391    13    2  

Lydgjennomgang i Leca-vegg

 149     0
Hei
Vi har hatt et utbyggingsprosjekt i borettslaget (rekkehus) hvor vi har fått utvidet kjeller og 1.etg. Kjelleren er murt opp av "standard" lecablokker com er ca 25-30cm tykke.

Både vi og naboen har hatt hjemmekontor, og det vi har oppdaget er at vi kan høre hverandre ganske bra når vi har nettmøter eller prater i telefon. Lyden er noe "dempet" slik at mye tyder på at det nok ikke er noen luftgjennomgang/lekkasje noe sted, da hadde jeg forventet mer "diskant" i lyden.

I dag hadde vi befaring og INGEN, verken entreprenør eller innleid prosjetleder fra XXX, kunne svare på om det finnes noen krav eller normer for lysisolasjon mellom to seksjoner/naboer i et bygg som de ellers har pekt på Tek17 i enhver annen anledning hvor dette har vært til egen fordel. Det er nok derfor antakelig benyttet "vanlig" leca mellom seksjonene, istedet for den som jeg ser er lydisolerende.

Så derfor:
1) Finnes det noen objektive krav til støyisolering mellom to seksjoner, i dette tilfellet "luftlyd"?
2) Vil en vegg med "vanlig" leca normalt kunne dempe lyden bra nok?




   #1
 807     Oslo     2
Det var veldig merkelig at ingen av dem kjenner til lydkravene for bolig. Dette er noe alle som jobber i byggebransjen vet, og må forholde seg til i alle prosjekter.

Kravet fra forskriften har alltid vært lydklasse C mellom boenheter, noe som betyr minst R'w 55 dB. En vanlig Lecablokk på 25-30 cm holder kun til 49-50 dB. De har noe som heter Lydblokk som holder akkurat til 55 dB HVIS utførelsen er korrekt.

Siden dette er et nytt prosjekt er det litt rart at de skulle brukt vanlig Leca. Dette med lyd- og brannskille mellom boenheter er noe som vanligvis har stort fokus i boligprosjekter. Har du sett hvordan Lecablokkene ser ut? Lydblokkene har en tettere struktur enn vanlig Leca.

For øvrig oppfattes lydklasse C som ganske middelmådig av folk flest. Personlig synes jeg det er ALT for dårlig, men det er nå en gang det som er minimumskravet og dermed så bygges 90 % av boliger slik. Det er veldig vanlig at beboere i nye prosjekter klager på lyd fordi de har en forventing om at støyisolering i moderne boliger burde bli bedre med årene, noe det ikke er.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 149     0
Dette er glimrende, her fikk jeg svar på det jeg lurte på, og enda litt mer!

Ja, det er mye som var merkelig i prosjektet. Feks måtte entreprenør bla grave opp drenering to ganger(i tillegg til første gang) før den ble korrekt. Dreneringsrørene på den ene veggen lå over innvendig gulvnivå men det syntes ingen var så ille.

En snodig detalj fra formiddagens befaring var at entreprenøren var veldig interessert i om veggen var pusset eller ikke, for det skulle utgjøre stor forskjell. Veggen er forøvrig pusset på begge sider så uten puss må det i så fall ha vært helt elendig:-)

Jeg har skjønt at flere ikke er fornøyd med lydisoleringen, også i nye bygninger, og det er jo ganske trist. Hos oss kan vi og naboen snakke til hverandre dersom vi hever stemmen litt. Har dessverre ikke noen bilder av "råbyggverket", men tipper at det nok ikke er benyttet Leca "lydblokker", mener at det kun var en type blokker på byggeplasseb. Om nødvendig så får jeg ta en liten kjerneprøve, tipper at noen kyndige kan gjenkjenne om det er vanlig eller lydblokk.

