225
11
0
Soverom i kjeller
117
Trondheim
0
Hei. Skal gå i gang i år med et soverom i kjeller i husets tilbygg.
En nabo har gjort det sanme. Han sa han kjøpte en pustende duk på obs bygg som han la rett på mur og deretter stendere.
Noe som vet hvilken duk det kan være, finner ikke den på obs bygg sine nettsider 🤔
En nabo har gjort det sanme. Han sa han kjøpte en pustende duk på obs bygg som han la rett på mur og deretter stendere.
Noe som vet hvilken duk det kan være, finner ikke den på obs bygg sine nettsider 🤔
Når du skriver "kjeller i husets tilbygg" så kan en jo håpe at dette er nytt og flott, og at det er drenert og isolert på utsiden etter alle kunstens regler. Dersom det ikke er det en del jobb som bør gjøres utendørs først.
Da jeg innredet kjelleren så drenerte jeg rundt huset i samme slengen og la inn 5cm XPS 300 plater på utsiden av Platon grunnmurs-knaste-plast opp til dagslys, og noen 5cm isopor-sement plater over (som jeg ikke tror finnes lenger...erstattet av bedre plater).
Innvendig lot jeg det være ca 5cm luft mellom mor og stenderverk. Har og en ventil som ventilerer luft i dette mellomrommet. Som stendere brukte jeg stålstendere, som lett klippes til med platesaks eller vinkelsliper, om du ikke er så heldig å ha 2,40 under taket...da slipper du å kappe. Stålstendere råtner ikke...det er praktisk... Som innvendig panel brukte jeg noen diffusjonsåpne MDF-plater (juksepanel). Vanlig panel er nok enda mer diffusjonsåpent (slipper fukt gjennom). Begge er bra nok...gips er risiko...særlig om du bruker de med vanlig papir på... Brukte forresten og 5cm XPS-plater i gulvet, og la Hunton trefiberplater med "sølvpapir" på som jeg la varmekablene oppå (var spor i platene). Var elektriker som koblet på. Brukte Rockwool isolasjon (5cm) mellom stenderne...en skal ikke ha mer pga kondensproblemer om varmeforskjellen blir for stor.
Så nå sitter jeg her....på hjemmekontor....i en totalt luktfri kjeller... som er god og varm...samtidig som jeg tenker at selv om dreneringsjobben utenfor feiler så råtner ikke veggen innvendig....digg.
Ville investert i Byggforsk sin bok "Innrede kjeller" som viser det jeg prøver å forklare, og litt til:
Innrede kjeller - velg riktige løsninger SINTEF Bokhandel
Redigert:
Sånn apropos det du spurte om...pustende duk...er sikkert en "vindsperre"-duk det er snakk om (sånn en vanligvis har på utsiden (kaldsiden) av isolasjonen). Kanskje det er for å hindre trekk....i stedet for isolasjon?
Denne feilen må du ihvertfall ikke gjøre trådstarter. Jeg gjorde det samme for 2 år siden og når Mai kom og temperaturen ble 25+ så kondenserte den kalde betongmuren og soppen blomstret. Jeg hadde ikke kledd igjen veggene, så ble heldigvis reddet av forumet her før det var for seint. Jeg valgte da og lime EPS 5cm rett på betongmuren. Da vil ikke varm fuktig luft som treffer denne kalde betongmuren kondensere og det vil ikke bli grobunn for sopp.
Ja, når jeg tenker meg om er det mulig jeg festet Rockwool isolasjons-ullplatene til veggen med ståltråd, ja, og at mellomrommet var mellom stålstenderne....eller...hmmm....husker i hvert fall at jeg styrte på med ståltråd, men om det var for å holde de på den ene eller andre siden står i Byggforsk-boken. Mener og jeg vasket muren med noe greier før jobben begynte...i tillegg til at det som nevnt var drenert på utsiden.
Plast
Duk
Mellomrom
Mot mur med unntak av at treverk ikke skal være i kontakt
Mellomrommet er tabben fra 70 tallet
Ellers er all innvendig påforing spesielt med tre og organisk en risikosport spesielt når muren ikke er isolert ute.
Regner med du da mener utvendig.
Jeg brukte 50mm Jackon XPS 300-plater ytterst, og Platon grunnmursplast i mellom yttermur og XPS-platen. Dermed er det gjerne varme som flyr opp mellom humpene i Platon-plasten, og isolasjonseffekten på den siste centimeteren i XPS-platen er gjerne ikke så høy, kanskje? Ser at Jackon de senere årene har kommet med "Jackon Thermodren", som du kjenner til HSt, som er en EPS-plate (isopor) med dreneringshull og med en duk ytterst. Den festes rett på muren ved å bore små hull og slå i plugger, og kan velges i 100mm og 200mm tykkelse. Hadde jeg skulle gått i gang med grunnmursisolering igjen hadde jeg nok godt for denne Thermodren-løsningen. Som beskrevet her:
Jacon Thermodren - erfaringer - ByggeBolig
ANNONSE: Den unike grunnmursplata holder kjelleren varm og tørr — og den lages i Fredrikstad - Tu.no
Thermodren - Etterisolering- Renovering - Fuktbekjemper | FINN.no