1,702    10    3  

Tetting mellom betong og fjell i gammel brønn

 194     1
Har en gammel brønn som ikke holder så godt på vannet lenger. Slik det er der nå er vannspeilet ca. 20cm under silen og det var vann i kranene i går, så noe lekker iallfall. Har akkurat åpnet brønnen, og der vannspeilet står nå så ser det ut som det er et sted det kan være en svakhet. Er iallfall et hull som går et stykke inn i veggen, akkuraqt i overgang fjell og betong i nivå med vannspeilet. 

Når vi først utbedrer dette så kan det være greit å gå over alle overganger mellom betong og fjell dersom det lar seg gjøre på en grei måte.

Noen som har forslag til fremgangsmåte / produkt å bruke til dette? 

   #1
 484     Bergen     1
Jeg ville krafset ut litt langs fjellet for å senom det er mye løs masse der, mulig brønnen din ble laget i "lag" det kan du ofte se nedi brønner fra 50 isj tallet, da ble mange laget for hånd og støpelagrne synes tydelig.
De sparte og ofte på betongen.. Du kan se om du har noen lag dom er mere porøse feks.
Lag deg en "lett forskaling av en planke som følger fjellet. Så skummer du den fast mot fjellet og tømmer inn litt rapid. (Ekspanderende betong) de koster ca 100.- for sekken..

Så når du er ferdig å støpe så tar du 5 års vasken samtidig, (ny kost og vann) ingen såpe..
Jeg bruker en senkepumpe fra biltema og 50mm rør til å tømme brønnen, da går det unna.
Har du en nabo som har offentlig, så kan han sikkert gi deg en påfyll når du er ferdig.
Signatur
   #2
 24,032     Akershus     0
?

Når brønnen er reparert og potte tett, hvordan kommer det vann i brønnen?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 194     0
Betongen i seg selv ser faktisk relativt grei ut, fast og fin. Men en støp langs fjellet er under vurdering.

I brønnen det er snakk om er det tilsig fra fjellet i bakkant og så er to sider i framkant støpt opp i betong.
   #5
 484     Bergen     0
Betongen i seg selv ser faktisk relativt grei ut, fast og fin. Men en støp langs fjellet er under vurdering.

I brønnen det er snakk om er det tilsig fra fjellet i bakkant og så er to sider i framkant støpt opp i betong.

Da har du samme brønn som meg, jeg har tilsig fra fjellet..
Regner med du skjønte at du ikke må støpe igjen bak. 😂😂
Når du er der nede i grotta så kan det være du ser "lys" og tenker det er smart og støpe det igjen. (I øvre del om du har støpt lokk??)
Ikke støp igjen de hullene i øvre bakkant. 😉😉 dekk de fra øversiden med stein, store og små, preventativt mot frosk. 😉😉

Er fronten til brunnen gravd inn? Slik at du ikke kan se "betongveggene"?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 194     0
Hva!? Har støpt igjen alt jeg nå. Har bare et lite hull igjen oppi en massiv betongklump. Vil det ikke komme vann oppi der? Neida, skal bare støpe i front i overgangen mellom betong og fjell, rører ikke tilsigsområdet i bakkant.

Brønnen har tildekking med A-taksplater på bjelkelag og fronten er tilfyllt slik at jeg ikke ser utsiden.

Heller mot en støp, men skal se om jeg får tak på fagfolk og høre hva de anbefaler.

Hadde forresten valgt bentonittbånd og injeksjonsslange om jeg skulle støpt opp betongveggene på nytt.
   #7
 24,032     Akershus     0
Forstår ikke helt hvordan dette fungerer. En skrå fjellflate. Vann renner på fjellet. Hvordan får du et vannspeil høyere enn fjellet der vann renner inn? Skal du få høyere vannstand må betongen fungere som en demning i en kløft? Da vil du ha reservevann i grunnen ovenfor brønnen også.
Signatur

TSt
   #8
 13,730     0
Kan hende at vannet kommer inn i bunnen i allefall vil du når du har tettet her oppleve at brønnen kan bli tom når grunnvannstanden har gått under det punktet du nå har hull inn. Ikke sikkert dette vannet er like bra som den som kom inn i bunn tidligere (der kan det ligge mere grus / sand som vannet må igjennom enn opp langs ringen.
¨
Dvs brønner bør en være veldig forsiktig med hva en gjør med hvis en ikke vet 100% hvordan den får vann inn og hvorfor det ikke forsvinner av seg selv over tid. Men lurt råd å vaske en brønn ved å tømme den hvis det er mulig med noen år mellomrom. Men husk å sjekke ved å prøvetappe noe at det kommer tilbake eller ha andre måter og fylle den opp igjen med etterpå.
  (trådstarter)
   #9
 194     0
Det er en veldig lite avansert brønn. I bakkant er det fjell, og det kommer vann inn fra en sprekk i fjellet. Det er ikke overflatevann som renner inn i brønnen. For å holde tilbake vannet er det støpt opp betongvegger, akkurat som en betongdemning. Nå når det er så tørt er det veldig lite tilsig, og lekkasjen(e) er større enn tilsiget. Derfor bli vannet stående i bunnen av brønnen, sannsynligvis i nivå med laveste lekkasjepunkt. Vår antagelse er at det er overgangen fjell-betong som er problemet, og vi har funnet ett punkt som kan være synderen. Det kan være flere punkt, så vi ønsker å tette hele veien langs betongveggene.
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     1
TS forklaring høres plausibel ut, Cistrex eller noe slik heter en bruker her som selger noe tette produkter mener noen av disse er godkjent for drikkevann