Vanvittig spennende prosjekt da Nøyaktig det samme som mitt! Helt sinnsykt hvor likt det er, enda mer sinnsykt at vi bor i samme kommune. Hehehe Blir kanonbra da!
Vanvittig spennende prosjekt da Nøyaktig det samme som mitt! Helt sinnsykt hvor likt det er, enda mer sinnsykt at vi bor i samme kommune. Hehehe Blir kanonbra da!
He-he; har nok registrert at det finnes elementer rundt omkring som synes kommune-sammenslåing fortjener beskrivelsen "sinnsykt", ja !
(Men det temaet hører vel hjemme i et annet forum...)
Noterer meg Multipor-platene dine. Hva ble erfaringen til slutt, og hvordan går prosjektet nå?
Hei, jo da, prosjektet skrider (saaakte) framover ; er 80% ferdig med 3 av 6 rom. Min målsetting med å benytte Multipor var å kombinere isolasjon, fukt-regulering og motstandsdyktighet mot sopp/groe etc et ett "stykke" og unngå utvendig isolasjon (graving ++). Så langt har det vist seg å fungere veldig bra; fuktnivået i kjelleren er nesten konstant på 35 - 45 % RHD gjennom året. Det har ikke vært antydning til kondensering noen steder og "klimaet" er behagelig. Eneste observasjonen er at 60 mm Multipor murt på 200 mm støpt betong ikke nødvendigvis tilfredstiller TEK10 - 17 når det gjelder isolasjons-verdi . Men, det er greit nok for meg og funker bra i kombinasjon med gulv-varme. Tenkte å legge ut noen bilder etterhvert, men har fått bygget hytte i løpet av vinteren - DET har tatt mye fokus og oppmerksomhet ! Men, med overtakelsen tidlig i Juni er det møblering ++++ som står på tapetet - rimelig "slitsomt" det også . Men, legger ut noen bilder etterhvert.
Viktig at gulvvarmen får noe bedre isolasjon under seg. Da slipper en å bruke varmekabler absolutt hele året i tillegg vil ikke all varmen stikke av nedover. Jeg har slike gulv i kjeller i dag og de venter bare på at andre prosjeketer skal bli ferdige før det blir dette gulvet sitt tur.
Det er vel stikk i strid med alle regler og vanlig bygge-skikk og ikke isolere under varmelementene i et gulv. Jeg har lagt 15 cm XPS i 2 lag på stein under mitt gulv og det funker helt fint. 10 cm betong ovenpå XPS'en og parkett og flis over der igjen.
Er 1 år siden jeg sist la ut noen bilder på denne tråden - tiden går så urimelig fort !
Har forsøkt å samle i hop noen bilder, litt sortert etter "tema" - ikke alle i kronologisk rekkefølge ().
Kortveggen er helt dekt med 6 cm Mulitipor, har "frest" ut spor til trekke-rørene (Multipor er helt porøs og sporene lages helt enkelt med en skrutrekker eller lignende). Med kun 6 cm tykkelse har jeg benytte koblingsbokser som bare bygger 4 cm for å beholde et minimum av isolasjon. Metall-lister rundt vinduer som forsterkning.
Deretter armering (fibernett) og pussing av vegg med spesiell mørtel. Gir en hard overflate sterk nok til å henge bilder osv på. Tyngre saker må nok festes med anker-bolter gjennom Multiporen og inn i underliggende betong.
Å få dette glatt & pent er et lite he…. for en som ikke er murer !!:$ Også pussen er av spesiell type for ikke å redusere diffusjons-egenskapene til veggen; den skal jo være mest mulig fukt-åpen.
Langveggen (11 m) med påbegynt Multipor… Er enkelt og greit arbeid som går fort unna etter litt innkjøring av arbeidsmomenter...
Gjort deler av veggen (delvis) ferdig, men skal sette inn vindu i den gamle inngangs-luken til kryp-kjelleren. Må støpe opp i underkant til riktig dimensjon før jeg fortsetter med platene.
