TDJ
   #31
 1,626     Asker      0
Angående porebetong, må den pusses eller kan det males direkte?

Mye tekst/info i denne tråden - har ikke alle detaljene...
Men forstår at muren er skikkelig skjev og å rive ned og mure på nytt er uaktuelt.
Så da gjenstår avretting.

Har selv bygd/innredet kjeller uten utvendig isolasjon og skydd alle løsninger som kan gi problemer ved fukt uansett om fukten skyldes kondens eller vann utenfra. Benyttet produktet Multipor (som er en slags porebetong, men med isolasjonsevne i nærheten av Glava/Rockwool (l= 0,040 W/mK)  https://www.ytongsiporex.no/multipor_innendaemmung_wi.php  og https://www.youtube.com/watch?v=onUvUK-LGiM ). Består i hovedsak av innelukket luft (!!) og er derfor svært lett, men også veldig skjørt, Limes på vegg med dertil egnet mørtel. Overflate beskyttes med en fiberduk innstøpt i mørtel og kan overmales med ren silikat-maling.

Hovedpoenget i TS sin situasjon er at Multipor kan skjæres/formes særdeles enkelt/kjapt med f.eks sag og finnes i mange forskjellig tykkelser fra 60 mm og oppover. Man kan da skjære platene i økende/minkende tykkelse iht hvordan veggen heller og ende opp med en loddrett vegg. Mørtel som benyttes til liming benyttes også til fin-avretting / glatting. Ingen problemer å bygge ut veggen lag-på-lag med plater.

En god del arbeid, og ikke like enkelt å få tak i produktet Multipor over alt (men alle store kjeder kan skaffe/bestille), men den ferdige veggen vil være 100 % sikret mot fremtidig mugg, sopp, råte og annen styggedom - vil regulere fuktigheten i rommet OG isolere relativt bra. Ser at TS nevner XPS/porebetong sammen, disse produktene har diametralt forskjellige egenskaper mhp fukt; er tilnærmet diffusjonstett og tar ikke opp vann, mens Multipor er diffusjonsåpen og absorberer vann (på samme måte som betong). En vegg bygget opp på denne måten skal IKKE dekkes til med f.eks. dampsperre e.l. - da ødelegges veggens viktigste egenskap, nemlig fuktregulering.

Signatur

TDJ
   #32
 1,626     Asker      0
Forsøk på mer info - ble feil. Ikke mulig å slette helt Sad
Signatur
  (trådstarter)
   #33
 2,369     0
Takk for info. Det var jo porebetong og en forlengelse av muren som var planen her nå. Xps har jeg vel dratt inn siden det var noe som ble vurdert tidligere før jeg bestemte meg for å støpe veggen, at det ble satt opp xps/tetti eller tilsvarende på stålstendere med luftespalte i bakkant mellom ny vegg og fjell.

Nå som fjellet og vannet er støpt inn bak ny mur så er det strengt tatt porebetong som er ønskelig, men så ble xps med skum i bakkant tatt frem som et alternativ fra de som støper og jeg har fortsatt å dra det med som et alternativ i søke på løsning.

Er det forskjellige leverandører av porebetong, og har det noe å si hva en faktisk velger?

https://www.maxbo.no/plate-50x400x600-porebetong-plate-for-liming-og-muring-p1761217

Men si en da velger porebetong, hva vil være beste/enkleste løsning?

1) Tilpasse platene for å få en slett vegg ved å sage/skjære baksiden og lime fast mot mur.
2) Legge porebetong direkte mot ny forskaling og fylle mellomrommet porebetong-mur med ekspanderende mørtel?
   #34
 4,057     Sørlandet     0
Vil si at begge løsningene er like gode. Tilpasning er så klart litt mer tidkrevende men også billigere materiellmessig. Dette vil være det enkleste for en amatør. Kjappe Alternativet er å legge de ytterkant forskaling. Går også bra men krever skikkelig forskaling. Du har jo allerede prøvd en gang, så nå vet du hvor mye trykk det er snakk om.

