150kg pr stein på det jeg har benyttet som eksempel)
   #5
 820     1
Kluet med jordarmering er den veien ---> eller <--- og for at jordnettet skal ha en virkning må en pakke så hardt at muren kan falle ut. Derfor må du se det ann....

Det viktigste er at jordtrykk og vann får renne bak en mur og så renne rett ned til dren, det må aldri få stå bak muren.

Øverste laget av en mur bør være pukk så høyt du tør og kun 10-15cm jord. Røtter og planter kan også sprenge en mur utover.

Har man plass bak muren bør man bruke jordarmeringsnett.

Men følg alltid leverandørens beskriveleser i detalj.
Signatur
   #6
 2,978     Vestlandet     0
Låner tråden litt, då eg og lurer på dette med jordarmering. Har aldri høyrd om det før.

Kva er jordarmering, og korleis fungerer det?
Korleis skal det leggjast/monterast?
Er det "berre" eit nett som ein legg lagvis i massane, som gjer at massane vert meir stabile?

Eg har ein lav betongstøttemur i hagen som held på å gå i oppløysing og må skiftast etterkvart.
Signatur
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jordarmering er som et grovmasket nylon nett, det legges inn mellom 2.hvert lag i stable stein murer og legges oppå pukken bak muren. Dette låser dermed muren og pukken bak så det hele blir mer som en enhet. Jeg mener ASAK har dette i mange av sine beskrivelser så en kan se etter skisser fra dem.

For meg virker det som TS har et eksempel der en gjerne bør bruke dette, og stable ikke muren brattere enn spesifisert den må helle bakover