En del flikking og tilpasning før en kommer i gang. Et problem at kalenderen sier Nov (17) og det er kaldt i været - vil forsøke å isolere utvendig for å sikre at sementen herder ok.
Forskaling utvendig med 8 bolter inn i murvegg. Isolering med Glava byggmatte som kan åpnes/lukkes etter behov. Fungerte veldig bra.
Innvendig forskaling; har dummet meg ut en gang (for mye) på for svak forskaling. Ikke denne gangen !
Ferdig tettet og pusset yttervegg (langveggen) Ble bra ! Også kortveggen ble bra ! (Hele muren skal males, men senere....)
Vindu på langvegg med utforing og klar til pussing. Ønsker ikke lister rundt vindus-åpning og benytter MDF for å redusere temperatur-vandring mellom vegg og utforing. Har gått bra, ikke noe store sprekker pr dato
I den "andre enden" av kjelleren (mot den andre kortveggen) har jeg laget ny "yttervegg" ut mot den gjenværende krypkjelleren. Mye arbeid og lite gevinst å grave ut (granitt !!) og underbygge denne muren. Krypkjelleren er nå 60 cm bred og 6 m lang. Den nye "ytterveggen" bygges som en tradisjonell yttervegg, men uten kledning. Veggen står på støpt ringmur og krypkjelleren er drenert under ringmur og til grunnvanns-brønnen i kjelleren. I bunn er det pukk/singel, deretter 5 cm XPS (for å beskytte radon-duk, radon-duk som er brettet opp på fjellet og låst av, 5 cm XPS og gangplanke på toppen.
Den "nye ytterveggen" grenser mot tekn. rom (bildet), en liten del av badet og hele den ene veggen i badstua. Fuktsperre skal legges mellom baderom og tekn. rom, radon-sperre som også fungerer som fuktsperre legges på yttervegg i tekn.rom. Grått rør med vifte på veggen er radon-avsuget; trekker luft fra grunnvanns-brønnen som ligger midt under kjeller.
Veggen kommer opp. Inspeksjons-dør ut til krypkjeller. Brytere på vegg er lys i kryp-kjeller, av/på til radon-pumpe og lys i tekn.rom
Yttervegg i tekn.rom er kledd igjen. Skal avrette gulvet. Benytter et Hey'di produkt som skal flyte VELDIG godt og tørke VELDIG raskt....
Hvilket det definitivt IKKE gjorde !!! Dagen etter kunne støypen graves ut med fingrene. Hissig telefon til Hey'di ga 2 svar; det skulle IKKE være slik og det kom HELT sikkert til å herde..... etter hvert :@@:@@
Hvilket det HELLER ikke gjorde ! Gravde ut alt sammen og støpte pånytt med Weber - som oppførte seg AKKURAT slik pakken sa den skulle... Mange telefoner til Hey'di med alle mulige opplysninger, batch-nr på posene, hvor/når de var kjøpt, hvordan jeg hadde støpt... :@@… De beslutte å sende en kar etter hvert...
Hey'di-karen kom og tok med seg tom-posene og lot disse stå igjen... De lovet at jeg skulle få høre tilbake OG at jeg ikke på noen måte skulle påføres tap pga dette.... :D (jeg gjør absolutt ALT arbeid selv, kanskje jeg skulle sende de time-lister....) Uansett; dette skjedde i Febr -18 og per Aug -18 har jeg ikke hørt et kny fra de) Men, livet går videre !
Gulvet i tekn. rom, spesielt "kloakk-brønnen" dekket med maaange lag med vanntettende sement, deretter malt med 2-komponent epoxy-maling.
