264    6    0  

krav til fuktsikring av ringmur

 14     0
Noen som kan hjelpe meg med sin kunnskap?
Har nylig kjøpt et hus som er bygget i 98/99 på ringmur hvor det opprinnelig var laget til for taknedløp med utkast til terreng.
Senere, mellom 2009 og 2013 i følge bilder på nettet, så blei det asfaltert med noen ca 15cm lange 110mm rør gjennom asfalt som skulle føre vann til grunn.

Dette dreneringsopplegget er jo heilt håpløst og har selvfølgelig gått tett og vann har sirkulert opp langs ( ingen knotteplast eller lignende på ringmur) ringmur og vasker ut betongen.

Så lurte på om det var noen standarder eller lignende som har vært styrende på denne tiden som viser preaksepterte løsninger?

Helge

TDJ
   #1
 1,626     Asker      0
Følgende kan jo være en start å lese på:
https://dibk.no/byggereglene/liste-over-tidligere-regelverk/Teknisk-forskrift-1997-2010/

I forskrift om krav til byggverk i §8-37 "Fukt" finnes følgende formulering:

"1. Generelle krav
Bygningsdeler og konstruksjoner skal være slik utført at nedbør, overflatevann, grunnvann, bruksvann og luftfuktighet ikke kan trenge inn og gi fuktskader, mugg-, soppvekst eller andre hygieniske problemer.

2. Fuktsikring
Terreng rundt byggverk skal ha tilstrekkelig fall fra byggverket når ikke andre tiltak er truffet for å lede bort overflatevann. Rundt bygningsdeler under terreng og under gulvkonstruksjoner på bakken, må treffes nødvendige tiltak for å lede bort sigevann og hindre at fukt trenger inn i konstruksjonene. Fasadekledning, vinduer, dører og installasjoner som går gjennom vegger, skal utformes slik at skadelig fukt kan tørke ut. Tak skal ha tilstrekkelig fall slik at regn og smeltevann renner av. Dersom kondens kan oppstå på undersiden av taktekking eller taktekking ikke er tilstrekkelig tett til å forhindre inntrenging av vann, må underliggende konstruksjon beskyttes ved hjelp av et vanntett sjikt.

Kjenner ikke til om Byggforsk hadde utviklet konkrete løsninger som tilfredstilte disse generelle kravene.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 14     0
Takk for svar.
Rekner med den teksten er dekkene nok til å gi meg en sak mot selger på kjøpet mitt.

Blir kjekt grave opp rundt huset og ordne drenering når det enten er terasser eller asfalt som må fjernes..
TDJ
   #3
 1,626     Asker      0
Rekner med den teksten er dekkene nok til å gi meg en sak mot selger på kjøpet mitt.

Dårlig drenering er muligens en av de mest vanlige problem-områdene for hus, antagelig sammen med kondensfukt. At det er slik er kanskje ikke et resultat av "slendrian" under bygging, men heller en mangel på kunnskap på det tidspunktet ?
Jeg tror forøvrig at det vil være helt dødfødt med en "sak" mot selger i denne sammenheng. Selger har en opplysningsplikt til kjøper om alle viktige mangler ved huset som selger kjenner til, eller burde kjenne til. Men poenget er at kjøper også har et ansvar for å foreta undersøkelser og forstå hva det er han kjøper.
Byggforskriftene er i hovedsak ment for nybygg og større endringsarbeider. Primærformålet med forskriftene er gjennom kommunal saksbehandling og kontroll å sikre minimums-standarder i Norske bygge-aktivitet. Å gjennomføre en reklamasjonssak med regresskrav mot selger for et forhold som ligger nesten 10 år tilbake for avvik fra en forskrift som er mer enn 10 år gammel ville jeg ikke brukt mange kalorier på.
Rådet er mitt er å bruke energien enten på å finne en god gravemaskinfører, finne billig leie av minigraver og/eller innkalle til dugnad i vennegjengen Smile. Vær imidlertid klar over at det nå finnes oppdaterte og muligens endrede forskrifter (Tek 17) som gjelder. Dersom "logikken" skal følges bør TS følge disse i sitt endringsarbeid.
(f.eks https://dibk.no/byggereglene/byggteknisk-forskrift-tek17/13/vi/13-11/)
Signatur
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Problemet til TS er at manglende fall o.l kan sees på visning derfor er ikke det noe reklamasjon mulighet her.

Jeg la om inngangsparti for bekjente for noen år siden, der var det setninger og han brukte rullestol, vi justerte terreng og rullestol rampe og la til et trinn ekstra i trappen. Det var ca 1/2m opp til dør (lang rampe) de fortalte at når huset var nytt var det ett trinn inn, hage er torv så det synker.

Så det kan hende at det var fall ut fra hus når det ble bygd, men at det ikke er det lengre. TS skulle da trukket fra på verdi etter å ha vært på visning og sett galt fall.
jaf
   #5
 6,176     tromsø     0
Vil tippe at av eldre hus, så har kansje 5-10% maks tilfredstillende overflatevann håndtering. På eldre hus stopper takrenner ofte oppe på mur. Det værste er når dekke blir støpt eller asfalt, de leder ofte vann til hus. Bellegningstein er bedre. Kjøper har ingen "sak". Huset er jo kjøpt med asfalt utenfor ? Kjøper har jo kjøpt produktet, inkludert synlige feil og mangler ? Ville ikke risikert 100 000,- i saksomkostninger på en slik dårlig sak. Søk på eldre dommer om slikt.
HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg har en våt kjellervegg, vet ikke hva de gjorde galt, men i tillegg til fall på overflate er det også viktig at det er fall på underliggende masser. Jeg tipper at hos meg er det fall mot hus på et underliggende lag så selv om overflatevann renner vekk fra en vegg kan det ledes tilbake dypere ned. Så har vi også det klassiske problem med fjell og direkte fall på dette mot mur, det går alltid galt.