Tenker vel at første skritt blir å få brakt på det rene hva slags materiale som skilleveggen er laget av.
  (trådstarter)
   #3
 149     0
Heiigjen
Nå jeg gravd fram dokumentasjon og skilleveggen mellom seksjonene er lecablokker med skumkjerne.
Så sier borettslaget at rådgivere og entreprenør ikke anbefalte lydblokker…og dermed benytter nevnte blokker som antakelig ligger langt unna det å kunne oppnå forskriftsmessig demping.

Tiltaket hvor dette er et problem er et nybygg inntil et rekkehus, men den dårlige lysisolasjonen er mellom to naboer i det nye tilbygget.

Kan en entreprenør ikke oppfylle forskriftene med minimum 55dB demping mellom seksjoner? Antakelig har de forsøkt å få ned kostnader. Jeg vil tro dette objektivt sett er en mangel?

Lydgjennomgang i Leca-vegg - IMG_0863.jpg - Fjosepose
Siste redigering: Wednesday, November 24, 2021 4:58:58 PM av Fjosepose
jaf
   #4
 6,176     tromsø     0
Det går jo fint å montere lindad blekk staver på vegg og litt isolasjon og gips på hver side ? Er leca pusset på begge sider, så gir den Vegger av Leca Isoblokk 25 cm LSX har et trafikkstøyreduksjonstall R’w + Ctr på 40 dB.

https://www.leca.no/produkter/leca-isoblokk-25-cm-lsx

En "lydblokk" oppstår ved at fugene er helt fylt med sement. Vanlig er det bare en liten streng med sement på hver side og luft i mellom strengene. 


  • Fulle liggefuger

  • Fulle stussfuger


  (trådstarter)
   #5
 149     0
Hei
Ja, den praktiske løsningen er jo å bygge en lydvegg på en eller begge sider, men det er jo ett forhold som er viktig, og det er hvem som skal bekoste det. Spørsmålet er derfor om dette er en mangel? Det som sannsynligvis er foranledningen er at rådgiver og entreprenør har av en eller annen grunn kommet til at vi "ikke trenger" en lydvegg, og fått borettslagsstyret med på dette, hvorpå kravet til forskriften ikke blir oppfylt. Så er problemstillingen om det i det hele tatt er mulig å fravike fra dette funksjonskravet uten at det er en mangel?

Kravet er Rw=55 og ytelse til Isoblokk basert på Lecas tall er Rw=40 (hva betyr +Crt?), så her ser det jo ut til å være et betydelig differanse fra minimumskravet.

jaf
   #6
 6,176     tromsø     0
Det er ikke sikkert krav til lyd er tek 17. Siden resten av bygget ikke holder tek 17 krav. Det blir ofte gjort så godt som mulig på oppgradering. Som når en tillegg isolerer.

En kan ikke hugge opp gulv, kappe yttervegg for å stoppe trinnlyd. Da blir kostnad gigantisk. En lettvegg på 1 side eller begge er sikkert litt bedre lydbrems en nakne vegger. Eller kle en side av veggen med klesskap og fylle dem helt fulle.

Tipper at det ikke er hørbar forskjell på vanlige iso blokker og iso lydblokker. Den største forskjellen er navnet. At det blir fuget i hele bredden gir kanskje 1% bedre lyd isolering i praksis. Ingen av produktene ville gjort deg fornøyd. Du vil ha noe som er litt bedre en "minimumskrav". Ingenting galt idet. Tror faktisk gamle "massive" leca blokker er bedre en isolerte iso blokker , på å stoppe lyd.

Entrepenør hadde ikke tenkt at dere skulle sitte og prate på hver side av vegg. Entrepenør tenkte sikkert at rommet skulle bli en bod på en side ..og en ungdom på andre siden som gamer med høretelefoner.

Hvis det er noen trøst , så er mange ny bygg helt ubrukelige på lyd. Selv om en får med en perm på at alt er i henhold til TEK 17 og alt mulig annet.
  (trådstarter)
   #7
 149     0

Tek17 ble referert til i alle mulige andre saker der hvor entreprenør hadde "fordel" av det, så jeg vil jo anta at standarden gjelder. Det var jo et utbyggingsprosjekt hvor det ble satt opp et helt nytt bygg inntil gammelt bygg, og det er i den nye delen hvor lydproblemene er. Den gamle delen er i praksis problemfri.