Rør-installasjon til kloakk-kvern/pumpen ble gjort av profesjonelt firma - har respekt for trykksatt utløpsrør; ønsker ikke at DET skal hoppe av under drift !! "Proffen" fikset også innkommende vannrør i samme slengen, veldig bra arbeid, men 2,5 ggr dyrere enn antydet på tlf :( Moral; Be ALLTID om bindende tilbud FØR jobben starter.... !! (Her ble "ca 8 - 10 000.- til 25 000.- når alt ble oppgjort. Har adgang til Onninen's engros-priser på VVS og ser av regningen at det er opptil 350 % påslag en deler som er benyttet... Vel må de ha pengen sine, men....) Lesson learned for en selv-bygger ! Ser ryddig & bra ut !
Og etter hvert har også VVB'en funnet sin rettmessige plass !! :)
I det blivende bad/vaskerom er fordelings-skap og RiR på plass; alt er i drift og funker perfekt. (Veldig ok å ha en hyggelig nabo som også er proff rørlegger ) Badet er nå klart for videre bygging; tenker 15 / 18 mm liggende ru-panel (plank), 13 mm Litex, smøre-membran og fliser på toppen. Fuktsperre i himling. Vet ikke når jeg får startet med dette, men håper å være i boks før jul (-18)... O:)
I den andre "enden" av kjeller skal det bli et soverom/kontor. Leca skillevegg inn mot nabo (i 2-mannsboligen) utlektes og isoleres med 7 cm Rockwool. Ingen fuktsperre på denne veggen. Lekter i tak for langsgående takbord (MDF).
Overgang mellom kjellermur og øvrig vegg er en utfordring isolasjons- og kondens-messig. Her er det full-isolert fra svillen og innover og avsluttet med fuktsperre mot første bjelke (langveggen).
Samme løsning på kortvegg, men her avsluttet mellom dragere.
Endelig et rom som er LITT "ferdig"; eike-parkett over fuktsperre (gulv-varme) og trinnlyd-"papp" (!), MDF skygge skrå på vegger og tak.
Også badstue (inngang fra badet) er på det nærmeste ferdig. Her er det først kryss-isolert med 5 cm Rockwool over de 10 cm som finnes i veggene (20 cm i taket...). Deretter legges det Kingspan Sauna isoleringsplater på stenderverket (platene fungerer også som fuktsperre). Utenpå Kingspan lektes det ut for kledningen i badstua.
Med ferdig fugete fliser på gulv ser det hele ikke helt ille ut. Badstue-ovn (9 kW) er innkjøpt men ikke montert ennå. Badstua fungere inntil videre som lager-rom...
Tid for et stort gjennombrudd; få inn trapp mellom kjeller og første etasje Tidligere et lite hull i gulvet har nå blitt digert....
Bekymret BÅDE for om trappa "passer" (leveres av en herværende pensjonert snekker...) og hvordan jeg skal kunne få "glatte" vegger i hele trappe-løpet. Huset er IKKE vater-rett i alle retninger
Trapp under montering..., ble en særdeles svett affære med over 30 grader både ute og inne... OG en trapp som måtte "overtales" her og der for å passe ! Neste gang (om det blir noen...) skal dette definitivt gjøres av et firma og jeg skal KUN se på !!!
Men som alltid; ting ordner seg og nå er trappa i bruk og panel (furu !) ligger på veggen i trappegangen.
Noe lister oa gjenstår, men greit nok. Enda et rom (nesten) ferdig.
Og dette er status pr Aug -18. Det aller meste av el er trukket og koblet (gjør dette selv men inspiseres og godkjennes av autorisert installatør). Stua er verkstedet mitt for tiden og vil bli det siste rommet jeg tar. Legger opp til LITT potensiell "moro" på lydfronten her med rørtrekking til tak- og bak-høyttalere. (Men står over lyd-himling; stjeler for mye av takhøyden).
