985    3    0  

Treullsement, fjerne eller ikke før plating?

 1     0
Har et hus fra 61 hvor kjellerens yttervegger har treullsement på innsiden. Det går også to lekter på langs i hele veggen eggen er under bakkenivå. 
Når jeg rev av gammel panel, så lå det plast rett bak etterfulgt av langsgående stendere (dekket med plast) og treullsement med betong ytterst. På noen av stenderene oppdaget jeg fukt når jeg tok av plasten.

Det er uvisst om det er drenert, men det ser ikke sånn ut. 

Spørsmålet mitt er om man kan bygge et nytt rammeverk oppå det gamle (evt bytte ut noen) med lufting på eksisterende vegg, eller om best løsning er å prøve å fjerne all treullsement og bygge opp fra bunnen av.
Jeg ønsker å legge plater av typen walls2paint, eller kjøre vanlig mur og pusse ned slagge denne med noe (evt. hva?) 


Har noen gjort eller støtt på noe lignende?
Dette har jeg ikke gjort før så alle tips mottas med takk! 
Treullsement, fjerne eller ikke før plating? - IMG_20190808_195629766.jpg - Vegardo

TDJ
   #2
 1,626     Asker      0
Såvidt jeg vet er vel treullsement ikke noe dårlig valg innvendig; isolerende, tåler fukt, alkalisk og motstandsdyktig mot mugg/sopp etc. De fleste (alle ?) av disse egenskapene går føyka ved tilførsel av organisk materiale (f.eks stendere i tre) og innplasting. En ren og helt diffusjonsåpen murvegg vil beholde de gode egenskapene.

Dersom man kan leve med en mur-overflate på en murvegg (!) og ikke MÅ ha panel i en eller annen form finnes det ihvertfall 2 tilnærminger som jeg mener er gode (etter å ha fjernet ALT av nåværende organisk materiale):

  • Treull-platene sparkles / pusses direkte med 100 % diffusjonsåpen mørtel, eventuelt med et fiber armeringsnett. Kan overmales med ekte kalkmaling som også er 100 % diffusjonsåpen. ("kalkmaling" utseende er populært for tiden; finnes latex-basert maling som blir seende ut som kalkmaling, denne er ikke like diffusjonsåpen).

  • Liming (med diffusjonsåpen mørtel) av multipor isolasjonsplater direkte på treull-platene. Gir en glattere overflate for etterfølgende pussing og maling samt økt isolasjons-evne i størrelsesorden med glava o.l.; dvs 6 cm Multipor tilsvarer ca 5 cm glava.


Med denne oppbyggingen av en vegg er du sikret at eventuelt vanninntrengning (utenfra, nedenfra, innenfra, kondens - whatever ...) IKKE forårsaker andre effekter enn at muren blir fuktig. Ingen råte, mugg, sopp eller annen styggedom. Riktig kalk-maling binder seg til muren på en måte som gjør at eventuell fukt aldri vil medføre blærer eller bobler. 
Veggen vil i tillegg også "regulere" luftfuktigheten i rommet; vil absorbere fuktighet ved økning og avgi ved avtagende fuktighet.
Signatur
TSt
   #3
 13,730     0
Det var en her som hadde fjernet dette og oppnådde masiv kondensering på veggen lenger inn. Fuktig trestender her kan komme av kondensering på innsiden av plasten som har rent ned på stender.

Må passe på aldri å overdrive isolasjon på vegger som ikke er isolert utvendig. 2/3 deler av isolasjon skal helst være på yttersiden.