1,339    11    0  

Såleblokker er støpt, hvordan trekke murtråd som er i vater?

 5     0
Vi har akkurat støpt ferdig såleblokkene til huset, nå venter vi til i morgen til det er tørt. De som har gjort grunnarbeidet (lagt singel) har ikke avrettet det 100% så er litt forskjellige høyder, noe som har gjort at såleblokkene går litt i bølger.


Har noen her en ide om hvordan man kan trekke en murtråd som er i vater? Vi må bruke murtråden slik at vi får nøyaktig høyde på første skift. Uten en murtråd som er i vater, kan det hende at muren blir skjeiv.

Må jeg ha nivelleringskikkert elns? Slik at vi kan måle samme høyde i hvert hjørne, merke av på en hjørnestolpe og deretter trekke tråd mellom hjørnene?
Eller fins det en annen metode?

   #1
 24,032     Akershus     0
I gamle dager brukte vi vannvater for å få det i vater. Wink

En lang nok slange i klar plast. Fyll 99% opp med vann, ingen bobler. En ende i hvert hjørne. Knyt en hyssing i enden, så henger du det opp når det ikke er i bruk og slipper ny fylling.

Er det stor høydeforskjell, så kan det være greit å fordele utjevningen over flere skift.
Signatur
HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     0
vannvater kan avhenge av slange osv det var helt ubrukelig når vi prøvde set på oppsetting av takrenner en gang så det bruker jeg aldri siden. Skal et laservater nå lagt må en trolig bruke det i delvis mørke
   #3
 1,355     0
Roterende laser med målestav og mottager er tingen til slikt. Da tar det ikke mange sekundene å måle ut høydene i hvert hjørne (og et hvilket som helst annet punkt).

Noe slikt: https://www.staypro.no/laserinstrumenter/bygg-og-rotasjonslaser/rotasjonslaser/bosch-grl-300-hv-rotasjonslaser-med-lasermottaker

Går sikker an å leie om man ikke ønsker å ta investeringen. Jeg har dog hatt svært mye nytte av min, et kjekt verktøy å ha tilgang på. Husk målestav i tillegg, for å feste mottageren på og lese av høyden:

https://www.staypro.no/laserinstrumenter/bygg-og-rotasjonslaser/stativ-og-stenger/bosch-gr-240-nivelleringsstang-aluminium
Siste redigering: Saturday, July 22, 2017 7:08:11 PM av jkirkebo
  (trådstarter)
   #4
 5     0
En av de andre som er med å bygger huset foreslår at vi bare murer på den bølgete såleblokken og sørger for at hver basicblokk i første skift er i vater. Så skal de forskale noen mm på toppen av U-blokka og støype det i vater. Er dette like greit eller det beste å ha det beint fra begynnelsen av? Ser for meg at muren vil være veldig skeiv om vi ikke gjør noe med det fra første skift.

Skal totalt være 4 skift.
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Nå vet jeg ikke hva dere setter opp men jeg ville brukt en ringlaser., snur dere på den uten å se noen feil kan det ikke være noen store avvik. Men fungerer kun på kveld/natt. Det blir alltid verre hvis en starter med en feil, jeg rettet opp i fuge med en spiker i fugen når jeg satte opp basisblokk under en hytte med søyler
   #6
 4,057     Sørlandet     0
Dette retter du på første skift. Legg mørtel og sett blokka forsiktig oppå. Bank til den er i water og lodd. Mur så opp begge hjørnene. Sånn 4 skift eller noe. Kan mure alle fire hjørnet om det skal leca rundt hele. 

Når alle hjørnene er i water og lodd strekker du snor imellom også murer du etter denne.

Tok utgangspunkt at dette er leca eller noe tilsvarende form for blokker. 
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er mørtelkasse på basis blokk og blokkene detter på plass, jeg justerte med 28/75 og 35/95 spiker i skiftet for at de ikke skulle skli helt nedpå (blokkene er ikke plane under lenger)

   #8
 4,057     Sørlandet     0
Ja de nye blokkene er mye lettere å mure med enn de gamle. Men prinsippet med å rette opp første skiftet blir dog det samme. Og de er ikke så nøye produsert at man ikke må justere litt underveis. Derfor snorer man fremdeles. 

Proffmåten er å justere med mørtel. Men funker kjempefint å justere med spiker eller biter av stein eller egentlig hva som helst.  
HSt
   #9
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Poenget er at med not og fjær og striper fra mørtelkassen så sklir blokkene lettere sammen, nå var det ikke de største breddene jeg brukte så kanskje er det lettere å få blokkene til å flyte på fugemørtelen når blokkbredden øker. (Men litt i tvil er jeg for mørtelkassen legger vel ikke på så mye bredere stripe tror jeg)
   #10
 4,057     Sørlandet     0
Ja men første skiftet. Altså de nederste blokkene settes i mørtel om underlaget er ujevnt. Etter der bruker man kassen. Om man vil