Har ellers kjørt radon/temp/fukt-målinger i kjelleren siden før den nye "ytterveggen" mot krypkjeller ble lukket. Tallene ser pr dato ut som følger: Er ingen tvil om både radon og fukt er "under kontroll" og jeg kan ikke si meg annet enn godt fornøyd der :D ! Nå gjenstår bare "RESTEN" slik at man blir FERDIG med dette prosjektet og kan begynne å "bo" dernede…. Har (som sagt) også fått bygget hytte det siste året - håper å være der mer enn i kjelleren framover.
Siste redigering: Friday, August 31, 2018 9:53:44 AM av TDJ
Helt enig. Får litt dårlig samvittighet av at jeg ikke er ute å gjør ferdig tilbygget mitt 😁
Nøyaktig det samme som mitt! Helt sinnsykt hvor likt det er, enda mer sinnsykt at vi bor i samme kommune. Hehehe
Blir kanonbra da!
http://byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/historien-om-kjelleren-fra-h
He-he; har nok registrert at det finnes elementer rundt omkring som synes kommune-sammenslåing fortjener beskrivelsen "sinnsykt", ja !
(Men det temaet hører vel hjemme i et annet forum...)
Noterer meg Multipor-platene dine. Hva ble erfaringen til slutt, og hvordan går prosjektet nå?
Hei,
jo da, prosjektet skrider (saaakte) framover ; er 80% ferdig med 3 av 6 rom. Min målsetting med å benytte Multipor var å kombinere isolasjon, fukt-regulering og motstandsdyktighet mot sopp/groe etc et ett "stykke" og unngå utvendig isolasjon (graving ++). Så langt har det vist seg å fungere veldig bra; fuktnivået i kjelleren er nesten konstant på 35 - 45 % RHD gjennom året. Det har ikke vært antydning til kondensering noen steder og "klimaet" er behagelig. Eneste observasjonen er at 60 mm Multipor murt på 200 mm støpt betong ikke nødvendigvis tilfredstiller TEK10 - 17 når det gjelder isolasjons-verdi . Men, det er greit nok for meg og funker bra i kombinasjon med gulv-varme.
Tenkte å legge ut noen bilder etterhvert, men har fått bygget hytte i løpet av vinteren - DET har tatt mye fokus og oppmerksomhet ! Men, med overtakelsen tidlig i Juni er det møblering ++++ som står på tapetet - rimelig "slitsomt" det også .
Men, legger ut noen bilder etterhvert.
Har forsøkt å samle i hop noen bilder, litt sortert etter "tema" - ikke alle i kronologisk rekkefølge ().
Kortveggen er helt dekt med 6 cm Mulitipor, har "frest" ut spor til trekke-rørene (Multipor er helt porøs og sporene lages helt enkelt med en skrutrekker eller lignende). Med kun 6 cm tykkelse har jeg benytte koblingsbokser som bare bygger 4 cm for å beholde et minimum av isolasjon. Metall-lister rundt vinduer som forsterkning.
Deretter armering (fibernett) og pussing av vegg med spesiell mørtel. Gir en hard overflate sterk nok til å henge bilder osv på. Tyngre saker må nok festes med anker-bolter gjennom Multiporen og inn i underliggende betong.
Å få dette glatt & pent er et lite he…. for en som ikke er murer !!:$
Også pussen er av spesiell type for ikke å redusere diffusjons-egenskapene til veggen; den skal jo være mest mulig fukt-åpen.
Langveggen (11 m) med påbegynt Multipor…
Er enkelt og greit arbeid som går fort unna etter litt innkjøring av arbeidsmomenter...
Gjort deler av veggen (delvis) ferdig, men skal sette inn vindu i den gamle inngangs-luken til kryp-kjelleren. Må støpe opp i underkant til riktig dimensjon før jeg fortsetter med platene.
En del flikking og tilpasning før en kommer i gang. Et problem at kalenderen sier Nov (17) og det er kaldt i været - vil forsøke å isolere utvendig for å sikre at sementen herder ok.
Forskaling utvendig med 8 bolter inn i murvegg. Isolering med Glava byggmatte som kan åpnes/lukkes etter behov. Fungerte veldig bra.
