#11
 17     Bergen     0
EPS blir som en våt skumgummi madrass hvis den utsettes for fukt over tid, i gulv er det normalt singel under og ingen fukt ovenifra derfor går det bra.

Men i tillegg er jo den EPS”en myk så det er mange steder en ønsker XPS i steden. Og som tråden viser så er det ikke nie problem å jevne ut underlag til det er flatt, en må bare bruke litt ekstra tid.

Ja, det anbefales det på det sterkeste å sørge for at grunnvann dreneres vekk før man begynner å tenke på å støpe gulv. Men EPS suger ikke til seg nevneverdig med fukt. Da må det eventuelt stå under trykk over tid, som diagrammet under viser (Sundolitt). Når det gjelder deformasjoner i EPS bør man se litt på hvilke langtidslaster man har på gulvet (stort sett bare egenvekten av flytende gulv). Støper man en plate med 120 mm høyde så har man ikke mer enn 300kg/m2 egenvekt. Men det får bli opp til hver enkelt å vurdere hva de ønsker å benytte seg av. EPS er ihvertfall mer enn godt nok til det aller meste. (Og ja, så er den billigere og laaangt enklere å jobbe med)  Smile

Pukk eller singel, og hvilken størrelse? Under senket kjellergulv (XPS Over) - Merknad 2019-10-27 105011.png - Borni

Signatur

HSt
   #12
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er enklere å se på virkeligheten enn diagrammene. har sett bilder fra bekjent som tok opp disse EPS platene for å bytte med XPS, beskrivelsen om vannfylt skumgummi er dekkende.

Men det går normalt bra under et betonggulv med drenering under når det ikke er fritt vann. Men ved vannlekkasje og plast under deler av EPS kan en ende opp med nedfukting

Jeg la flytende gulv med XPS på boden i hytta og det er et annet sted en trenger bedre stivhet enn EPS80. Og legger en isolasjon under fundamenter er XPS minimum
TSt
   #13
 13,730     0
Jeg har veltet EPS plater hos bekjent for å få de bort, slik stor format plate var tung å velte rundt. Dette var overskudd som de hadde etter bygging og hadde blitt brukt som mark isolasjon på gårdsplass siden det skulle fungere med EPS. Men det ble bevist at ikke holder over tid. Derfor må det relativt tørt miljø til før EPS er trygt å benytte.
jaf
   #14
 6,176     tromsø     0
Blå (farget) (trykkfast) har lukkede celler og kan senkes i vann uten å øke i vekt. Billig ESP (hvit isopor) har jeg merket er nesten vektløs når de ankommer byggeplass. Etter beskyttelses plasten er fjernet og etter noen regnbyger er vekten doblet. Dette husker jeg var på pakker på 60x60x120cm. Under betong gulv vil fuktighet alltid være 100%. Lokalt overvann vil gå opp noen cm under vårløsninga og når høstregnet setter inn. På det våteste kan en regne med at vann kan stige opp til midten av isolasjonen noen ganger i året. Ingen som selger billig hvit isopor vil fortelle det noen her sier , at når de river opp fuktig kjeller gulv med gammel isopor under: Da er ikke den hvite isoporen vektløs lenger. Den er like tung som en våt svamp, etter 10år i fuktig miljø. Det samme gjelder isopor fra gamle flyte brygger og isopor fra stranden. Rekner med at isoporen gradvis mister isolasjons verdien, når den blir fuktig. Står litt i denne tråden :https://byggebolig.no/grunnarbeider-mur-og-betong/vann-under-betongplate-pa-nybygd-hytte/msg737328
TSt
   #15
 13,730     0
Vi hadde også enkel hjemmelaget flytebrygge med EPS som ble tatt opp om vinteren pga is. Denne var kjempe tung om høsten men lett håndterbar om våren så noe kan den tørke opp under gunstige forhold men om det er så mye at isolasjons evnen kommer tilbake tviler jeg på.
   #16
 17     Bergen     0
Jaja, igjen, så det får være opp til hver enkelt å velge, men jeg stoler heller på den dokumenterte virkningen av produktet enn på anekdoter. Og så er det viktig å presisere at platene ikke skal stå i vann - men skulle de mot formodning gjøre det så blir det bare tatt opp vann i 0-5% av volumet. Denne fukten skal tørke ut igjen om den får mulighet til det. Har man spesielle utfordringer der grunnvann står høyt permanent så er jeg redd for at XPS alene ikke vil være en tilstrekkelig løsning uansett.

I tråden det linkes til over er ikke EPS'en et problem. Oppbyggingen av gulvet virker grei den, og det vannet som eventuelt lå igjen der når gulvet ble støpt skulle i teorien har lagt seg på toppen under støping (forutsatt at de støpte 10 - 12 cm). Men det har vel lagt igjen noe vann i sjiktet mellom radonduken og det siste laget med isopor - ikke vet jeg.
Signatur
HSt
   #17
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Nå ser du at din beskrivelse av EPS motsier ikke min om at den kan bli en våt vaskefille hvis den konstant utsettes for fukt (du forutsetter at den får tid til å tørke opp innimellom), så får vi med nyansene i det vi skriver så er vi ikke uenige. Jeg likes bare ikke den bastante påstanden om at EPS tåler fukt for det stemmer ikke alltid. XPS gir derimot marginer som er i en helt annen klasse

jaf
   #18
 6,176     tromsø     0
Vann under kjellergulv trenger ikke være grunn vann. Det er ikke grunnvann som kommer opp til isolasjonen. Det er lokalt overvann fra takrenner, snø smelting og kraftig høst regn som finner veien under kjeller gulv. Jeg har et hull i kjeller gulvet og ser det i min kjeller. At en produsent toner ned uheldige egenskaper på et produkt er ikke noe nytt. Isolasjon som ligger i grunn får ikke tørke. En må rekne med at fukkt innhold i grunnen altid er 100%. En kaller det da relativ fuktinnhold i grunn. Alle som har revet gamle bad med gipsvegger, vet hvor lett gips plater mygler og blir svarte. Uansett hvor mye reklame om gips en leser etterpå, så husker en hvordan det er å rive skada bad.
   #19
 820     0
Erfaring sier EPS suger vann, diagram sier ikke. Min forundring er om hullene i EPS ( ikke tette porer, men små kuler med mellomrom ) om fukt vanndråper kan bli hengene i mellomrommet???.

Jeg unngår EPS nå i konstruksjoner. der vann kan komme og gå.
Signatur