29,011    21    9  

Thermomur, hvem er best? Jackon, vartdal plast eller sundolitt KUB?

 123     3
Jeg planlegger nybygg og tenkte og sette opp kjelleren med isopor veggsystem...

Hvem system er det beste med tanke på montering og kvalitet?

Er det noe tema at isoporen kan løsne fra betongen med åra?

Og er det noe forskjell på hvem som er enklest å overflatebehandle?

Styrke på veggene og fylling inntil er det vel ikke noe forskjell på, da det er betongen som står for den

Noen som har noen tips?
Signatur

   #1
 138     Mo i Rana     1
Heisan . Har akkurat satt opp grunnmuren til huset mitt selv . Valgte Jackon . Men ikke såleblokkene , forskalte opp en bankett på gammelmetoden . Ellers er jeg veldig fornøyd med Jackonsystemet . Det følger med en del utstyr som gjør avstivningen veldig enkel . Naboen bruke sundolitt , den mangler en del slike finesser som gjør det enkelt . Også veldig gode montasjeveiledninger som ligger på hjemmesidene . Kjenner forøvrig ikke til andre produkter . Så sum : veldig fornøyd med Jackon Smile
   #2
 47     Sunnmøre     2
Hei!

Er nettopp ferdig med å bygge to etasjar med Vartdal sitt system. Eg har naturleg nok ikkje erfaringer med korleis produktet vil oppføre seg over lang tid, men har gjrot meg nokre erfaringar i byggeperiode:

1. Avstiving: Det går med mykje meir 2" 4" til avstiving enn ein trur. (Dette gjeld vel alle thermomurar). Vartdal kjem på bana med eit nytt avstivingssystem, der ein har spesielle "stålskinner" som i tillegg til å fungere som avstiving, også fungerar som stillas. Absolutt verdt å undersøkje. Eg såg dei på Bygg-reis-deg i Oslo, og veit ikkje kva tid dei kjem på marknaden.
Eg har iallefall lært at ein bør stive av meir enn det som er sagt, det kan i grunnen aldri verte nok. Spesielt i hjørna!

2. Knasteløysinga på Vartdal synest eg er bra, og det vert endå betre når dei etterkvart kjem med "overlapp på vertikalkant" (veit ikkje noko betre ord). Då slepp ein å fylle med byggskum i dei små rillene.

3. Generelt om EPS-murar: Vind er ikkje kjekt! Det skapar trøbbel både under lagring og bygging. Sørg for å sikre godt.

4. Vartdalmuren "veks" litt når ein held på. Dette er dei klar over, og eg har forstått det slik at dette vert ordna på.

5. Ei Nor-Sag/Gjerdesag er ei knallgod investering til EPS-muring!

Elles har eg ikkje så mykje meir som eg kjem på no, men alt i alt er eg godt nøgd med produktet!
   #3
 1,515     Bergen     1
Har bygget med KUB, og er meget godt førnøyd med dette systemet.
Vi var usikre på hvor mye 2"X4" vi skulle bruke så det gikk med rundt 700m med dette. Men dette kan brukes til andre ting etterpå. Bedre å stive av for mye enn forlite...

Å sette det opp tok kort tid, og resultatet ble kjempebra. KUB er bra å jobbe med, lett å sage i, og tåler veldig mye. Anbefales.

Er ikke noe selger ifra Sundolitt, men fikk en grei pris på dette igjennom nabo som er selger i Sunde, og dermed var valget vårt lett.

Les evt. her (1 bilde): http://www.byggebolig.no/index.php/topic,14682.0.html


   #4
 52     Trondheim     0
Har ingen egenerfaring, men mureren som satte opp grunnmuren min i vår fortalte at han hadde prøvd flere varianter thermomur, men endte opp med Jackon som det produktet han ville fortsette med.
   #5
 2,264     0
Noen som har noen estimater på kvadratmeterprisen på disse systemene?
Tenker da bare isoporen, ikke avstivning.
   #6
 430     Akershus     0
Jeg brukte Vartdal til grunnmuren på tilbygget mitt. Er veldig fornøyd med selve elementene, men vil absolutt anbefale å støpe en såle, og ikke bruke såleblokkene. Brukte veldig mye tid på rette opp de fordi de forskjøv seg når man stablet elementene oppå.

Elementene synes jeg var overraskende solide, og ingenting sprakk. Fylte 270cm+såle i løpet av en drøy time. Ca 7 kubikk betong gikk med.

Jeg brukte den nye typen fra Vartdal som er laget av neopor, som skal gi bedre isolasjonsevne.

Totalt sett gikk det mye mer tid til jobben enn jeg hadde trodd. Alle sier jo det er lego for voksne, men det tar tid med disse elementene også. Armering, avstivning, vindusåpninger tar mange timer tilsammen.