Innvendig forskaling; har dummet meg ut en gang (for mye) på for svak forskaling. Ikke denne gangen !
Ferdig tettet og pusset yttervegg (langveggen)
Ble bra !
Også kortveggen ble bra !
(Hele muren skal males, men senere....)
Vindu på langvegg med utforing og klar til pussing. Ønsker ikke lister rundt vindus-åpning og benytter MDF for å redusere temperatur-vandring mellom vegg og utforing.
Har gått bra, ikke noe store sprekker pr dato
I den "andre enden" av kjelleren (mot den andre kortveggen) har jeg laget ny "yttervegg" ut mot den gjenværende krypkjelleren. Mye arbeid og lite gevinst å grave ut (granitt !!) og underbygge denne muren. Krypkjelleren er nå 60 cm bred og 6 m lang. Den nye "ytterveggen" bygges som en tradisjonell yttervegg, men uten kledning. Veggen står på støpt ringmur og krypkjelleren er drenert under ringmur og til grunnvanns-brønnen i kjelleren. I bunn er det pukk/singel, deretter 5 cm XPS (for å beskytte radon-duk, radon-duk som er brettet opp på fjellet og låst av, 5 cm XPS og gangplanke på toppen.
Den "nye ytterveggen" grenser mot tekn. rom (bildet), en liten del av badet og hele den ene veggen i badstua.
Fuktsperre skal legges mellom baderom og tekn. rom, radon-sperre som også fungerer som fuktsperre legges på yttervegg i tekn.rom. Grått rør med vifte på veggen er radon-avsuget; trekker luft fra grunnvanns-brønnen som ligger midt under kjeller.
Veggen kommer opp. Inspeksjons-dør ut til krypkjeller.
Brytere på vegg er lys i kryp-kjeller, av/på til radon-pumpe og lys i tekn.rom
Yttervegg i tekn.rom er kledd igjen. Skal avrette gulvet. Benytter et Hey'di produkt som skal flyte VELDIG godt og tørke VELDIG raskt....
Hvilket det definitivt IKKE gjorde !!!
Dagen etter kunne støypen graves ut med fingrene.
Hissig telefon til Hey'di ga 2 svar;
det skulle IKKE være slik og
det kom HELT sikkert til å herde..... etter hvert :@@:@@
Hvilket det HELLER ikke gjorde !
Gravde ut alt sammen og støpte pånytt med Weber - som oppførte seg AKKURAT slik pakken sa den skulle...
Mange telefoner til Hey'di med alle mulige opplysninger, batch-nr på posene, hvor/når de var kjøpt, hvordan jeg hadde støpt... :@@…
De beslutte å sende en kar etter hvert...
Hey'di-karen kom og tok med seg tom-posene og lot disse stå igjen...
De lovet at jeg skulle få høre tilbake OG at jeg ikke på noen måte skulle påføres tap pga dette.... :D (jeg gjør absolutt ALT arbeid selv, kanskje jeg skulle sende de time-lister....)
Uansett; dette skjedde i Febr -18 og per Aug -18 har jeg ikke hørt et kny fra de)
Men, livet går videre !
Gulvet i tekn. rom, spesielt "kloakk-brønnen" dekket med maaange lag med vanntettende sement, deretter malt med 2-komponent epoxy-maling.
Rør-installasjon til kloakk-kvern/pumpen ble gjort av profesjonelt firma - har respekt for trykksatt utløpsrør; ønsker ikke at DET skal hoppe av under drift !!
"Proffen" fikset også innkommende vannrør i samme slengen, veldig bra arbeid, men 2,5 ggr dyrere enn antydet på tlf :(
Moral; Be ALLTID om bindende tilbud FØR jobben starter.... !!
(Her ble "ca 8 - 10 000.- til 25 000.- når alt ble oppgjort. Har adgang til Onninen's engros-priser på VVS og ser av regningen at det er opptil 350 % påslag en deler som er benyttet... Vel må de ha pengen sine, men....)