TDJ har noen tråder her inne om multipor. Anbefaler å pløye gjennom noen av de ganske interessant. Når jeg en gang river multimur veggen heg har i ytterveggene er der multipor jeg skal isolere og bygge opp igjen med. Jeg TROR ikke man kan isolere for mye med multipor. 
TDJ
   #35
 1,626     Asker      2
Men si en da velger porebetong, hva vil være beste/enkleste løsning?

1) Tilpasse platene for å få en slett vegg ved å sage/skjære baksiden og lime fast mot mur.
2) Legge porebetong direkte mot ny forskaling og fylle mellomrommet porebetong-mur med ekspanderende mørtel?

Ser stadig at man sidestiller porebetong og Multipor. Porebetong er en generell betegnelse på betong-blokker og -plater med og som er mer eller mindre luft-fyllt. Multipor er (også) en porebetong, men spesielt utviklet for isolasjon. 1 m3 med Multipor veier ca 115 kg, mens 1 m3 med "vanlig" porebetong veier ca 400 kg. Mulitipor har varmeledningsevne ca 0,04, Glava har ca 0,037, mens vanlig porebetong har fra 0,09 og oppover (avhengig av styrke og vekt).

Multipor lar seg skjære med vanlig sag like enkelt som f.eks isopor.

Såvidt jeg vet er det bare YtongSiporex som produserer et produkt som Multipor - ikke sett noe lignende fra andre produsenter.

Jeg ville IKKE ha laget en ny, ytre forskaling for så å stable Multipor på innsiden av denne OG så fylle et hulrom innenfor med betong. Bla fordi Multipor er særdeles lett og luftfylt og kan "flyte" opp i betongen. Det er riktig som nevnt over at man ikke kan isolere "for mye".., slutt-resultatet er å oppfatte som en homogen mur med lik egenskap tvers gjennom.
Signatur
  (trådstarter)
   #36
 2,369     0
Glimrende, da håper jeg det blir en løsning på det. Tusen takk for hjelpen så langt Smile
jaf
   #37
 6,176     tromsø     0
Hvis du isolerer 10cm styrofoam og plugger i betong med egnede plast plugger. Så lekter du veggen på varm side med 19mm lekter vater med laser og snor. Kler med tynn panel (med diffusjonsåpen maling) og monterer en inspeksjons luke. Da er vel konstruksjonen så sikker som det er mulig å få den ?

  (trådstarter)
   #38
 2,369     0
Nå må du ikke forvirre meg når jeg hadde bestemt meg for en løsning Laughing

Jeg får bruke dagen til å tenke over dette, så ta en dialog med de som støpte veggen i morgen å se hva en kommer frem til.

Men jeg vil jo på nytt få en luftespalte med den løsningen? En inspeksjonsluke vil jo også kun gi meg tilkomst til området luken er i og ikke hele veggen. Antar at hvordan klima i en slik luftespalte vil variere litt fra hvordan rom den grenser mot og temperatur i dette rommet?
jaf
   #39
 6,176     tromsø     0
Eventuelt Multipor nederst. Fra gulv og opp 1 meter. Siden fukt oppstår lang gulv. Pusset og limt (fliselim ?) på betong vater og justert på innsiden. Så lekter videre opp. Det er jo et "hakk" (betongklosse) mot grunnmur på 10-15cm som bør skjules ? 10-15cm styrofoam på betong. På varm side av isolasjon vil det være innetemperatur. Det bør stå litt varme på i kjeller og gjerne en liten avfukter. Det blir med tilstrekkelig isolasjon, 10-15cm "varmt" på varm side av isolasjon og "kaldt" på kald side av isolasjon.
Siste redigering: Sunday, August 16, 2020 11:10:35 AM av jaf
  (trådstarter)
   #40
 2,369     0
Om det lar seg gjøre å legge på multipor på nederste del av muren så blir det nok løsningen, opp til kanten. Så får jeg finne ut hvordan jeg gjør det på oppsiden av kanten når de er ferdig og gulv er støpt. Slik det er nå så kommer jeg ikke mye videre