Jeg sammenlignet Thermomur, KUB og Vartdal på pris før jeg valgte Vartdal. Vartdal var ca 10-20% billigere.
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
KUB kommer med en ny versjon over nyttår, da tror jeg dette blir den beste ut fra hva jeg har sett. Vartdal og KUB har større høyder som gir færre skjøter enn Jackon. Tror også krav til avstiving blir enklere med store blokker.  Pris ligger på ca 500-550/m2 for selve muren tror jeg (sikkert litt tillegg for den superisolerte utgaven av nye KUB).  Skal du bygge før nyttår velg Jackon eller Vartdal.

Edit: Prisen er ikke eksplisitt for KUB, men skal en overleve i markedet kan en ikke ta så mye mer enn "normalpris" som gitt over. Vet det er mye rar prissetting, før "riktig" rabatt.

   #8
 181     Haugesund     0
Har kun erfraring med Jackon. Vi holder på å bygge med dette systemet nå, og er godt fornøyd.

Enkelt og sette opp, men som tidligere nevnt er vind en utfordring. De må også behandles med en viss forsiktighet, slik at de ikke ødelegges. Noe svinn må påregnes i tillegg til kapp. Kvadratmeterprisen som er nevnt for KUB er tilsvarende Jackon.
   #9
 33     0
Setter opp mur i Vartdal sitt system nå. Har aldri satt mine ben i en thermomurblokk før, så mitt valg ble gjort etter beste teoretiske evne...

Jeg valgte Vartdal foran Jackon pga:
- Høyere elementer, trodde det ville gå raskere.
- 1cm tykkere betongkjerne
- Bedre isolasjonsverdi pga bruken av det spesielle "Neopor"-materialet (Tror de har blandet grafitt inn i vanlig EPS?)

Har gjort meg følgende tanker:
- Vind er ikke gøy, kan føre til dobbelt arbeid...
- I vegger med oppfylling på ytterside (og lange strekk uten støttevegg) skal det legges horisontal armering cc 300mm. Måten vi løste det på når blokkene er 600mm høye var følgende: Vi la løse kamstål oppi forrige skift før vi satte på nytt skift. Når nytt skift var på plass stakk vi hånden nedi blokka, heiste opp den løse armeringen fra blokka under og festet armeringen på undersiden av plastikken i øverste skift. Kan si en ting om denne metoden: FRYKTELIG TUNGVINT. Jackon har 300mm høye blokker. Dermed kan du alltid legge armeringen oppi en blokk. Ser for meg at det må være mye enklere...
- Da det er første gang jeg gjør dette trodde jeg det skulle være sånn når graveentreprenøren rettet av for såleblokka med stein med opptil 20-25mm diameter. Dermed ble det umulig å få underlaget i vater - det har vi fått betale for i form av frustrasjon og ekstrajobb senere. Når du kommer til skift nr 3 er det umulig å få trykt "legoklossene" på plass når de står ørlite skjevt i første skift. Underlaget er altså alfa og omega!
- Dersom du har muligheten for å påvirke lengde/bredde på muren: Sørg for å få vegglengdene til å gå opp i 5cm. Da slipper du problemet med skjøter der knottene ikke passer mot hverandre.
- Tidsbruk: Ting tar ikke bare lenger tid enn hva man tror. Det tar FRYKTELIG mye lenger tid enn hva man tror, i alle fall for meg.......

Ellers har vi foreløpig støpt i to omganger:
1. Såleblokk + første skift. Det gikk greit. Brukte steiner til å tynge ned blokkene + at jeg måkte singel opp langs på begge sidene av såleblokka. Det er jo bare isopor det er snakk om, så det er fort gjort å sparke muren ut av stilling før den er støpt.
2. Støpt plate inne i "ringmuren"
Har nå stablet resten av muren + en del støttemurer, og skal støpe dette på fredag.

Et siste tips: For å binde armering, så har jeg kjøpt sekkedrill for å bruke på bindebøyle/sekketråd. Det var så lurt at jeg etterhvert faktisk kjøpte en sekkedrill ekstra. Mye enklere enn å stå med ståltråd, avbitertang og blodige fingre
   #10
 47     Sunnmøre     1
Bruk holdekke som etasjeskiljar, då er armering mykje enklare. Smile Då har ein støtte i topp og botn, og ein slepp støttemurar og bæreveggar i kjellaren. Så langt eg kan sjå er det ikkje noko særleg dyrare enn trebjelkelag. Pluss at ein sparar både på armering og støttemurar.

Personleg trur eg ikkje at overgong til 30 cm høge element (Jackon) for å spare tid på armering er tidsbesparande i den store samanhengen. Eg har iallefall ikkje erfart den "underliggande" armeringa (for å få cc 300) som noko stort problem.

Elles brukte eg Biltema-plast strips til armering, billig, og veldig enkelt. Einaste ulempa er sår på peikefinger som brukast til stramming.

Ein kompressor til å blåse vatn ut av "knastane" er også greit å ha for hand. Vartdal seier dei kjem med drenering av hola etterkvart.