Lesson learned for en selv-bygger !
Ser ryddig & bra ut !
Og etter hvert har også VVB'en funnet sin rettmessige plass !!
:)
I det blivende bad/vaskerom er fordelings-skap og RiR på plass; alt er i drift og funker perfekt.
(Veldig ok å ha en hyggelig nabo som også er proff rørlegger )
Badet er nå klart for videre bygging; tenker 15 / 18 mm liggende ru-panel (plank), 13 mm Litex, smøre-membran og fliser på toppen. Fuktsperre i himling.
Vet ikke når jeg får startet med dette, men håper å være i boks før jul (-18)... O:)
I den andre "enden" av kjeller skal det bli et soverom/kontor. Leca skillevegg inn mot nabo (i 2-mannsboligen) utlektes og isoleres med 7 cm Rockwool. Ingen fuktsperre på denne veggen.
Lekter i tak for langsgående takbord (MDF).
Overgang mellom kjellermur og øvrig vegg er en utfordring isolasjons- og kondens-messig.
Her er det full-isolert fra svillen og innover og avsluttet med fuktsperre mot første bjelke (langveggen).
Samme løsning på kortvegg, men her avsluttet mellom dragere.
Endelig et rom som er LITT "ferdig"; eike-parkett over fuktsperre (gulv-varme) og trinnlyd-"papp" (!), MDF skygge skrå på vegger og tak.
Også badstue (inngang fra badet) er på det nærmeste ferdig.
Her er det først kryss-isolert med 5 cm Rockwool over de 10 cm som finnes i veggene (20 cm i taket...).
Deretter legges det Kingspan Sauna isoleringsplater på stenderverket (platene fungerer også som fuktsperre).
Utenpå Kingspan lektes det ut for kledningen i badstua.
Med ferdig fugete fliser på gulv ser det hele ikke helt ille ut.
Badstue-ovn (9 kW) er innkjøpt men ikke montert ennå.
Badstua fungere inntil videre som lager-rom...
Tid for et stort gjennombrudd; få inn trapp mellom kjeller og første etasje
Tidligere et lite hull i gulvet har nå blitt digert....
Bekymret BÅDE for om trappa "passer" (leveres av en herværende pensjonert snekker...) og hvordan jeg skal kunne få "glatte" vegger i hele trappe-løpet. Huset er IKKE vater-rett i alle retninger
Trapp under montering..., ble en særdeles svett affære med over 30 grader både ute og inne... OG en trapp som måtte "overtales" her og der for å passe !
Neste gang (om det blir noen...) skal dette definitivt gjøres av et firma og jeg skal KUN se på !!!
Men som alltid; ting ordner seg og nå er trappa i bruk og panel (furu !) ligger på veggen i trappegangen.
Noe lister oa gjenstår, men greit nok.
Enda et rom (nesten) ferdig.
Og dette er status pr Aug -18.
Det aller meste av el er trukket og koblet (gjør dette selv men inspiseres og godkjennes av autorisert installatør).
Stua er verkstedet mitt for tiden og vil bli det siste rommet jeg tar.
Legger opp til LITT potensiell "moro" på lydfronten her med rørtrekking til tak- og bak-høyttalere. (Men står over lyd-himling; stjeler for mye av takhøyden).
Har ellers kjørt radon/temp/fukt-målinger i kjelleren siden før den nye "ytterveggen" mot krypkjeller ble lukket.
Tallene ser pr dato ut som følger:
Er ingen tvil om både radon og fukt er "under kontroll" og jeg kan ikke si meg annet enn godt fornøyd der :D !
Nå gjenstår bare "RESTEN" slik at man blir FERDIG med dette prosjektet og kan begynne å "bo" dernede….
Har (som sagt) også fått bygget hytte det siste året - håper å være der mer enn i kjelleren framover.
http://byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/historien-om-kjelleren-fra-h