691    11    1  

Kan subbus brukes istedenfor sand i betong?

 179     Trøndelag     0
Kan subbus brukes istedenfor sand i betong?

Har tenkt å blande pukk 16mm og subbus 0-4. Blir dette en brukelig betong?

   #3
 24,032     Akershus     0
Nabohytta har grunnmur i bånaturstein, mur opp med mørtel med subbus. Stått i 25 år uten skade.
Signatur
   #4
 5,432     Akershus     0
Subbus er jo ofte mye steimel. Synes det høres rart å benytte slikt i støp, tror jeg personlig hadde styrt unna. Spørsmålet er selvsagt hva støpen skal brukes til.
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er nullmasser nærmest som gjørme i flere subusblandinger, så jeg er fortsatt ikke overbevist
   #6
 3     0
Ville nok vært litt forsiktig med å bruke ren 0/4 til innblanding. Støpesand produsert av knust stein (kalt maskinsand) der siktes finstoff ut i flere fraksjoner og tilsettes etter nøye innveiing. Vil nok få betong av å blande inn standard 0/4 men tror jeg ville vært usikker på styrken til betongen. Kan også nevnes at naturstein er rundere i formen og skaper bedre flytegenskaper.
   #7
 5,608     0
Bruker ein knust stein må ein bruke meir sement for å få samme styrke som rund stein.
Støpesand er 0/8 så 0/4 trenger blir iallefall fint nok, men igjen; meir sement må til for å så samme styrke som 0/8 +singel. Singel er reint fyllstoff, ein kan tilsetje (i volum) nesten like mykje singel som sand og gjev samme styrke som kun samme mengde sement/sand.

TSt
   #8
 13,730     0
Når jeg henter singel som tilsats så får jeg alltid natursigel, de vil ikke vite noe av den skarpe singelen i betong. Men igjen så holder ting hvis noe ikke blir overbelastet men problemet er at en ikke vet hvor mye dårligere kvaliteten blir når en lager egne løsninger.
   #9
 3,535     0
Bruker ein knust stein må ein bruke meir sement for å få samme styrke som rund stein.

Har null peiling på støping og betong, og spør av pur nysgjerrighet for å lære noe nytt Smile

Hva er forklaringen på at en må bruke mer sement med knust stein?

For meg som totalt uvitende ville jeg trodd at sementen ville "få bedre tak" i de ujamne flatene i knust stein, og gi større styrke, men bare "legge seg rundt" rund stein og ikke hekte seg like godt til den. Min ukyndige antagelse synes å være totalt feil.

Finnes det noen lettforståelig forklaring på hvorfor betongen blir sterkere med rund stein enn med "kantete" knust stein?
   #10
 616     Bærum     1
Det som avgjør styrken i betong i all hovedsak forholdet mellom vann og sement. Det optimale forholdet er 0,4. Når vannmengden øker vil styrken avta.
Når man bruker knuste partikler så har de en større overflate enn runde (dvs naturlig sand og grus), og disse binder mer vann. Du må derfor øke mengden vann og sement for å oppnå riktig flyt og fasthet. Jeg nevner flyt også, fordi dette er vesentlig for utstøping. Og runde korn gir bedre flyt, de "smører" betongen bedre.
Det er også medvirkende at natursand gjerne har en bedre fordeling av partikkelstørrelser, mens det med knuste masser ikke er så godt fordelt. En jevn fordeling av partiklene og de fine stoffene gir en tettere og bedre betong.