Entreprenør kan forøvrig ikke tenke slik som du skisserer om hvem som er på hver side av veggen (bør hvertfall ikke). De må jo bygge slik at forskriften er oppfylt, noe de gjorde mhp vinduer og veggtykkelser, samt brannisolasjon mot nabo i "tredelen" av påbygget(altså 1etg over kjeller).

Forskjellen mellom isoblokk og lydblokk er jo 15dB (ser nå slik ut, mm denne Crt betyr noe viktig), og det er jo betydelig! Med å heve stemmen litt så kan vi og naboen snakke sammen!

En praktisk lavtbyggende løsning med akustiske isolert innfesting og fibergips har jeg allerede funnet, men dette er ikke gratis. I tillegg blir det et hel*&%es arbeid med å ta ned hyller og rydde ut av boden. Jeg trenger derfor å vite om entreprenør bare kan legge forskriftskrav til sides?

jaf
   #8
 6,176     tromsø     0
HanFar ga god forklaring. Han synes minimumskrav er for dårlig. Det har jo du erfart. Forventninger er høyere en det som leveres. At ingen kan svare på om det finnes noen lydkrav, er vel heller slik at ingen ønsker å svare ?

Det er vel juristen som skriver at dette er i henhold til norsk standard ?

Utbygger og boretslag har vel blitt enig om en utførelse. Det er jo ingen stor sak, om veggen må fores ut på 1 eller begge sider. Beboerne blir vel bare mer irriterte om det utsettes. Det burde vært gjort med en gang.

Selv med vegg på begge sider, så vil en gjerne høre lyd langt borte, når nabo går i trappen, eller slenger igjen ytterdør.


Hvis det kles med Lindab vegg og det kun festes i gulv og tak. Og isoleres med 5cm steinull, så burde lyd bremses..Overdriv gjerne lydisolering litt. For nesten ingen produkter er så bra som de utgir seg for å være i reklamen.
  (trådstarter)
   #9
 149     0
Takk for respons, men den tekniske løsningen har jeg på plass, og kan skaffe hos et firma like oppe i gata her.

Sprøsmålstillingen handler om hvem som får "svarteper" mhp kostnadene. Så langt jeg nå har funnet ut så må det det søkes hos Plan&Bygg dersom de byggtekniske forskriftene skal fravvikes....noe det kan, men altså ikke helt uten videre, ref denne kilden: https://dibk.no/globalassets/eksisterende-bygg/veiledningsstoff/tekniske-krav-ved-tiltak-i-eksisterende-bygg_eksempelsamling_nkf.pdf

Basert på hva jeg har funnet ut til nå så holder det altså ikke at "Utbygger og boretslag har vel blitt enig om en utførelse", selv om det nok er dette som muligens kan ha skjedd. Borettslagets styre er ikke spesielt byggkyndige så de leide inn hjelp på kontrakt og prosjektledelse fra Norges nest største boligbyggerlag, noe jeg vil påstå ikke var spesielt vellykket. Det er disse innleide som jeg antar har ført styret "bak lyset" til å gå med på at man kan benytte vanlig isoblokk. SÅ er det jo et spørsmål om lydblokk alene ville har gjort susen, men bedre må det jo ha blitt siden den teoretiske differansen på dempningen er hele 15dB, men fremdeles ikke noe argument for ikke å oppfylle forskriftene.

Om jeg har rett i at avvik fra byggeforskriften må søkes om, da vil jeg tenke at det ikke spiller noen rolle hva som er avtalt mellom entreprenør og borettslag...og at entreprenør som burde vite dette må dekke kostnadene. Det er tross alt snakk om ca 15 skillevegger.